Συγκίνηση στην κατεχόμενη μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα (βίντεο+εικόνες)

Με τις καμπάνες του να παραμένουν επί σαράντα τέσσερα χρόνια βουβές, ήχησε σήμερα σε κλίμα κατάνυξης το μήνυμα της Αναστάσεως στον κατεχόμενο Ιερό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτη της αγιωτάτης αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου.

Εκατοντάδες πιστοί από τις κοινότητες της κατεχόμενης Αμμοχώστου μετέβησαν με λεωφορεία για να παρακολουθήσουν την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε σήμερα στο Καθολικό της Σταυροπηγιακής Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στη Σαλαμίνα.

Ανάμεσά τους και πολλοί Αγκαστινώτες οι οποίοι στη συνέχεια περιδιάβηκαν στην κατεχόμενη κοινότητά τους.

DSC 7649 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε προεξάρχοντος του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου και συλλειτουργούντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα Ιωάννου.

DSC 7664 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, ανέφερε: 
“Χριστός Ανέστη! Δύο λέξεις τα λένε όλα, όταν ο άνθρωπος έστω και μία φορά εβίωσε αυτή τη χαρά της Αναστάσεως. Πλεόν όλα είναι γεμάτα με το φως της Αναστάσεως και τα επουράνια και τα επίγεια και τα καταχθόνια, όλα πανηγυρίζουν και στηρίζονται στην Ανάσταση του Χριστού. Βιώσατε και εσείς μαζί μας και οι φίλοι τηλεθεατές κάθε φορά που έχουν αυτό το βίωμα μέσα στην Αγία μας Ορθόδοξο Εκκλησία, ό,τι μας χωρίζει μένει εκτός της Εκκλησίας. Η Εκκλησία μας ενώνει. Η χαρά της Αναστάσεως μας πλημμυρίζει με αγάπη και συγχώρεση για τον κάθε άνθρωπο προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό είναι το μυστικό. Ζούμε τη χαρμολύπη. Δηλαδή λύπη για τα λάθη μας, τα ενδεχόμενα λάθη μας ως άνθρωποι, τη χαρά που εκπηγάζει από την πηγή της χαράς και της Αναστάσεως που είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Χρόνια πολλά και ο,τι ποθητό και ευλογημένο διακατέχει την ψυχή του καθενός μας. Οι πρεσβείες του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα να μας στηρίζουν όλους και τους εγγύς και τους μακράν αδελφούς μας. Χριστός Ανέστη!”

DSC 7637 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News

Η βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Σκεύη Κουκουμά δήλωσε:
“Κάθε φορά που πατούμε τα χώματα τα κατεχόμενα της πατρίδας μας η συγκίνηση είναι ιδιαίτερη. Η ευκαιρία σήμερα με τη λειτουργία που γίνεται εδώ στο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα δίνει ακόμα μια φορά τα μηνύματα ότι ο κόσμος έρχεται εδώ γιατί νιώθει έντονα και είναι η πεποίθηση όλων μας ότι με την παρουσία μας εδώ ενισχύουμε τη δύναμη, το αίσθημα ότι αυτή η γη είναι δική μας, πρέπει να επανενωθεί η πατρίδα μας και σήμερα με τις ιδιαίτερες συνθήκες τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν δίπλα μας γίνεται ακόμη πιο έντονο το αίσθημα ότι χωρίς ειρήνη δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Και ότι όλα τα προβλήματα της οικουμένης μόνο μέσα από τον διάλογο και την ειρήνη μπορούν να βρουν λύση. Έτσι κι εμείς με την ευκαιρία τούτη, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλούμε τον κατοχικό ηγέτη να βρουν τους τρόπους με τους οποίους θα προχωρήσουν μπροστά οι διαπραγματεύσεις, ο διάλογος για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι η επανένωση της πατρίδας μας θα είναι το συντομότερο κοντά μας.”

DSC 7639 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News

Η Κοινοτάρχης Αγκαστίνας, Αναστασία Γερολέμου ανέφερε:
“Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη. Έχουμε καταφέρει να μαζέψουμε αρκετό κόσμο από το κατεχόμενο χωριό μας σε δύο λεωφορεία από τη Λευκωσία και ένα από την επαρχία Λάρνακας. Ιδιαίτερα συγκινημένη, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Τούτο είναι το λιγότερο που μπορούμε σας κατεχόμενες κοινότητες για να μπορούμε να κρατήσουμε τη μνήμη, τις θύμησες κοντά στον τόπο μας, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Θα πάμε τώρα στην Αγκαστίνα να περπατήσουμε, να δούμε τους χώρους που έχουν μεγαλώσει, ανάμικτα τα συναισθήματα βέβαια αλλά είναι ο,τι μπορούμε να προσφέρουμε σαν κοινοτικό σύμβούλιο, σαν εκκλησιαστική επιτροπή στους ανθρώπους τούτους που είναι η πρώτη φορά που συναντιώνται μετά από πάρα πολλά χρόνια ξανά μαζί και σίγουρα να δουν ξανά το χωριό τους.”

DSC 7602 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News

Ο Βυζαντινολόγος Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου αναφορικά με τον ναό ανέφερε:
“Ο ναός του Αποστόλου Βαρνάβα αποτελεί το Καθολικό της ομώνυμης μονής. Κτίστηκε τον 10ο αιώνα στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής που ίδρυσε ο Αυτοκράτορας Ζήνωνας και ο Αρχιεπίσκοπος Σαλαμίνος Ανθέμιος για να στεγάσουν τα λείψανα του Απσοτόλου Βαρνάβα μετά την εύρεσή τους στον τάφο του που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι. Είναι το σημαντικότερο Χριστιανικό προσκύνημα της Κύπρου και έαν από τρία τρίτρουλα Βυζαντινά Μνημεία που έχουμε. Τα άλλα δύο είναι ο κατεστραμμένος ναός σήμερα του Αγίου Επιφανίου πάνω από τον τάφο του και ο άλλος ναός βρίσκεται στη Λάρνακα και στεγάζει τον ναό του Αγίου Λαζάρου.”

DSC 7660 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7662 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7658 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7615 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7607 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7597 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7598 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7600 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7643 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7672 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News
DSC 7628 exclusive, Αγκαστίνα, Απόστολος Βαρνάβας, Εκκλησία, Επίσκοπος Μεσαορίας, Κατεχόμενα, Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News

Famagusta.News