Η Σκεύη Κουκουμά στη Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

α 1 Βουλή των Αντιπροσώπων, Σκεύη Κουκουμά

Συνεχίζονται σήμερα στην Αγία Πετρούπολη οι εργασίες της 137ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας η βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα, έλαβε χθες μέρος σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με θέμα «Συμμέτοχοι την ποικιλομορφία μας: Η 20η επέτειος της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τη Δημοκρατία».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η κ. Κουκουμά σημείωσε ότι η 20η Επέτειος της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τη Δημοκρατία αποτελεί ορόσημο που προσφέρει την ευκαιρία για ανασκόπηση της προόδου της δημοκρατίας στα διεθνή πολιτικά δρώμενα και απολογισμό της προόδου των δημοκρατικών αρχών και θεσμών σε αρκετά δοκιμαζόμενα μέρη του κόσμου.

«Η δημοκρατία ως πολιτικό σύστημα έχει επιβιώσει», επεσήμανε, «κυρίως επειδή οι βασικές αρχές και αξίες του παραμένουν ισχυρές: η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ο σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δικαιοσύνη».

Όπως τόνισε η κ. Κουκουμά «η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική πρόοδος έχουν φέρει τον κόσμο μας πιο κοντά, επιτρέποντας την εξάπλωση ιδεών και ιδανικών με ταχύτητα και σε έκταση, αναγκάζοντάς μας να μοιραστούμε τις διαφορές μας, τις πεποιθήσεις και τις αξίες μας και τις πλείστες φορές να αποδεχτούμε και να διδαχθούμε από την ποικιλομορφία μας».

Υπογράμμισε ακόμα ότι τα τελευταία 20 χρόνια και μετά την υιοθέτηση της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τη Δημοκρατία σημειώθηκαν περαιτέρω άλματα, ιδίως σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου οι δημοκρατικές αξίες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα παρέμεναν απόντα. Από την άλλη, πρόσθεσε, κάποιες σαρωτικές προσπάθειες εκδημοκρατισμού, αν και ενίσχυσαν την ποιότητα ζωής των πολιτών, απέτυχαν να φέρουν επαρκή πρόοδο στην ελευθερία του λόγου, τις δίκαιες εκλογές και τις δίκαιες δικαστικές διαδικασίες.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις όπου τρίτες χώρες επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, με πρόσχημα την εκδημοκρατικοποίηση τους.

Τέλος, η Κύπρια βουλευτής επεσήμανε ότι είκοσι χρόνια μετά την υιοθέτησή της από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, η Παγκόσμια Διακήρυξη για τη Δημοκρατία καθοδηγεί τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τους απλούς πολίτες στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την ορθή έννοια και την ουσία της δημοκρατίας.

Καταλήγοντας είπε πως οι βουλευτές, ως εκπρόσωποι του λαού, πρέπει να συνεχίσουν να υπερασπίζονται και να διαδίδουν τις δημοκρατικές αρχές και αξίες, τιμώντας την ποικιλομορφία και την πολυπολιτισμικότητα.