Συνέχεια στο δημοσίευμα για αγορά τριών ξενοδοχείων από Τουρκοκύπριο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου δίνει ο Τουρκοκυπριακός Τύπος.
Η Yeni Bakış γράφει σήμερα ότι ο λεγόμενος υπουργός συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί χαρακτήρισε το δημοσίευμα της εφημερίδας ως «θαυμάσια είδηση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας δήλωσε ότι αγόρασε από τους ιδιοκτήτες τους τρία ξενοδοχεία στην περίκλειστη Αμμόχωστο και ότι θα τα ανοίξει για κρατήσεις για το 2025 σε περίπτωση που δεν προκύψει οποιοδήποτε εμπόδιο.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρικλί υποστήριξε:
«Το παράξενο είναι που προκάλεσε την αντίδραση της γνωστής μερίδας στον βορρά αυτή η είδηση η οποία προκάλεσε απόηχο στον νότο. Όμως, δεν υπάρχει τίποτα για να παραξενεύεται κανείς. Στην νέα πολιτική που συστήσαμε ως τουρκική πλευρά, είχε ανακοινωθεί ότι το Βαρώσι θα ανοίξει σταδιακά για εγκατάσταση των παλιών χρηστών του. Ως απαιτούμενο αυτής της πολιτικής, βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η αφαίρεση του Βαρωσιού από το καθεστώς της στρατιωτικής περιοχής και η μεταβίβασή του στην επιτροπή ακίνητων περιουσιών. Αναμένεται η κατάλληλη στιγμή. Αφότου ανοίξει για εγκατάσταση το Βαρώσι, αν υπάρχουν κάποιοι από τους Ελληνοκύπριους που άφησαν περιουσίες εκεί και θέλουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους όπως έγινε στο μοντέλο του Acapulco, θα είναι δυνατόν να αγοραστούν αυτές οι περιουσίες εκ μέρους Τούρκων επιχειρηματιών. Οι δε Ελληνοκύπριοι που δεν θέλουν να πουλήσουν την περιουσία τους θα μπορούν να ζήσουν στο Βαρώσι που θα ανοίξει για εγκατάσταση κάτω από τουρκική διοίκηση. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει άμα ένας Τούρκος επιχειρηματίας αγόρασε από τώρα μερικά ξενοδοχεία στο Βαρώσι; Αν αυτό αληθεύει, είναι θαυμάσια είδηση. Κατά την γνώμη μας, πρέπει να ενθαρρυνθούν οι Τούρκοι επιχειρηματίες που αγοράζουν περιουσίες από Έλληνες».
Στο μεταξύ, η Kıbrıs γράφει ότι σε δηλώσεις στις οποίες προέβησαν στην εφημερίδα, «κυβερνητικοί αξιωματούχοι» της «ΤΔΒΚ» ανέφεραν ότι δεν είναι αληθείς οι πληροφορίες της Yeni Bakış ότι ο Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας εξασφάλισε έγκριση από το «υπουργείο εσωτερικών» του καθεστώτος για την αγορά της εν λόγω ελληνοκυπριακής περιουσίας στο Βαρώσι.
«Θα συνεχίσουν οι εξελίξεις στο κλειστό Βαρώσι»
Εξάλλου, κάτω από αυτό τον τίτλο, ο διευθυντής της Kıbrıs (02.05.23), Οζέρ Κανλί υπενθυμίζει δηλώσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, του Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του λεγόμενου πρωθυπουργού Ουνάλ Ουστέλ για το Βαρώσι.
Σημειώνοντας ότι σε δηλώσεις κατά την διάρκεια παράνομης επίσκεψής του στα τέλη Μαρτίου στα κατεχόμενα, ο Οκτάι υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για το Βαρώσι λαμβάνονται από τις «αρχές της ΤΔΒΚ» και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την στήριξή της σε αυτές τις αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι διεξάγονται οι απαραίτητες εργασίες για να μετατραπεί η περιοχή σε κομμάτι του πολιτισμού, της οικονομίας και του τουρισμού της «ΤΔΒΚ».
Επισημαίνοντας ότι ο Οκτάι υποδεικνύει την «ΤΔΒΚ» και την «Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών» ως εκείνες που θα κάνουν τα βήματα στο Βαρώσι, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι σύμφωνα με δήλωση στην οποία προέβη ο Ουστέλ στα τέλη του 2022, ένα επιπρόσθετο τμήμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού θα ανοίξει μέχρι τα τέλη του 2023.
