Αυγόρου: Η Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Νάουσας

Συμμετοχή ποιητών από 14 χώρες του κόσμου

Αντίγραφο του Main Image x2 15 exclusive, Ποίηση

Διεξάγεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Νάουσας, “Ο Αριστοτέλης και ο Κόσμος”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 2-4 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ανοιχτό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” της Νάουσας, υπό την αιγίδα του Δήμου της Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας, από το Ωδείο Νάουσας και την Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες, με τη στήριξη του PEN Greece, του CIESART Greece και του World Poets Society (WPS), με τη συμμετοχή ποιητών από 14 χώρες του κόσμου.

Ανάμεσα στις χώρες και η Κύπρος και συγκεκριμένα η Κοινότητα Αυγόρου με την ποιήτρια Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου.

H Γιούλα Ιωάννου Πατσαλίδου γεννήθηκε το 1957 στο Αυγόρου και αποφοίτησε την πρώτη χρονιά του πολέμου από το Παγκύπριο  Λύκειο Λάρνακας, αφού χάθηκαν τα σχολεία στην Αμμόχωστο όπου και φοιτούσε μέχρι τότε. Παρακολούθησε μαθήματα για την τέχνη της φωτογραφίας στο ΙΤΕ Αθηνών και στην συνέχεια μαθήματα γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού και ελληνικής λογοτεχνίας στην Λυών της Γαλλίας. Εργάστηκε σε ιδιωτικό ραδιόφωνο ως παραγωγός μουσικών προγραμμάτων, αλλά η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα η γραφή, μέχρι που αποφάσισε να εκδώσει μερικά από τα ποιήματα και διηγήματα που έκανε συλλογή για χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Γιούλα Ιωάννου-Πατσαλίδου είναι μια σύγχρονη ποιήτρια (Συνέντευξη)

Η ποιήτρια Ξανθή Χοντρού Χιλλ είπε ότι «ήταν μία ιδέα που είχα εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που έχω έλθει στη Νάουσα αλλά υπήρχε αρνητικά απάντηση. Φέτος και με τη σύμφωνη γνώμη του νέου αντιδημάρχου Γιώργου Τριανταφύλλου, κάναμε μία συζήτηση μαζί με η Χορωδία της Νάουσας . Αυτό το ναι θα έπρεπε να μεταφραστεί σε συμμετοχές ποιητών από όλο τον κόσμο. Έχουμε συμμετοχές και από τις 5 ηπείρους. Εκτός από τους Έλληνες ποιητές, συμμετέχουν (συνολικά 25 από όλες τις χώρες) ποιητές που προέρχονται από την Αίγυπτο, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ιταλία, το Κουρδιστάν, την Πορτογαλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Κίνα. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου, που συμβάλει τα μέγιστα, τελεί το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης το οποίο διοργανώνουν το “Mουσικό Σωματείo Ωδείο Νάουσας” μαζί με την Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2022 στο ανοιχτό θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (εκτός εάν ο καιρός δεν το επιτρέψει και μεταφερθεί σε κλειστό χώρο).

Ο Δήμος προσφέρει την διαμονή και τρία γεύματα. Η προσφορά του γενικότερα είναι πού μεγάλη. Θα ξεκινήσει την Παρασκευή 2/9 με μία παρέλαση που θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο και θα καταλήξει στο θέατρο, όπου θα ξεκινήσουμε εντυπωσιακά με κάποιους αρχαίους ύμνους που θα παίξει μία ποιήτρια από την Ήπειρο.  Όλοι οι ποιητές που συμμετέχουν είναι πολυτάλαντοι, οι οποίοι εκτός από ποίηση δημιουργούν και φεστιβάλ.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ξεχωριστούς καλεσμένους στο Φεστιβάλ που θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση του «με σεβασμό στην ποίηση και τους ποιητές».

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Εκτός από την αρχική παρέλαση , θα υπάρχει απαγγελία των ίδιων των ποιητών, μουσικά εμβόλιμα από τη Δόξα Γουργουλάτου από τη Βέροια που θα τραγουδήσει μελοποιημένη ελληνική ποίηση σε συνοδεία του Αναστάση Κεδίκογλου. Ότι παρέχεται είναι δωρεάν και δεν παίρνει κανείς χρήματα γι’αυτό. Ο εθελοντισμός μας πάει μπροστά.  Θέλουμε να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς να κοιτάμε τα χρήματα.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ στο ανοιχτό θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” θα είναι ελεύθερη για το κοινό!»

Τέλος, να πούμε ότι το Φεστιβάλ  θα μεταδοθεί από το ισπανικό κανάλι Canal Europeo σε όλο τον κόσμο.