ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Δρομείς και ΑμεΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους και τρέχουν για ένα όνειρο εκπληρώνοντας μια ευχή (ΒΙΝΤΕΟ)

Στιγμιότυπο 2019 09 14 17.50.54 Εθελοντισμός, Νέα Αμμοχώστου, Φιλανθρωπικά

Με το σύνθημα «Τα παιδιά είναι τα φτερά μας, άρα αφού τα παιδιά είναι τα φτερά μας πρέπει να τους δώσουμε δικαίωμα ζωής», πέραν των 112 μαραθωνοδρόμων και δρομέων τρέχουν την προσεχή Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019, από όλες τις Επαρχίες της Κύπρου, με ένα κοινό σκοπό, να ενισχύσουν την προσπάθεια του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», για δημιουργία ξεχωριστής χειρουργικής μονάδας για το Παιδοογκολογικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου, για τα παιδιά που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο υπερμαραθώνιος αγάπης και προσφοράς «Τρέχω για ένα όνειρο εκπληρώνω μια ευχή», με απώτερο σκοπό, την ευαισθητοποίηση και ταυτόχρονα τη συνειδητοποίηση ότι «Όλοι μαζί μπορούμε», διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», σε συνεργασία με το δρομικό κίνημα της Κύπρου και τον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού.

Στην τεράστια αυτή προσπάθεια των 112 δρομέων από 14 Σωματεία, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και άτομα ΑΜΕΑ, δίνοντας έτσι το δικό τους στίγμα.

Η Καλλισθένη Χριστοφή, η οποία έχει μια μορφή παραπληγίας και η οποία θα διανύσει την απόσταση των 117χλμ, πάνω σε αγωνιστικό αναπηρικό καροτσάκι, το οποίο θα σπρώχνουν δρομείς, της ομάδας «Δικαίωμα Ζωής», σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) είπε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αν βάλουμε στο προσκήνιο την ψυχή μας, γιατί ό,τι κάνουμε σε τούτο τον κόσμο πρέπει πάντα να το κάνουμε με την ψυχή μας».

Ο μαραθωνοδρόμος και εμπνευστής της όλης προσπάθειας Σάββας Στυλιανού, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ είπε ότι «θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα ζωής», διότι όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου και τις οικογένειές τους, είτε αυτό είναι εκπλήρωση ευχών είτε είναι οικονομική ενίσχυση.

Ερωτηθείς πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη διεξαγωγή του υπερμαραθωνίου «Τρέχω για ένα όνειρο εκπληρώνω μια ευχή», ο κ. Στυλιανού είπε ότι όταν συναντήθηκε πέρσι με τον κ. Χριστάκη Ματθαίου, ο οποίος κάθε χρόνο οργάνωνε, με δικά του έξοδα, εκδήλωση στήριξης του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», στον Άγιο Αθανάσιο, του είχε εισηγηθεί να διοργανώσουν ένα υπερμαραθώνιο, στο οποίο να συμμετέχει όλη η Κύπρος και ο οποίος να ξεκινά από όλες τις πόλεις, Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, ελεύθερη Αμμόχωστο, Πάφο.

Η πρόταση αυτή, συνέχισε, αγκαλιάστηκε από όλα τα δρομικά Σωματεία της Κύπρου και διοργανώθηκε πέρσι ο 1ος υπερμαραθώνιος, απόστασης γύρω στα 65χλμ , με τους μαραθωνοδρόμους και τους δρομείς να ξεκινούν από όλες τις πόλεις και να καταλήγουν στο Δημόσιο Κήπο, έχοντας μαζί τους κομμάτια παζλ, τα οποία ένωσαν στο τέλος και σχηματίστηκε το σήμα του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή».