Πανικό Ελληνοκυπρίων από πώληση ξενοδοχείων στην Αμμόχωστο, βλέπει ο Χασίπογλου
Η Kıbrıs Postası γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ερτουγρούλ Χασίπογλου υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση», κατά την έκφρασή του, είναι αυτή που θα πανικοβληθεί από την πώληση ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού και όχι οι επιχειρηματίες που θα πουλήσουν τα εν λόγω ξενοδοχεία.
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη σε σχέση με την είδηση περί αγοράς τριών ξενοδοχείων στην περίκλειστη Αμμόχωστο από Τούρκο επιχειρηματία και τον «πανικό» που δημιουργήθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά από αυτή την εξέλιξη, ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», η οποία επί 40 χρόνια παρουσιαζόταν ωσάν να ήθελε λύση αλλά είπε όχι σε όλα τα σχέδια λύσης, ήταν ο λόγος που παρέμεινε κλειστό το Βαρώσι, το οποίο είναι η πιο σημαντική τουριστική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Υποστήριξε ότι η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, ζει σε ένα όνειρο, εκλέγει «εικονικό δήμαρχο» γι’ αυτή την περιοχή την οποία δεν μπορεί να διοικήσει και υπόσχεται ελπίδα στους πολίτες.
Επισημαίνοντας ότι το Βαρώσι είχε σχεδόν μετατραπεί σε σύμβολο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Χασίπογλου διερωτήθηκε: «Τώρα με ποια μούτρα θα πάνε και να εμποδίσουν τους πολίτες τους να ζήσουν κάτω από την δική μας διοίκηση ή να κατέχουν την περιουσία τους; Μήπως δεν περίμεναν αρκετά για το Βαρώσι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι;»
Πρόσθεσε και τα εξής ο Χασίπογλου:
«Με την νέα πολιτική που συστάθηκε με την εκλογή του προέδρου Ερσίν Τατάρ και αμέσως μετά, άνοιξε ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων χώρων του κλειστού Βαρωσιού, ένα μέρος του αφαιρέθηκε από στρατιωτική περιοχή και με αυτή την ευκαιρία δημιουργήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιών σε αυτή την περιοχή. Αν σήμερα συνέχιζαν οι διαπραγματεύσεις ομοσπονδίας στην υφιστάμενη βάση, επειδή το κλειστό Βαρώσι θα ήταν σημαντικό μέρος του κεφαλαίου του εδαφικού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν θα ήταν δυνατό το άνοιγμά του και η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Για τον λόγο αυτό, επειδή η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου προκάλεσε την καθυστέρησης του ανοίγματος του κλειστού Βαρωσιού, έχει χρέος να απολογηθεί και να αποζημιώσει όλους τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Με την στήριξη της μητέρας πατρίδας μας ήρθαν σε ένα συγκεκριμένο σημείο οι βελτιώσεις και οι επενδύσεις που γίνονται στους δημόσιους χώρους και όταν εισέλθουμε σε μια βιώσιμη διαδικασία υπό την έννοια των υποδομών και της ασφάλειας, θα καταλήξουν και οι αποφάσεις που αφορούν τις ιδιωτικές περιουσίες πλέον και θα αρχίσει η εμπορική και κοινωνική ζωή. Μαζί με αυτή την αρχή, είναι πιθανόν να πενταπλασιαστεί ο αριθμός των επισκεπτών στην κλειστή περιοχή του Βαρωσιού την οποία επισκέφτηκαν πέραν του ενός εκατομμυρίου ατόμων μέχρι τώρα και λόγω των οικονομικών εσόδων, θα εξασφαλίσει όφελος ειδικά στην Αμμόχωστο και γενικά σε όλο το νησί.
Και μια τελευταία διαπίστωση, ενώ εμείς προσφέρουμε στους Ελληνοκύπριους θεραπείες για τις περιουσίες που άφησαν στον βορρά μέσω της Επιτροπής Ακίνητων περιουσιών την οποία το ΕΔΑΔ αποδέχεται ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο, η διοίκηση του νότου ποιες θεραπείες παράγει για τις περιουσίες των Τουρκοκυπρίων που έμειναν στον νότο; Αφήστε κατά μέρος την λήψη τίτλου ιδιοκτησίας, τους στερούν ακόμα και την δυνατότητα κατοχής. Με τον ‘νόμο του κηδεμόνα’ τον οποία εφηύραν στο εσωτερικό τους δίκαιο και δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, σχεδόν πάγωσαν τις οποιεσδήποτε διαδικασίες σε σχέση με τις περιουσίες. η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, όπως δεν ήταν ειλικρινής στο παρελθόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συνεχίζει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να δυσκολέψει την ζωή η οποία συνεχίζεται».
Πηγή: Sigmalive