ΑΥΓΟΡΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ: Με… “ατσαλένια καρδιά” σχημάτισαν με φωτιά Ε.Ο.Κ.Α

Με κάθε λαμπρότητα σηματοδοτήθηκε η έναρξη των επρτασμών για την έναρξη του απελευθερωτικου αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α '55-'59

Τα Εθνικόφρονα Σωματεία Θ.Ο.Ι Αγ.Γεώργιος Αυγόρου, ΠΑ.Δ.Ε.Δ. Πρωτοπορία και Κίνηση Καθηγητών “ΑΛΛΑΓΗ”, διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής του Απελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α 1955 – 59, την Πέμπτη 31 Μαρτίου και ώρα 19:30μ.μ. στην Τεχνική Σχολή Αυγόρου.

Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου ενώ στηρίζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Αυγόρου.

Της εκδήλωσης ακολούθησε λαμπαδηφορία από Οργανωμένα Σύνολα της Κοινότητας.

Στην πλατεία μετά το πέρας της Λαμπαδηφορίας, οι παρελαύνοντες με κάθε λαμπρότητα και τιμή σχημάτισαν με φωτιά “Ε.Ο.Κ.Α ’55 – ’59 ΓΡΙΒΑΣ” και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 18 Παρέλαση

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 15 ΠαρέλασηΑνώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 14 Παρέλαση

Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την 67η επέτειο από την έναρξη του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών). Η 1η Απριλίου 1955 ήταν η ημέρα που οι Βρετανοί κατακτητές της Μεγαλονήσου βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αντάρτικες ομάδες που οργάνωσε ο Κύπριος συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας ο οποίος πήρε το ψευδώνυμο «Διγενής».

Την 1η Απριλίου 1955 μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα όλες οι πόλεις της Κύπρου ξύπνησαν από τις δυνατές εκρήξεις. Μέλη της ΕΟΚΑ είχαν οργανώσει δολιοφθορές σε στόχους βρετανικών συμφερόντων. Πρώτος νεκρός ο μαθητής Μόδεστος Παντελής ο οποίος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσε να κόψει ηλεκτροφόρα σύρματα, ώστε να διακόψει τον φωτισμό σε βρετανική βάση και να γίνει η επίθεση.

Σήμερα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου πραγματοποιήθηκαν δοξολογίες και εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου με την υπενθύμιση ότι ο αγώνας για ένωση με την Ελλάδα δεν επιτεύχθηκε, παρά το ότι στο δημοψήφισμα του 1950 το 97% των Κυπρίων είχε ταχθεί υπέρ της ενσωμάτωσης της Μεγαλονήσου στον ελληνικό κορμό. Υπέρ της ένωσης είχαν ψηφίσει ακόμα και οι Τουρκοκύπριοι.

—————————–

Ήταν 1η Απριλίου…
…και τη μάνα φιλώντας την κοιτάζω να κλαίει
μάνα μην κλαις της λέω, μάνα μην κλαις και κλαίω

Το κύριο στη ζωή είναι να ζεις και να πεθαίνεις για ένα ιδανικό.

Famagusta.news