Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του ψηφιδωτού δαπέδου στη βασιλική της Αγίας Τριάδας, στην κατεχόμενη Καρπασία, με την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά να συνεχίζει τις εργασίες αποκατάστασης στον υπόλοιπο χώρο του παλαιοχριστιανικού μνημείου.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ελληνοκύπριος Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, η ολοκλήρωση του συνόλου των εργασιών στη βασιλική τοποθετείται εντός του 2019.
Η πρώτη φάση του έργου για την αποκατάσταση των ψηφιδωτών διήρκεσε περίπου δύο μήνες και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου αφορούσε τον καθαρισμό, τη συντήρηση και τη στερέωση των ψηφιδωτών του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ., αποκαλύπτοντας έτσι μια όψη μοναδικής ομορφιάς της βασιλικής της Αγίας Τριάδας. «Ξεκίνησε μια εργασία και φάνηκε η λαμπρότητα του μνημείου» ανέφερε.
Είπε εξάλλου ότι ενόψει της έλευσης του χειμώνα, τα ψηφιδωτά θα καλυφθούν με ειδικό προστατευτικό υλικό, ενώ οι εργασίες συντήρησης στο υπόλοιπο τμήμα του μνημείου είναι σε εξέλιξη.
Μεταξύ άλλων, θα αφαιρεθούν παρεμβάσεις τσιμέντου και σίδερου από παλαιότερες συντηρήσεις που είχαν γίνει στο μνημείο και η αποκατάσταση θα γίνει με συμβατά υλικά.
Σύμφωνα με τον Ε/κ Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, το ψηφιδωτό πάτωμα θα αποκαλυφθεί τον προσεχή Μάιο μαζί με την ολοκλήρωση του έργου.
Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε τέλος ότι για την αποκατάσταση του μνημείου εργάζονται με αφοσίωση και ενθουσιασμό Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συντηρητές. «Το κλίμα που συναντήσαμε ήταν εκπληκτικό. Μπορώ να πω ότι αυτό με ενθουσίασε περισσότερο» κατέληξε.
Σύμφωνα με τον Θεολόγο-Βυζαντινολόγο Ανδρέα Φούλια, η βασιλική της Αγίας Τριάδας είναι μια σχετικά μικρών διαστάσεων τρίκλιτη βασιλική (18Χ14 ο κυρίως ναός) με τρεις προεξέχουσες ημικυκλικές αψίδες με νάρθηκα και αίθριο δυτικά.
Το δάπεδο των κλιτών όπως και του νάρθηκα καλυπτόταν με σημαντικά γεωμετρικά και μερικά εικονιστικά ψηφιδωτά, ενώ το κτίσιμό της χρονολογείται γύρω στο 425μ.Χ. Στον χώρο υπάρχει επίσης βαπτιστήριο με σταυρόσχημη κολυμβήθρα όμοιο με αυτό της βασιλικής του Αγίου Επιφανίου στην περιοχή της αρχαίας Σαλαμίνας/Κωνσταντίας.
Famagusta.News / ΚΥΠΕ