ΣΚΕ ΑΥΓΟΡΟΥ: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελοντισμού “Μοre Steps to Solidarity” – Δείτε τα αποτελέσματα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι στόχοι, οι δραστηριότητες και τα αποτελέσματα του Προγράμματος Εθελοντισμού, Μοre Steps to Solidarity που υπολοποίησε το ΣΚΕ Αυγόρου.

Main Image x2 5 exclusive

Το ΣΚΕ Αυγόρου, αιτήθηκε και υλοποίησε το  Πρόγραμμα Εθελοντισμού , MORE S.Te.P(S) TO SOLIDARITY, το οποίο διήρκησε 18 μήνες , από την 01 Aυγούστου 2020 μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2022.

Η Eπιχορήγηση του Προγράμματος έγινε  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά την περίοδο 2021-2027.

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού MORE S.Te.P (S) TO SOLIDARITY υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και έχει ως στόχο την προώθηση της υποστήριξης και αλληλεγγύης ως προς τον συνάνθρωπο μέσα από ομαδική εργασία, κυρίως μέσα από δράσεις εθελοντισμού , με την ενίσχυση της δέσμευσης μεταξύ νέων εθελοντών και των εμπλεκόμενων οργανισμών.

εικόνα Viber 2022 01 31 12 42 04 916 exclusive

Συγκεκριμένα οι στόχοι του ήταν  οι εξής:

  • Παροχή ίσων ευκαιριών συμμετοχής και δράσης προς όσο το δυνατόν περισσότερους νέους από Ευρωπαϊκές και μη χώρες που επιλέγηκαν με σκοπό να συμβάλουν στις καθημερινές δραστηριότητες του οργανισμού υποστηρίζοντας έτσι τις ομάδες των εξυπηρετούμενων(παιδιών και ηλικιωμένων).
  • Ανάπτυξη και βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους σε θέματα που αφορούν στη συμβολή / συμμετοχή και διοργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων ,δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γίνουν δημιουργικοί αλλά και ελαστικοί σε θέματα πολιτισμού και κουλτούρας.
  • Προώθηση της αλληλεγγύης ως αξία, προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι.
  • Ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και αποδοχής μεταξύ των συμμετεχόντων και νέων από την τοπική κοινωνία.
  • Ανάπτυξη και βελτίωση της προσωπικής τους ταυτότητας αλλά και αύξηση των ευκαιριών απασχολησιμότητας τους στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.
  • Ανάπτυξη δικτύων και δράσεων επαφών μεταξύ των συμμετεχόντων , όλων των εταίρων αλλά και των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι νέοι με σκοπό την ανταλλαγή κουλτούρας, πολιτιστικής πολυμορφίας , πολυγλωσσίας και καλής συνεργασίας στον τομέα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη Νεολαία και Εκπαίδευση.
  • Βελτίωση της μαθησιακής ικανότητας των συμμετεχόντων με την απόκτηση δεξιοτήτων , ικανοτήτων και συμπεριφορών , μέσω δράσεων μη τυπικής μάθησης, και αναγνώριση τους με την έκδοση του Πιστοποιητικού Youthpass, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικά τα μαθησιακά οφέλη που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες μέσα από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα και της εμπλοκής τους στην τοπική κοινωνία.
  • Εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής αναγνώρισης του Πιστοποιητικού Youthpass , και προώθηση του μέσα από δραστηριότητες διάδοσης και αξιοποίησης ως ένα εργαλείο Πιστοποίησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων μέσω της μη τυπικής μάθησης.

IMG e486c0c1d4af3472e2736a723a8104b4 V 1 exclusive

Το Πρόγραμμα χωρίστηκε σε 4 Τετράμηνα και στο κάθε τετράμηνο συμμετείχαν 3 Εθελοντές από διαφορετικές χώρες.  Συνολικά συμμετείχαν 12 εθελοντές από Ιταλία, Γεωργία, Πορτογαλία , Ουγγαρία .

