ΑΥΓΟΡΟΥ: Η Cyherbia Botanical Park δημιούργησε 100% φυσικό σαπούνι από ενδημικό φυτό της Κύπρου

Το Frederick Research Center (FRC), το Γενικό Χημείο του Κράτους και η Cyherbia Botanical Park σε μια συνεργασία για αξιοποίηση του ενδημικού φυτού της Κύπρου Saponaria Cypria

Main Image x2 4 Botanical Park, Cyherbia, exclusive, σαπουνι

Ένα 100% φυσικό σαπούνι χωρίς τεχνητά συντηρητικά ανέπτυξαν το Frederick Research Center (FRC), η Cyherbia Botanical Park και το Γενικό Χημείο του Κράτους στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου NatCySoap

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του FRC, στόχος της έρευνας ήταν η μελέτη των αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των σαπωνινών που απομονώθηκαν από το ενδημικό φυτό της Κύπρου Saponaria Cypria, με στόχο τη δημιουργία ενός καινοτόμου, 100% φυσικού σαπουνιού χωρίς τεχνητά συντηρητικά. Τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση στις 20 Οκτωβρίου.

Η αρχή έγινε στα εργαστήρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick το οποίο διαθέτει ομάδα ανάλυσης και χαρακτηρισμού φυσικών προϊόντων. Αξιολογήθηκαν οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες των σαπωνινών και κρίθηκε η καταλληλότητά τους για την παραγωγή του φυσικού αυτού προϊόντος. Περαιτέρω, στο πλαίσιο του έργου, οι ερευνητές προχώρησαν σε σύγκριση των ιδιοτήτων των σαπωνινών του ενδημικού φυτού της Κύπρου με σαπωνίνες του κοινού είδους Saponaria Officinalis που φυτρώνει και σε άλλες χώρες.

«Τα αποτελέσματα χαρακτηρισμού των εκχυλισμάτων έδειξαν ότι το φυτό Saponaria Cypria διαθέτει ισχυρότερες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες από το κοινό είδος Saponaria Officinalis, πιθανώς λόγω του μικροκλίματος της Κύπρου» αναφέρει η Δρ Δέσποινα Χαραλάμπους, Ερευνήτρια στο FRC και Λέκτορας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick και Ερευνήτρια στο FRC, Δρ Μαρία Παντελίδου: «Η διαφορετικότητα στις ιδιότητες αυτές του ενδημικού είδους ενδέχεται να οφείλεται στην ύπαρξη διαφορετικών ειδών σαπωνινών σε σχέση με το κοινό είδος». Όλα τα πειράματα μελέτης των ιδιοτήτων των εκχυλισμάτων σαπωνινών πραγματοποιήθηκαν από τον Μιχάλη Χριστοφόρου, κύριο Ερευνητή του έργου, ενώ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των δεντρυλλίων είχε ο Δρ Μάριος Αντρέου, Ερευνητής στο FRC και μέλος της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή του Γενικού Χημείου του Κράτους στον χημικό χαρακτηρισμό και στην ταυτοποίηση των σαπωνινών που υπάρχουν στο φυτό Saponaria Cypria, κάτι που πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Καθοδηγητικό ρόλο στον σχεδιασμό του έργου είχε ο Δρ Αριστείδης Κατσός, ενώ η εταιρεία Cyherbia Botanical Park ανέλαβε την παραγωγή της τελικής φόρμουλας του φυσικού σαπουνιού το οποίο θα αναπτυχθεί από τα εκχυλίσματα και θα διατεθεί στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια.

«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τη βιομηχανία και τον παραγωγικό ιστό του τόπου σε επίπεδο έρευνας, καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας, κάτι που το έργο αυτό έχει επιτύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό», αναφέρει ο Διευθυντής του FRC και της Υπηρεσίας Έρευνας και Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick, Αλέξης Ονουφρίου. «Όπως και σε άλλα παρόμοια έργα, έχοντας ως βάση τα θετικά αποτελέσματα και την πολύ καλή συνεργασία με τη Cyherbia, ο άμεσος επόμενος στόχος θα είναι η από κοινού βέλτιστη εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων του έργου, τόσο ερευνητικά όσο και εμπορικά».

Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από την Κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω του Προγράμματος Πλαισίου RESTART 2016-2020 του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.