Τουμέρ: Το 95% της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ανήκει στο ΕΒΚΑΦ

Ισχυρίστηκε ότι το 95% της κλειστής περιοχής του Βαρωσιού είναι έδαφος του ΕΒΚΑΦ

varosia3 1 exclusive, Αμμόχωστος, ΕΒΚΑΦ

Τον ισχυρισμό ότι το 95% της κλειστής περιοχής του Βαρωσιού είναι έδαφος του ΕΒΚΑΦ διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του ΕΒΚΑΦ, Μουσταφά Τουμέρ. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι όποιο μέρος κατακτούσαν οι Οθωμανοί, γινόταν σε αυτό η διαδικασία μεταβίβασης περιουσιών στα θρησκευτικά ιδρύματα και ότι μεταβιβαζόταν το 15-30% των περιουσιών στο ΕΒΚΑΦ με μοναδικό σκοπό την «επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης» κατά την έκφρασή του.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Γκιουνές» γράφει ότι ο κ. Τουμέρ ανέφερε ότι οι Βρετανοί αποδέχτηκαν τους «νόμους του ΕΒΚΑΦ» το 1878 όταν νοίκιασαν το νησί, ότι οι εν λόγω νόμοι εισήλθαν στο δημόσιο δίκαιο το 1960 κατά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 1983 στο «σύνταγμα» του ψευδοκράτους και ότι οι αποφάσεις που αφορούν περιουσίες του ΕΒΚΑΦ λαμβάνονται με βάση τους «νόμους» αυτούς.

Ανέφερε ότι ελέγχονται διαρκώς οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ που εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή από την κατεχόμενη Καρπασία, μέχρι τη Μόρφου, τη Λεύκα, τα Κόκκινα και αλλού και πρόσθεσε ότι άρχισε «η νομική διαδικασία» για τις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στην Κερύνεια.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι το 95% της κλειστής περιοχής του Βαρωσιού είναι έδαφος του ΕΒΚΑΦ, ότι έχουν βρει έγγραφα που αναφέρουν ότι ο Λαλά Μουσταφά Πασάς αγόρασε την γη εκεί με δικά του χρήματα και ότι «αυτό αποδέχτηκε».

Αναφερόμενος στην αναστήλωση του τεμένους της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Τουμέρ είπε ότι οι εργασίες άρχισαν πριν την πανδημία και αναγκάστηκαν να τις διακόψουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σημειώνοντας ότι πριν δυο βδομάδες επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα εμπειρογνώμονες από την Τουρκία και προέβησαν σε ενημέρωση για το τέμενος Σελιμιγιέ.

Ανέφερε ότι κατά το σκάψιμο βρέθηκαν νέοι τάφοι τόσο εντός του τζαμιού όσο και στην αυλή, ότι προστατεύθηκε ο χώρος των τάφων αυτών και ότι μετατράπηκε στην παλαιά του μορφή.

Σημειώνοντας ότι η ανακάλυψη των νέων οθωμανικών τάφων καθυστέρησε τη διαδικασία, ο Τουμέρ είπε ότι εντός του 2025 θα τελέσουν την προσευχή για το Ραμαζάνι στο τζαμί της Αγίας Σοφίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