Όσον αφορά τον 2ον υπερμαραθώνιο, ο κ. Στυλιανού είπε ότι φέτος, αυξήθηκαν τα Σωματεία από 12 σε 14, μαζί με τον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού, ο οποίος είναι ένας μέγας συνεργάτης και που προσφέρει το χώρο του Ομίλου για να διοργανωθεί την Κυριακή,15 Σεπτεμβρίου, μια μεγάλη εκδήλωση κατά τον τερματισμό των δρομέων.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στυλιανού είπε ότι οι δρομείς ανά ομάδες θα ξεκινήσουν από την Αγία Νάπα, τη Λάρνακα, τη Λευκωσία, την Πάφο, το Τρόοδος και θα τερματίσουν στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού.

Όπως είπε, οι δρομείς από την Αγία Νάπα θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους από το βράδυ του Σαββάτου, 14 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δρομείς που θα ξεκινήσουν από τη Λάρνακα, τη Λευκωσία, την Πάφο και το Τρόοδος, θα αρχίσουν την προσπάθειά τους στις 7 το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου.

Σημείωσε ότι οι δρομείς της ομάδας «Δικαίωμα Ζωής», οι οποίοι θα ξεκινήσουν από την Αγία Νάπα, θα έχουν μαζί τους άτομα ΑΜΕΑ, και θα διανύσουν μια απόσταση 117χιλ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μαζί τους θα είναι η Κάλια Χριστοφή, η οποία θα διανύσει την απόσταση πάνω σε αγωνιστικό αναπηρικό καροτσάκι, το οποίο θα σπρώχνουν δρομείς, καθώς και ο Χρίστος Λοϊζου, ο οποίος θα ακολουθεί με το ποδήλατό του.

Στα τελικά στάδια της διαδρομής, είπε ο κ. Στυλιανού, θα συναντήσουν τον Αλέξανδρο, «ο οποίος είναι ένα παιδί θαύμα» και ο οποίος από το Ζύγι, καθισμένος σε ένα αμαξίδιο που θα ρυμουλκείται από ένα ποδήλατο, θα πλαισιώσει την ομάδα «Δικαίωμα Ζωής», μέχρι τον τερματισμό.

Ανέφερε, επίσης, ότι πριν από την εκκίνηση, στις 20:30, στην Κεντρική Πλατεία της Αγίας Νάπας, σε συνεργασία με το Δήμο της Αγίας Νάπας θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 19:00 με 19:30 μια μικρή εκδήλωση.

Ερωτηθείς ποια Σωματεία λαμβάνουν μέρος στον υπερμαραθώνιο, ο κ. Στυλιανού είπε ότι θα λάβουν τα σωματεία δρομέων όλης της Κύπρου: ΔΡΟ.ΜΕ.Α Racing, ΕΥ-ΖΗΝ, Περικλής Δημητρίου, Στέλιος Κυριακίδης, Ομόνοια Δρομείς, ΑΠΟΕΛ Δρομείς, Ανόρθωση Δρομείς, KMEATERS Cycling Team, Athalassa Runners, West Coast Runners, Paphos Running Club, Ifestos Sports Club, ΟΥΚ – ΣΕΒΑΚ, ΝΟΛ.

«Άρα δείχνουμε ότι θα τρέχουμε δίπλα – δίπλα, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, απλά ενώνουμε δυνάμεις», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι ώρα αναμένεται να αρχίζουν να καταφθάνουν οι δρομείς από όλες τις πόλεις, ο κ. Στυλιανού είπε ότι όλες οι ομάδες αναμένεται να αρχίζουν να τερματίζουν την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 μπροστά από το οίκημα του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, με στόχο τις 13:00.

Στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού, συνέχισε, θα υπάρχει σε εξέλιξη από τις 12:00 ως τις 17:00, εκδήλωση, στην οποία θα προσφέρονται φαγητό, ποτό, και θα περιλαμβάνει αθλοπαιδιές τύπου Survivor τις οποίες θα διοργανώσει το Dromea Kids Academy και ο Νίκος ο Σουρμελής. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει μια μικρή εισφορά για κάθε συμμετοχή στις αθλοπαιδιές, αλλά και στα εδέσματα, η οποία θα δοθεί στο Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή».