Η επιλογή  και αποστολή των εθελοντών στον Οργανισμό έγινε σε συνεργασία με τους  οργανισμούς υποστήριξης οι οποίοι ήταν:

  • O Associazione Culturale Eufemia APS από Ιταλία .
  • Ο BITISI απο Γεωργία
  • Ο PROATLANTICO  από Πορτογαλία.
  • Ο MAGYAR ONKENTESKULDO ALAPITVANY από Ουγγαρία. , με τους οποίους έχουμε ήδη συνεργαστεί και σε άλλα προηγούμενα προγράμματα.

Οι εθελοντές διέμεναν σε σπίτι στο κέντρο της κοινότητας Αυγόρου, το οποίο νοικιαζόταν από το οργανισμό μέσω της επιχορήγησης του προγράμματος.

IMG 87e841aa9ca38cde80c91e1f7a1172f5 V exclusive IMG 88b36cb83691ed6d2ec55c1abe637c43 V exclusive IMG 7769a69e1f52df2686f60b32e002d223 V 1 exclusive IMG f27425c6a18b2d1a40a4207ea3ab9727 V exclusive

Για τις μετακινήσεις τους στην κοινότητα χρησιμοποιούσαν ποδήλατα ή κυκλοφορούσαν πεζοί, ενώ για τις μετακινήσεις τους εκτός κοινότητας χρησιμοποιούσαν τα αστικά λεωφορεία.

Ο οργανισμός είχε ορίσει μέντορα για την προσωπική υποστήριξη των εθελοντών και  την ομαλή ένταξη τους στην κοινότητα. Ήταν  ο σύνδεσμος μεταξύ οργανισμού και εθελοντή για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε θεμάτων υπήρχαν  μεταξύ οργανισμού και εθελοντή.

Ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση τους μέσω την μη τυπικής μάθησης όπως εργαστήρια, παιχνίδια δραστηριότητες.

Ο συντονιστής του προγράμματος , ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των εθελοντών και την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος, την επικοινωνία με τους συνεργάτες οργανισμούς, και θέματα που αφορούσαν κυρίως την διαχείριση του προγράμματος.

Δραστηριότητες προγράμματος

  • Οι εθελοντές συμμετείχαν στα προγράμματα του οργανισμού , Παιδοκομικό Ά , Παιδοκομικό ΄Β , Κέντρο Εξυπηρέτησης Ηλικιωμένων  και Λέσχη Ηλικιωμένων.
  • Στα προγράμματα αυτά συμμετείχαν σε καθημερινή βάση από Δευτέρα- Παρασκευή , υλοποιώντας διάφορες δραστηριότητες πάντα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους κάθε Τμήματος.
  •  Στους παιδοκομικούς σταθμούς βοηθούσαν τις δασκάλες σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες. Συμμετείχαν στην διοργάνωση παιχνιδιών, στο τάισμα, στις κατασκευές, γυμναστική , μουσική κλπ. Είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν δικές τους δραστηριότητες με τα παιδιά, σε συνεργασία πάντα με την δασκάλα, όπως μάθημα ξένων γλωσσών, μαγειρική, μαθήματα διαπολιτισμικού χαρακτήρα κλπ. Έφταιξαν χειροποίητα παιχνίδια για τα παιδιά  με τροχούς και τα μπογιάτισαν .
  • Συνόδευαν τα παιδιά από την Παιδική Λέσχη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην πισίνα για μαθήματα κολύμβησης.
  • Στο κέντρο εξυπηρέτησης ηλικιωμένων, διοργάνωναν δραστηριότητες για τους ηλικιωμένους, όπως τόμπολα, μπόουλινγκ , ασκήσεις γυμναστικής για χέρια και πόδια. Βοηθούσαν στο σερβίρισμα, καθαριότητα του χώρου ή ακόμα και σε γραφειακές εργασίες.
  • Στη Λέσχη Ηλικιωμένων, οι εθελοντές βοηθούσαν στην προετοιμασία του προγεύματος, το σερβίρισμα, την καθαριότητα του χώρου. Συμμετείχαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην γυμναστική στη θάλασσα όπου συνόδευαν τους εξυπηρετούμενους στη θάλασσα για γυμναστική. Παρείχαν μαθήματα ξένων γλωσσών στους εξυπηρετούμενους, ο καθένας την μητρική του γλώσσα, όταν ήταν δυνατό.   Έκαναν μαθήματα ζωγραφικής, και συμμετείχαν σε δραστηριότητες  χειροτεχνίας, βοηθώντας τους ηλικιωμένους στις κατασκευές.

