Το απόγευμα συζητείται στην Μόνιμη Επιτροπή της ΚΣΣΕ το θέμα των Βαρωσίων

imagew 12 Βαρώσια

Αποδεκτό έγινε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) η εγγραφή για συζήτηση του θέματος των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας την οποία ζήτησε ο βουλευτής, Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο κ. Τορναρίτης συμμετείχε τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης, σε διευρυμένη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ , με συμμετοχή όλων των μελών της Συνέλευσης η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στο πλαίσιο των εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής, ο κ. Τορναρίτης ζήτησε την εγγραφή για συζήτηση του θέματος των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Παρά τις ενστάσεις που προέβαλαν Τούρκοι βουλευτές, το αίτημα του κ. Τορναρίτη τέθηκε σε ψηφοφορία και έγινε αποδεκτό με συντριπτική πλειοψηφία. Το θέμα της Αμμοχώστου θα συζητηθεί το απόγευμα στη Μόνιμη Επιτροπή.

Επίσης, ο Νίκος Τορναρίτης συμμετείχε επίσης τη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι «σε παρέμβασή του σε συζήτηση για το θέμα της ανάκαμψης της Ευρώπης, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε την ιστορική απόφαση, που ελήφθη κατά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η απόφαση αυτή δεν ανταποκρίνεται στους φιλόδοξους στόχους που έθεσε η ΕΕ για την επίτευξη ψηφιακού μετασχηματισμού και κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050».

Ο κ. Τορναρίτης «υπογράμμισε ότι οι προβλεπόμενες περικοπές σε προγράμματα όπως η Πράσινη Συμφωνία και η Ψηφιακή Ατζέντα, καθώς και οι περικοπές κονδυλίων που αφορούν σημαντικούς τομείς, περιλαμβανομένων της έρευνας και της καινοτομίας, της υγείας και πρωτοβουλιών για το κλίμα, δεν συνάδουν με τις τρέχουσες και μελλοντικές δεσμεύσεις και προτεραιότητες της ΕΕ».

Τέλος, «εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι βελτιωμένη η συμφωνία, που θα προκύψει κατά τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