ΑΥΓΟΡΟΥ: Απεβίωσε η ηρωομάνα Μαρία Κάρυου

α 002 Νέα Αμμοχώστου
©Famagusta.News

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 87 ετών η μητέρα του ήρωα της τουρκικής εισβολής Νικηφόρου Κάρυου, Μαρία Κάρυου από το Αυγόρου.

Η πολύτεκνη Μαρία Κάρυου, σύζυγος του Πέτρου Κάρυου ήταν μητέρα 14 παιδιών, ενώ ήταν μητέρα του πρώην Γενικού Γραμματέα του Παναγροτικού Συνδέσμου, Νεκτάριου Κάρυου καθώς και του ήρωα της τουρκικής εισβολής του 1974, Νικηφόρου Κάρυου, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο στις 14:30 στην εκκλησία Εισοδίων της Θεοτόκου στην Κοινότητα Αυγόρου.

Ο ήρωας της τουρκικής εισβολής του 1974, Νικηφόρος Κάρυος

Ο Νικηφόρος Κάρυος ανήκε στους 17 νέους του τραγικού 361ΤΠ, οι οποίοι -όπως έγραψε ο αδελφός του Νεκτάριος Κάρυος στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” τον περασμένο Αύγουστο- αψήφησαν την επέλαση ορδών του Αττίλα και επέστρεψαν εθελοντικά, τις μέρες της εκεχειρίας μεταξύ της 1ης και της 2ης εισβολής από τη Λευκωσία πίσω προς τον Πενταδάκτυλο στην περιοχή του Κουτσοβέντη, για να τον ανακόψουν τον εχθρό. Τότε που όλοι, από το Δίκωμο, την Καρπασία και τη Μεσαορία, ήλπιζαν ότι ο εισβολέας θα σταματούσε και δεν θα συνέχιζε νότια και κρύβονταν στα χωράφια για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αυτά τα παιδιά πρόταξαν τα στήθια τους στην προς δυσμάς προέλαση του εχθρού, ο οποίος θα κατέσφαζε τους αμάχους του Δικώμου και εντεύθεν εν μέσω εκεχειρίας, όπως έπραξε αργότερα στην περιοχή της Κυθρέας και αλλού.

Για τους ηρωικά πεσόντες Κώστα Χατζιαντώνη, Χρύσανθο Ευρυπίδου, Μάριο Ύψο, Ανδρέα Παντελή, Νικηφόρο Κάρυο, τον Ευθύμιο Χατζηπέτρου τον αγνοούμενο Πανίκκο Χαραλάμπους, και τους τραγικά επιζήσαντες μέσα από την οδύσσειά τους πορεία Ανδρέα Κομοδρόμο, Στέλιο Χατζηκώστα, Σάββα Σωτηρίου,  Γεώργιο Σκουρουμούνη, Φαίδρο Ρουσή, Νικηφόρο Κομήνη και τον Κώστα Κωσταντίνου ο οποίος έπεσε κατά την 2η εισβολή.

Γράφει ο πατέρας του Κάρυου, Πέτρος Κάρυος που έφυγε με τον πόνο του άταφου γιου,

“Γιατί Καντάρα ξακουστή 
τζιαι κλέφτη Κουτσοβέντη 
να μου κρατείς στα σπλάχνα σου 
έναν ξανθό λεβέντη”.

Μας συνταράζει η τραγική μάνα του ήρωα Χατζιαντώνη, όμοια με τη μάνα του Σταυραετού του Μαχαιρά, που με μια φωνή γράφουν ιστορία πάνω στις κοκάλες των βλασταριών τους:

“Χαλάλιν της πατρίδος μου  
ο γιος μου, η ζωή μου  
τζι αφού ενε παραδόθηκεν  
τζι έμεινεν τζαι σκοτώθηκεν  
ας έσιει την ευτζιήν μου…”

Ο Νικηφόρος Κάρυος, εκπληρώνει το ρηθέν της γιαγιάς του, της ηρωομάνας Φλουρέντζας Κάρυου, όπου μετά από την ταφή του δεύτερου της γιου Γεώργιου Κάρυου ανεφώνησε προς τους Άγγλους κατακτητές:

«Τούντο κακό που κάμετε
εν να γραφτεί αιώνια
τζι’ αν δεν κανέσουν τα παιδκιά
ας πάσιν τζιαι τ’ αγγόνια»
…όταν ίδιος πέφτει πολεμώντας στις πλαγιές του Πενταδαχτύλου, τιμώντας επάξια τους προγόνους και την Ελληνική του τιμή.

Famagusta.News