ΑΥΓΟΡΟΥ: 1ο Βραβείο Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την Τεχνική Σχολή Αυγόρου

stigmiotypo 1 Νέα Αμμοχώστου

Το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό Τεχνολογίας και Καινοτομίας Τεχνικής Εκπαίδευσης εξασφάλισαν οι μαθητές της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αμμοχώστου/ Αυγόρου με την κατασκευή Φορητό Κύρτωμα Ρύθμισης Ταχύτητας Αυτοκινήτου.

Στόχος της πιο πάνω κατασκευής ήταν να λυθεί το πρόβλημα ρύθμισης της ταχύτητας των τροχοφόρων οχημάτων μέσα στην πόλη με τη χρήση ενός «έξυπνου κυρτώματος». Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε να τοποθετούνται όλο και πιο πολλά κυρτώματα στους δρόμους, για να προτρέψουν τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα. Σε περίπτωση δε που ο οδηγός δεν συμμορφωθεί με τα προτεινόμενα όρια, τα οχήματα, περνώντας πάνω από το κύρτωμα, αναπηδούν και εκτινάσσονται βίαια με ανυπολόγιστες ζημιές στα οχήματα αλλά κυρίως στους οδηγούς και στους επιβαίνοντες, προκαλώντας κακώσεις στην σπονδυλική τους στήλη.

Το πρόβλημα διογκώνεται, καθώς τόσο για την κατασκευή πολλών κυρτωμάτων δεν ακολουθούνται οι προδιαγραφές όσο και γιατί σε πολλά από αυτά παρατηρούνται κακοτεχνίες. Ως αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί δεν συμμορφώνονται πλέον, αφού είτε αργά περάσουν είτε γρήγορα το αποτέλεσμα θα είναι περίπου το ίδιο.

mathites 21 Νέα Αμμοχώστου
Η ιδέα ήταν να κατασκευάσουμε ένα κύρτωμα το οποίο με ειδικά αντίβαρα θα μπορεί να βυθίζεται στον δρόμο και να επανέρχεται. Αναλυτικότερα, με έναν αισθητήρα μετράμε την ταχύτητα του διερχόμενου οχήματος και, όταν αυτή είναι η επιτρεπόμενη, το κύρτωμα κάτω από το βάρος του οχήματος υποχωρεί και «εξαφανίζεται», φτάνοντας στο επίπεδο του δρόμου. Με τον τρόπο αυτό, επωφελούνται οι επιβάτες οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι το όχημα διέρχεται σε επίπεδο οδόστρωμα. Στην περίπτωση όμως που η ταχύτητα του οχήματος δεν είναι η επιτρεπόμενη, ο αισθητήρας δίνει εντολή σε μια σφήνα η οποία «κλειδώνει» το κύρτωμα και δεν του επιτρέπει να υποχωρήσει. Ως εκ τούτου, τα οχήματα διέρχονται, περνώντας πάνω από το κύρτωμα με τις γνωστές συνέπειες.

Με την υιοθέτηση της πιο πάνω λύσης, συμβάλλουμε τόσο στην επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων όσο και στην καλλιέργεια κυκλοφοριακής αγωγής στους οδηγούς, κυρίως στους νέους, καθώς με τη συμμόρφωσή τους θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο, την ανταμοιβή.

Για την εν λόγω κατασκευή εργάστηκαν οι μαθητές Παράσχου Ευθύμιος, Ορθοδόξου Χριστόδουλος, Οικονόμου Μάριος, Περατικός Αντώνης, Μάτσιου Γιώργος και Κάρυος Γιώργος υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, Αρσένη Αθανάσιο, Αντωνίου Θωμά, Φυσεντζίδη Έρικ και Στυλιανού Στέλιο.

Πηγή: Paideia-news.com