Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας προσεγγίζει Ελληνοκυπρίους για τα Βαρώσια

AP19241705597895 Νέα Αμμοχώστου
A derelict building left to the ravages of time is seen at the uninhabited Famagusta suburb of Varosha, in the breakaway, Turkish Cypriot north of ethnically split Cyprus on Thursday, August 29, 2019. Kudret Ozersay, the foreign minister of the breakaway Turkish Cypriot north, led a group of select Turkish Cypriot journalists to a tour of the fenced-off, military guarded suburb that has remained frozen in time since advancing Turkish troops seized it during Turkey's 1974 invasion that came in the wake of a coup by supporters uniting Cyprus with Greece. (AP Photo/Nedim Enginsoy)

Στοχευμένα και με σχέδιο φαίνεται ότι γίνεται η προσέγγιση ιδιόκτητων περιουσιών στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Όλοι οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες οι οποίοι βολιδοσκοπήθηκαν, έχουν τις περιουσίες τους στο παραλιακό μέτωπο της κατεχόμενης πόλης. Γεγονός, το οποίο οδηγεί σε εύλογες υποψίες ότι οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα και όχι τυχαία.

Ο αριθμός αυτών που έχουν προσεγγιστεί δεν μπορεί να διαπιστωθεί, ωστόσο οι πληροφορίες που φτάνουν από τους πρόσφυγες Αμμοχωστιανούς είναι ότι έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικώς σε πρώτη φάση μαζί τους. Οι μεσολαβητές προσήγγισαν αρκετούς ιδιοκτήτες περιουσιών του παραλιακού μετώπου, το οποίο ξεκινά από την περιοχή του Aγίου Μέμνονα και φτάνει μέχρι και την Αγία Τριάδα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το άτομο που επικοινώνησε δήλωσε ότι είναι ο Σερτέν Χότζα, γνωστός Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας που ασχολείται με κτηματικές επιχειρήσεις και διασυνδέεται φιλικά τόσο με τον Ερσίν Τατάρ, τον λεγόμενο πρωθυπουργό όσο και με τον Κουντρέτ Οζερσάι, λεγόμενο υπουργό των Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αυτοί που επικοινωνούν με ιδιοκτήτες, είναι Τουρκοκύπριου δικηγόροι, λέγοντας ότι ενεργούν εκ μέρους των πελατών τους που, όπως αναφέρεται, είναι εταιρείες ευρωπαϊκών συμφερόντων. Εκτιμάται ωστόσο ότι πίσω από αυτές κρύβονται τουρκικά κεφάλαια, επιχειρηματιών φίλων του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Παρατηρήθηκε έντονο ενδιαφέρον για αγορά περιουσιών γύρω από το γνωστό ξενοδοχείο “Golden Sand”, το οποίο όπως μας αναφέρθηκε από Αμμοχωστιανούς, επρόκειτο για ένα τεράστιο εφτάστερο ξενοδοχείο ξένων συμφερόντων, το οποίο λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια και μετά έκλεισε λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Έκτοτε μένει κλειστό.

Αυτό το οποίο μας αναφέρθηκε είναι ότι στόχος των Αρχών του δήμου της κατεχόμενης πόλης είναι η διεξαγωγή σε πρώτη φάση έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ούτως ώστε να διαφανεί το κατά πόσο και ποιες περιουσίες έχουν πουληθεί. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση που θα έχει αντιπροσωπεία του δήμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία κλείδωσε για τις 17 Σεπτεμβρίου το πρωί.

Σήμερα στις 11:30 το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΒΕ Αμμοχώστου, κατά την οποία θα συζητηθούν το περιουσιακό της κατεχόμενης πόλης αλλά και οι πληροφορίες περί προσέγγισης ιδιοκτητών για πώληση των περιουσιών τους. Οι εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων είναι ότι οι επίδοξοι αγοραστές δεν θα μείνουν μόνο στο παραλιακό μέτωπο, αλλά στη συνέχεια θα προχωρήσουν και με ιδιοκτήτες άλλων περιοχών. Παρατηρείται επίσης μία προσπάθεια αποκλεισμού της περιοχής των Βαρωσίων από τις ελεύθερες περιοχές και δεν θεωρείται τυχαίο το άνοιγμα της παραλίας στη Δερύνεια μόνο για Τούρκους υπηκόους, καθώς αυτή η κίνηση λειτουργεί ως “τείχος” μεταξύ της περίκλειστης περιοχής με τις ελεύθερες περιοχές.

Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης σημείωσε ότι όσον αφορά στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας που λειτουργεί στα κατεχόμενα, η θέση του είναι ότι τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο τίτλος είναι πάνω σε άτομα εν ζωή και δεν είναι στο όνομα του παππού που απεβίωσε και στα δε νομικά πρόσωπα, πρέπει οι ιδιοκτήτες της εταιρείας να την επικαιροποιήσουν.

Πηγή: Φιλελεύθερος