Με εορταστική πανηγυρική εκδήλωση που σκόρπισε στους παρευρισκόμενους ρίγη συγκίνησης και αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, τιμήθηκε χθες βράδυ (Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025) η επέτειος για τα 70 χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α 1955-59, την οποία διοργάνωσαν στην αίθουσα της Τεχνικής Σχολής Αυγόρου, η Ένωση Αγωνιστών Αμμοχώστου Ε.Ο.Κ.Α 55-59, τα Εθνικόφρονα Σωματεία Θ.Ο.Ι Άγιος Γεώργιος Αυγόρου, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α 55-59 Αυγόρου, η ΠΑ.Δ.Ε.Δ Πρωτοπορία και η Κίνηση Καθηγητών «Αλλαγή».
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι η πρώτη Απριλίου του 1955 άλλαξε ριζικά τα δεδομένα της Κυπριακής Ιστορίας και έγραψε ακόμα ένα έπος στις σελίδες των αγώνων του ελληνικού έθνους.
Τόνισε, επίσης ότι είναι χρέος όλων να μιλούν στα παιδιά τους και τη νέα γενιά για την ΕΟΚΑ και τους αγώνες και τις θυσίες αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία.
«Η βιωσιμότητα της όποιας λύσης στο Κυπριακό», πρόσθεσε, «περνά σε μεγάλο βαθμό μέσα από το σεβασμό της ιστορικής ταυτότητας του καθενός και, σίγουρα, όχι μέσα από την αυτοκατάργηση».
Δηλώνουμε παρόντες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας, ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για εφησυχασμό.
«Με κάθε διπλωματικό μέσο για αξιοποίηση των διεθνών συγκυριών και με πολύτιμη διαπραγματευτική δύναμη την Κυπριακή Δημοκρατία, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας καταβάλλουμε υπέρμετρες και συντονισμένες προσπάθειες για απεγκλωβισμό από το αδιέξοδο» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε ότι η 1η Απριλίου 1955 δεν είναι μία απλή χρονολογία αλλά το ξημέρωμα της εθνικής αφύπνισης, η στιγμή όπου η φωνή της διεκδίκησης έγινε κραυγή, η στιγμή που ύστερα από κάθε ειρηνική προσπάθεια, ο λαός μας αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στον αποικιοκρατικό ζυγό.
Πρόσθεσε επίσης, ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ «ήταν η φωνή της ψυχής ενός λαού που διεκδικούσε αξιοπρέπεια, αυτοδιάθεση και ιστορική δικαίωση, ήταν ο αγώνας για τα ιδανικά της ελευθερίας και της τιμής, που σήμερα οφείλουμε να θυμόμαστε όχι με ρητορεία αλλά με πράξεις.
Ακολούθησε στη συνέχεια ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με χορούς από τον Πολιτιστικό ΄Ομιλο του Σωματείου Θ.Ο.Ι Αυγόρου, τραγούδια από την Κοινοτική Χορωδία Αυγόρου και έγινε η αναπαράσταση της Μάχης του Αχυρώνα.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε λαμπαδηφορία-παρέλαση των Οργανωμένων Συνόλων προς την Πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυγόρου.
Σημειώνεται επίσης ότι πριν από την έναρξη της εορταστικής εκδήλωσης, τελέστηκε τρισάγιο και άναμμα φλόγας στο Μνημείο της 1ης Απριλίου Ε.Ο.Κ.Α 1955-59, η οποία φλόγα μεταφέρθηκε από Ομάδα Καταδρομέων, στον χώρο της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.