Όλοι οι εθελοντές με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είχαν πολλά να δώσουν αλλά και να πάρουν όπως και όλοι οι υπόλοιποι που συμμετείχαμε, υπεύθυνοι προγραμμάτων συνεργάτες, προσωπικό και γενικότερα η κοινότητα.

Αποτελέσματα του Προγράμματος

Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι  περισσότεροι εθελοντές έμαθαν πως

  1. Να σκέφτονται πιο λογικά και καταλήγουν σε συμπεράσματα
  2. Να βρίσκουν λύσεις όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή προκλήσεις
  3. Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις μαθησιακές τους δεξιότητες και να είναι ανεξάρτητοι
  4. Να εκφράζονται δημιουργικά
  5. Να αναπτύσσουν διάφορες ιδέες και να προσπαθούν να τις υλοποιήσουν
  6. Να δουν την αξία των διαφορετικών κουλτούρων,
  7. Να εργάζονται ομαδικά
  8. Να σχεδιάζουν και να οργανώνουν διάφορες δραστηριότητες.

Επιπλέον

  1. Απέκτησαν περισσότερη αυτοπεποίθηση
  2. Γνώρισαν καλύτερα στις δυνάμεις και αδυναμίες τους
  3. Ανέπτυξαν την ικανότητα να προσαρμόζονται και να δρουν σε νέες καταστάσεις
  4. Να σκέφτονται και να αναλύουν πληροφορίες και να τις κρίνουν
  5. Να είναι πιο ανεκτικοί με τις αξίες και τη συμπεριφορά των άλλων
  6. Να είναι ανοικτόμυαλοι και περίεργοι σε νέες προκλήσεις.
  7. Να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για το τι γίνεται στον κόσμο γενικότερα.
  8. Να παίρνουν αποφάσεις
  9. Είναι πιο ικανοί να συζητούν για την πολυπολιτισμικότητα στην Ευρώπη και να κατανοήσουν την Ευρωπαϊκή ταυτότητα.
  10. Έχουν αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
  11. Και είναι πιο πρόθυμοι να εκφράζουν τις απόψεις τους στους άλλους και να τις υπερασπίζονται.
  12. Επίσης χάριν στην συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγρραμμα πολλοί από αυτούς έχουν εκφράσει την άποψη ότι τους βοήθησε στην μετέπειτα πορεία τους για εργασία ή εκπαίδευση τους.
  13. Έχουν αποκτήσει και το πιστοποιητικό Youthpass, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο οποίο αναγνωρίζονται οι ικανότητες και δεξιότητες μη τυπικής μάθησης που έχει αποκτήσει ο κάθε εθελοντής με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα και μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο βιογραφικό του για πρόσληψη σε μια εργασία είτε για την εκπαίδευση του.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί έχουν αποκομίσει μεγάλη εμπειρία τόσο στην διαχείριση όσο και στην υλοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματος.

IMG 20210223 114231 1 scaled exclusive 20211203 203354 1 scaled exclusive 158733068 988957224969747 2734792575173667058 n 1 exclusive 20210827 114308 1 scaled exclusive 20210630 125450 1 scaled exclusive