Αποκαλυπτικό: Καταργούνται οι Δήμοι της επ. Αμμοχώστου – Σενάρια με 1 ή 2 Δήμους;

Στιγμιότυπο 2018 11 11 20.22.18 Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά έχουν γραφτεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για το πώς θα επιτευχθεί η αναζητούμενη, εδώ και χρόνια, μεταρρύθμιση. Η συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάει πολλά χρόνια πίσω ενώ το όλο θέμα εμφανίστηκε πιο έντονα κατά τα μέσα της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Η ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισε να γίνεται πιο επιτακτική στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπου κυρίαρχο θέμα ως προς τα των Δήμων ήταν και η συνεχής ισχυρή οικονομική στήριξη από πλευράς κράτους αλλά και τα «αμύθητα» χρέη σχεδόν όλων των Δήμων της Κύπρου.

30 DHMOI TWRA small Τοπική Αυτοδιοίκηση
Map of Cyprus 1:175.000

Οι πτυχές της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αρκετές. Ωστόσο το κυριότερο ερώτημα είναι, κατά πόσο στα πλαίσια της μεταρρύθμισης θα υπάρξει μείωση του αριθμού των Δήμων ή αν τελικά τα πολιτικά κόμματα και κυβέρνηση θα περιοριστούν μόνο σε κάποιες τυπικές αλλαγές και συμπλεγματοποίηση κάποιων υπηρεσιών.

Οι 30 Δήμοι που υπάρχουν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές. Στην Επαρχία Λευκωσίας υπάρχουν 10 Δήμοι, στις Επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας υπάρχουν από 6 Δήμοι και στις Επαρχίες Πάφου και ελεύθερης Αμμοχώστου από 4 Δήμοι.

Δυο μελέτες, ένα συμπέρασμα, πέντε σενάρια 

Κατά τα τελευταία χρόνια έγιναν δυο μελέτες. Μια από πλευράς της Ένωσης Δήμων (από Ιταλικό Οίκο) και μια από πλευράς Άγγλων Εμπειρογνωμόνων στα πλαίσια του Μνημονίου. Τα ευρήματα των ερευνών, τόσο των δυο πιο πρόσφατων όσο και παλαιότερων που έγιναν, είναι ξεκάθαρα και έχουν ένα κοινό συμπέρασμα: Αφενός ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να διαθέτει 30 Δήμους (στις ελεύθερες περιοχές) και άλλες 350 κοινοτικές αρχές και αφετέρου καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να θεωρείται ριζική και διορθωτική εάν δεν μειωθεί ο αριθμός των Δήμων.

Στις δυο μελέτες (Ιταλών και Βρετανών) παρουσιάζονται διάφορα σενάρια καθώς και διάφορες προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο αλλά και το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί με στόχο την επίτευξη της Μεταρρύθμισης.

Eίναι ήδη γνωστό ότι η έρευνα των Άγγλων εμπειρογνωμόνων παρουσίαζε τρία σενάρια μεταρρύθμισης:

  • Ένα με μείωση των Δήμων στους 5 (ένα ανά επαρχία),
  • ένα σενάριο με μείωση των Δήμων στους 10 και
  • ένα τρίτο με δημιουργία δευτεροβάθμιου οργάνου, το οποίο ουσιαστικά θα «μάζευε» όλες τις υπηρεσίες και αρκετές εξουσίες των Δήμων.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, μόλις προ μερικών ημερών (5/11) αποδέσμευσε κονδύλι ύψους 30,000 ευρώ για «την ετοιμασία ενός εγγράφου πολιτικής σε σχέση με την αναθεώρηση της προωθούμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) και την μείωση του αριθμού των ελεύθερων Δήμων από 30 σε περίπου 16, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιανουάριο του 2022», όπως αναφερόταν στο σχετικό σημείωμα του Υπουργείου Εσωτερικών .

Ως προς την μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων:

  • το ένα σενάριο θέλει την Κύπρο με 22 Δήμους (μείωση δηλαδή κατά μόλις 8 δήμων)
  • και το δεύτερο σενάριο προνοεί μείωση Δήμων κατά 18, και παραμένουν δηλαδή 12 Δήμοι.

Τελικά γύρω στους 14 Δήμους; 

Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν κατά καιρούς από τα πολιτικά κόμματα, με το ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη και ΕΔΕΚ να ζητούσαν «πιο τολμηρή» μεταρρύθμιση απ’ ότι την μείωση των Δήμων σε 22, καθώς και την διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ για «ριζική μεταρρύθμιση», φαίνεται πως η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων γέρνει προς μια μεταρρύθμιση, η οποία να κινείται μεταξύ του δεύτερου σεναρίου των Ιταλών (που κάνει λόγο για 12 Δήμους) και του εγγράφου πολιτικής της Κυβέρνησης που θα κάνει λόγο για περίπου 16 Δήμους. Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ, σύμφωνα και με πρόσφατη τοποθέτηση του υπεύθυνου για Τ.Α. του κόμματος, έχει την θέση πως «διαφωνούμε κατηγορηματικά με τις όποιες μεθοδεύσεις που στοχεύουν στην ετσιθελική συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο θεσμός της οποίας αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης της Δεξιάς».

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ1 Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ποιοι Δήμοι συγχωνεύονται με ποιους:

Ήπιο Σενάριο «1» – Από 30 γίνονται 22 οι Δήμοι

Στο Ήπιο Σενάριο (Σενάριο 1), οι Δήμοι μειώνονται κατά 8 και ο συνολικός αριθμός παγκύπρια μειώνεται από 30 σε 22.

Υπολογίζεται ότι, βάσει αυτού του σεναρίου, θα γίνουν εξοικονομήσεις της τάξεως του 5% του συνολικού κόστους λειτουργίας των Δήμων.

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟ 1 0 Τοπική ΑυτοδιοίκησηΣτην επαρχία Αμμοχώστου γίνονται οι εξής συγχωνεύσεις:

  • Δήμος Παραλιμνίου με Δήμο Δερύνειας 
  • Δήμος Αγίας Νάπας με Δήμο Σωτήρας
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ 2 small Τοπική Αυτοδιοίκηση
Map of Cyprus 1:175.000

 

Σενάριο 2 – Από 30 γίνονται 12 οι Δήμοι

Στο Σενάριο2, οι Δήμοι μειώνονται κατά 18 και ο συνολικός αριθμός παγκύπρια μειώνεται από 30 σε 12.

Υπολογίζεται ότι, βάσει αυτού του σεναρίου2, θα γίνουν εξοικονομήσεις της τάξεως του 22% του συνολικού κόστους λειτουργίας των Δήμων.

 

Στην επαρχία Αμμοχώστου γίνονται οι εξής συγχωνεύσεις:

Η ελεύθερη περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου, δεν κρίνεται βιώσιμο να διαθέτει πέραν του ενός δήμου:

  • Συγχωνεύονται όλοι οι Δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής σε ένα Δήμο

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟ 2 Τοπική ΑυτοδιοίκησηΠηγή: brief.com.cy