Σειρά μέτρων σε περίπτωση που προχωρήσουν οι τουρκικές εξαγγελίες για Αμμόχωστο εισηγείται ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Σιζόπουλος: "Οριστικό κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων, είσοδος τουρκοκυπρίων που έχουν μόνο κυπριακή ταυτότητα και δικαστικά μέτρα σε αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου""

sizopoulos1 ΕΔΕΚ, Κατεχόμενη Αμμόχωστος

Στην πρότασή του να εξαγγελθούν άμεσα από την πλευρά της Κυβέρνησης μέτρα τα οποία να υλοποιηθούν σε περίπτωση που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προχωρήσουν στην υλοποίηση των όσων ανακοίνωσαν για την Αμμόχωστο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρινος Σιζοπουλος.

Μιλώντας την Πέμπτη στην αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμόχωστου, στη Δερύνεια, ο κ. Σιζόπουλος πρότεινε οριστικό κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων. Πρότεινε παράλληλα να επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των Τ/κ κατόχων ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εγκλωβισμένων ή στενών συγγενικών τους προσώπων, να μην επιτρέπεται η διακίνηση Ε/κ και υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και όσων προέρχονται από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Εισηγήθηκε επίσης αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού της «πράσινης γραμμής» και κήρυξη ως παράνομου του αεροδρομίου Τύμπου, με προειδοποίηση των αεροπορικών εταιριών που θα το χρησιμοποιούν για λήψη δικαστικών ή/και άλλων μέτρων σε βάρος τους.

Ακόμη πρότεινε την κατάθεση αιτήματος στην Ε.Ε. για τερματισμό παραχώρησης οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας στο κατοχικό καθεστώς. Σε αντίθετη περίπτωση, εισηγήθηκε την πρόταξη βέτο σε όλες τις περιπτώσεις χρηματοδότησης ή/και αναβάθμισης οποιασδήποτε εμπορικής ή οικονομικής συμφωνίας με την Τουρκία.

Αναφέρθηκε επίσης σε επιμονή για υλοποίηση από την Τουρκία των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. το Σεπτέμβριο του 2005, αλλά και αντικατάσταση των διαβατηρίων και των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το τελευταίο εισηγήθηκε στην αίτηση παραλαβής να περιλαμβάνεται πρόνοια καταδίκης και αποχής από ενέργειες υπονόμευσης ή και απόσχισης. Η πρόνοια, συμπλήρωσε, θα αφορά το σύνολο του λαού, Ε/κ και Τ/κ.

Ακόμη αναφέρθηκε σε άμεση προικοδότηση του Ειδικού Ταμείου ενίσχυσης των προσφύγων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και σε αμφισβήτηση της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων, δεδομένου, όπως είπε, ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ του 2008 δεν είναι υπέρτερη του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

«Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων θα επιφέρει οικονομικό κόστος στο κατοχικό καθεστώς» είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε μια λύση ΝΑΤΟικής έμπνευσης και προώθησης».

Είπε ότι οι νέες, επικείμενες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, συνεπικουρούμενου από την κατοχική Τουρκία για εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου, επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη υιοθέτησης τακτικής που εάν δεν αναστέλλει την υλοποίησή τους τουλάχιστον να τους επιβραδύνει ή και να επιφέρει κόστος τόσο στην Τουρκία όσο και στο κατοχικό καθεστώς.

Είναι προφανές, είπε, ότι «όσο η Τουρκία προωθεί την σταδιακή υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων αναφορικά με το Κυπριακό και όχι μόνο δεν υφίσταται συνέπειες, αλλά αντίθετα η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται για τη σύγκληση μιας νέας άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης στη βάση των όσων η κατοχική δύναμη εισηγείται και επιβάλλει με την βοήθεια των Βρετανών, τόσο η προκλητικότητά της θα αυξάνει».

Είπε ότι από το 2015, πέραν των προφορικών εισηγήσεών στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, η ΕΔΕΚ κατέθεσε και τρία πολυσέλιδα έγγραφα με απόψεις και προτάσεις που αφορούν την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, προβλέποντας τον κίνδυνο για σταδιακό εποικισμό της Αμμοχώστου, το 2016 και το 2018 καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις η υλοποίηση των οποίων κατά την άποψή μας θα μπορούσε να επιφέρει πολιτικό και οικονομικό κόστος στο κατοχικό καθεστώς με στόχο είτε την ανακοπή, είτε την αναβολή του εποικισμού. Για ευνόητους λόγους, ανέφερε, οι προτάσεις αυτές δεν δημοσιοποιήθηκαν, αλλά και δεν αξιοποιήθηκαν.

«Ανάμεσα στα μέτρα που είχαμε εισηγηθεί ήταν και η μη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, πραγματοποιώντας και εκδήλωση διαμαρτυρίας. Όχι μόνο δεν εισακουσθήκαμε αλλά αντίθετα κατηγορηθήκαμε» είπε και διερωτήθηκε αν οι υπέρμαχοι του ανοίγματος αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που επακολούθησαν.

Σήμερα με τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε απαθείς, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, λέγοντας πως κατέθεσαν και νέες εισηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο «ελπίζοντας ότι θα αξιοποιηθούν και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης».

Ο Μαρινος Σιζοπουλος ανέφερε πως στο πλαίσιο της λύσης η Τουρκία επιδιώκει να κατοχυρώσει ως «πολιτικό κεκτημένο» τους παράγοντες που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σε νόμιμη «ανακήρυξη κράτους» ως εναλλακτικής επιλογής, σε περίπτωση αποτυχίας υλοποίησης του βασικού της στόχου που είναι η λύση της ΔΔΟ, για να έχει παρουσία στην Αν. Μεσόγειο.

Τα όσα επιχειρεί σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με στόχο τον εποικισμό της και την αξιοποίησή της ως πόλο οικονομικής ανάπτυξης, αποτελούν πρόσθετο εκβιαστικό παράγοντα, είπε.

Είπε ακόμη ότι η πρόσκληση για επιστροφή κατοίκων της Αμμοχώστου «αποτελεί μεγάλη παγίδα» ενώ «η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας από αρχές του κατοχικού καθεστώτος θα τους προσδώσει διεθνή νομιμότητα και άρα αναγνώριση».

«Θα νομιμοποιήσει τον εποικισμό και τελικά όσοι θα επιστρέψουν να είναι σίγουροι ότι είτε οι ίδιοι είτε οι απόγονοί τους θα έχουν την τύχη των Κωνσταντινουπολιτών, των Ιμβρίων και των Τενεδιών» είπε.

Σημείωσε πως οι ενέργειες αυτές δεν θα πρέπει να παραμείνουν αναπάντητες, προσθέτοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία «μπορεί και πρέπει να λάβει μέτρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που να επιφέρουν κόστος στο κατοχικό καθεστώς».