H Πρόταση Κανονισμού για το αναθεωρημένο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Τεχνολογίας (EIT) απασχόλησε μεταξύ άλλων το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (θέματα Έρευνας και Καινοτομίας), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, όπου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), Θεοδόσης Τσιόλας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στην Πρόταση Κανονισμού ως έχει, περιλαμβάνεται αριθμός θετικών για την Κύπρο προνοιών, όπως αυτών που βελτιώνουν το εύρος της γεωγραφικής κάλυψης του ΕΙΤ σε βάθος χρόνου.
Κατά την συζήτηση του θέματος, ο κ. Τσιόλας τόνισε ότι η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο εν λόγω θέμα γιατί οδηγεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση του τριγώνου μεταξύ ερευνητικών οργανισμών, εκπαιδευτικών οργανισμών και φορέων καινοτομίας, γνωστό ως «Τρίγωνο της Γνώσης». Σε ό,τι αφορά το αναθεωρημένο πλαίσιο λειτουργίας του Ιδρύματος, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΣΑ, όπως και σημαντικός αριθμός άλλων κρατών μελών, σημείωσε την ανάγκη για ξεκάθαρες διατάξεις που να διασφαλίζουν ότι με το τέλος της περιόδου 2020-27, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα τροποποίησης του εν λόγω Κανονισμού.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Τσιόλας παρακάθισε σε γεύμα εργασίας, με κύριο θέμα συζήτησης τη συμβολή του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» στην προσέλκυση ιδιωτικών ερευνητικών και αναπτυξιακών επενδύσεων για βιώσιμη ανάπτυξη. Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΠΣΑ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Έρευνα και Καινοτομία στη διατήρηση, αλλά και ενίσχυση, του υψηλού βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Τσιόλας είχε διμερή συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης για την Έρευνα και Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Eric Paquet, όπου έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ («Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο – ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας.
Ο κ. Τσιόλας εξέφρασε στήριξη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την αύξηση στο νέο ΠΔΠ, των κονδυλίων που αφορούν την Έρευνα και Καινοτομία από 80 δισ. ευρώ σε 100 δισ., σημειώνοντας ότι στην υφιστάμενη προγραμματική περίοδο η Κύπρος αξιοποίησε επαρκώς τα κονδύλια αυτά.