Η Αυγούστα Θεοδούλου από το Αυγόρου είναι η βραβευμένη Answear “Fashion & Jewellery Designer” 2024

Το βραβείο απένειμαν η Άντρεα Κυριάκου και ο Λούκας Γιώρκας, Ερμηνευτής

Untitled design 3 1 Avgousta Theodoulou, “Madame Figaro Γυναικών της Χρονιάς”

Η τελετή των βραβεύσεων των “Madame Figaro Γυναικών της Χρονιάς”, που παρουσίασε η Estée Lauder ανέδειξε στην κατηγορία “Fashion & Jewellery Designer” της Χρονιάς την Αυγούστα Θεοδούλου.

Το βραβείο απένειμαν η Άντρεα Κυριάκου, Ραδιοφωνική Παραγωγός και Answear Ambassador στην Κύπρο, και ο Λούκας Γιώρκας, Ερμηνευτής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και θα μεταδοθεί από την τηλεόραση ΣΙΓΜΑ τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στις 16:20.

Τα βραβεία Madame Figaro είναι ένας θεσμός που εδώ και 19 χρόνια αναδεικνύει, τιμά και επιβραβεύει τις γυναίκες της Κύπρου. Την προσφορά, την αφοσίωση, την καινοτομία, την εφευρετικότητα, το ταλέντο και όλα όσα συνθέτουν την πολύπλευρη προσωπικότητα μίας γυναίκας. Της γυναίκας που για όλους εμάς αποτελεί πρότυπο και καθρεπτίζει τα ιδανικά της κυπριακής κοινωνίας.

Δείτε βίντεο:

Αυγούστα Θεοδούλου

Η Αυγούστα Θεοδούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αυγόρου της Κύπρου. Σπούδασε Πληροφορική (BSc & MSc) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ελλάδα, όπου και εργάστηκε για κάποια χρόνια ως καθηγήτρια. Παράλληλα, πειραματιζόταν με διάφορες χειροποίητες τεχνικές και υλικά.

Το 2013, αποφάσισε να κάνει μια στροφή στην καριέρα της, μετακομίζοντας στο Παρίσι για να κυνηγήσει το όνειρό της σπουδάζοντας σχέδιο μόδας. Το 2016, αποφοίτησε από το πρόγραμμα Fashion Design and Technology (ΒΑ) της σχολής IFA Paris. Η κολεξιόν αποφοίτησής της έλαβε το χάλκινο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό σχεδίου μόδας στην Κίνα και το πρώτο βραβείο (Best New Designer) στον διαγωνισμό Athens Xclusive New Designers Awards 2017 στην Ελλάδα.

Οι δημιουργίες της έχουν παρουσιαστεί σε επιδείξεις στο Παρίσι, την Αθήνα, την Ουάσινγκτον, την Κίνα και την Κύπρο. Η σχεδιαστρια ζει στο Παρίσι όπου έχει έδρα το ομώνυμό της brand, Avgousta Theodoulou. Παράλληλα, διδάσκει Σχεδίαση με Ψηφιακά Μέσα (Digital Design) στη διεθνή ανώτατη σχολή μόδας IFA Paris στο Παρίσι.
Η Αυγούστα δημιουργεί ρούχα και αξεσουάρ υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιώντας φυσικά και οργανικά υφάσματα. Απορρίπτει τις επιταγές του fast fashion και τάσσεται υπέρ του slow fashion, που σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, προσδίδοντας αξία στο ρούχο μέσα από τη βαθύτερη διαδικασία σχεδιασμού και την προσεκτική επιλογή της πρώτης ύλης.

Οι παραδοσιακές χειροποίητες τεχνικές που έχει αναπτύξει και ενσωματώσει στα ρούχα της την έκαναν να ξεχωρίσει, με τις δημιουργίες της να χαρακτηρίζονται ως αβάν-γκαρντ και όχι φολκλόρ.

Στόχος της είναι μέσω αυτών των τεχνικών να δώσει έμφαση στα ίχνη που αφήνει το ανθρώπινο χέρι πάνω στο δημιούργημά του. Η δουλειά της εξερευνά υπαρξιακές δυϊκότητες όπως η δυναμικότητα και η ευθραυστότητα, το νέο και το παλιό, το σύνθετο και το απλό.

Το ατελιέ της στο Παρίσι είναι ο χώρος όπου σχεδιάζει και αναπτύσσει τις ιδέες και τα πρωτότυπά της, τα οποία παρουσιάζονται σε εκθέσεις και επιδείξεις μόδας. Σχεδιάζει και παράγει ρούχα και αξεσουάρ υψηλής ποιότητας σε περιορισμένο αριθμό κομματιών. Η σειρά με τα αξεσουάρ της, περιλαμβάνει δερμάτινες δημιουργίες υψηλής ποιότητας και κοσμήματα σε συνεργασία με έμπειρους τεχνίτες στην καρδιά του Παρισιού. Παράλληλα, συνεχίζει με επιτυχία τη συνεργασία της με το Σουφλί για την παραγωγή της σειράς μεταξωτών φουλαριών της, την οποία σχεδιάζει η ίδια χρησιμοποιώντας σαν μοναδικό δομικό στοιχείο το έμβλημά της για να δημιουργήσει καλειδοσκοπικά μοτίβα.

Μέσω της δουλειάς της, η Αυγούστα προωθεί το ελληνικό και κυπριακό savoir-faire στο εξωτερικό, προσθέτοντας επιρροές και τεχνικές από το Παρίσι. Οι δημιουργίες της είναι διαθέσιμες σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.
Το 2023 ήταν μια έντονα δημιουργική χρονιά για την Αυγούστα. Παρουσίασε μια συλλογή-ωδή στην Κύπρο, εμπνευσμένη από την Κύπρο και την πλούσια ιστορία της. Η συλλογή αντλεί έμπνευση από το αρχαίο βασίλειο των Σόλων, από τις γεωμετρικές αναπαραστάσεις της Κυπρογεωμετρικής περιόδου, τα ψηφιδωτά, το αρχαίο θέατρο των Σόλων, τα μεταλλικά αντικείμενα και τα κεραμικά της εποχής του χαλκού.

Η αναφορά της στην Κατοχή ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι οι Σόλοι βρίσκονται στα Κατεχόμενα και ότι η ίδια προέρχεται από προσφυγική οικογένεια, με μητέρα από την Αγία Τρίαδα.

Η Αυγούστα αποτυπώνει αυτή την πραγματικότητα δημιουργώντας γραμμικά γεωμετρικά μοτίβα που αντιπροσωπεύουν τα δύο κομμάτια της μοιρασμένης Κύπρου, το ελεύθερο και το κατεχόμενο. Παράλληλα, το πλήρες γεωγραφικό σχήμα του νησιού αφήνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε κάθε είδους διαίρεσης ή κατοχής και υπογραμμίζει την ανάγκη για ειρήνη.

Ο στόχος της Αυγούστας στη συγκεκριμένη συλλογή δεν ήταν εμπορικός, αλλά να αναδείξει το πρόβλημα της Κύπρου στο εξωτερικό. Η συνέχεια του έργου αυτού σχεδιάζεται να παρουσιαστεί σε μια αποκλειστική έκθεση στο Παρίσι. Το έργο της σχεδιάστριας, με αναφορά την κατοχή στην Κύπρο, θα αποτελεί την καρδιά της έκθεσης, ενώ θα συμπεριλαμβάνεται και όλο το έργο της από το 2016 μέχρι σήμερα.