«Άρα, καλούμε όλους τους φίλους που θα ήθελαν να μας πλαισιώσουν, ειδικά στην ώρα του τερματισμού, να δώσουν το παρών τους, και να χειροκροτήσουν την προσπάθεια των δρομέων, και ιδιαίτερα των ατόμων ΑΜΕΑ που πραγματικά το αξίζουν, γιατί είναι μαχητές, υπογράμμισε.

Η Καλλισθένη Χριστοφή, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι κίνητρο της είναι τα παιδιά και ειδικότερα οι μικροί ήρωες- μαχητές της ζωής που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα πίσω από την αυλαία της κοινωνίας.

«Θεωρώ καθήκον μου σαν γνήσια εθελόντρια να προσφέρω και εγώ το ελάχιστο που μπορώ. Αν το να τρέξω 117χλμ απόσταση από την Αγία Νάπα μέχρι τη Λεμεσό, με τη σωματική κούραση που επιβάλλεται είναι το πιο λίγο που μπορώ να πάθω, γιατί θα κάνω αυτό το πράγμα, σκεφτείτε πόσο οδυνηρό και πόσο άσχημο είναι για ένα 4χρονο παιδάκι, για ένα 2χρονο παιδάκι, που δίνει τη δική του μάχη με το καρκίνο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα ποιο μήνυμα θέλει να δώσει μέσα από αυτήν την προσπάθεια, η Καλλισθένη Χριστοφή είπε ότι «όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αν βάλουμε στο προσκήνιο την ψυχή μας, γιατί ό,τι κάνουμε σε τούτο τον κόσμο πρέπει πάντα να το κάνουμε με την ψυχή μας».

«Δεν πρέπει να το κάνουμε γιατί κάποιος θα μας δώσει κάτι ή η κοινωνία θα μας ανταποδώσει εκείνο που εμείς θέλουμε. Εμείς πρέπει να το κάνουμε γιατί το λέει η ψυχή μας, χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση. Δώσε χωρίς να περιμένεις να πάρεις», πρόσθεσε και κάλεσε τον κόσμο να βρίσκεται στο Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού με τις οικογένειες του, «για να στηρίξουμε όλοι μαζί τους μικρούς ήρωες».

Ο Σάββας Στυλιανού, ερωτηθείς πώς μπορεί κάποιος να συνεισφέρει στην όλη προσπάθεια, είπε πώς κάποιος μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα του υπερμαραθωνίου «Τρέχω για Ένα Όνειρο Εκπληρώνω μια Ευχή» στο Facebook και να πατήσει στο link: bit.ly/2KIq6WJ, για να κάνει την εισφορά του.

«Μπορεί ακόμα αν θέλει να δημιουργήσει ένα project δικό του για το «Τρέχω για Ένα Όνειρο Εκπληρώνω μια Ευχή», να καλέσει τους φίλους του και να δημιουργήσει τη δική του ομάδα η οποία θα προσφέρει μέσω εισφορών», πρόσθεσε και σημείωσε ότι μπορούν να γίνονται εισφορές μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνει κάτι σε εμάς για να αντιληφθούμε ότι ο διπλανός μας χρειάζεται τη βοήθειά μας. Αν καταφέρουμε από τους 800.000 Κύπριους οι 70.000 να μας δώσουμε από €1, όχι σε εμάς, στον Σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» θα συγκεντρώσουμε 70 χιλιάδες ευρώ. Και γιατί λέω €70.000; Γιατί βασικός στόχος φέτος, που ήταν και του Συνδέσμου, είναι να βοηθήσουμε στο να γίνει μια ξεχωριστή χειρουργική μονάδα στο Παιδοογκολογικό του Μακάρειου Νοσοκομείου», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχουν κουπόνια εισφορών τόσο στον χώρο του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, αλλά θα έχουν μαζί τους και οι δρομείς που θα τρέχουν ανά πόλη.

«Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στην Αστυνομία Κύπρου που πραγματικά είναι πολύ μεγάλη η συμβολή της σε αυτό το εγχείρημα. Να ευχαριστήσω και το Υπουργείο Υγείας που χωρίς δεύτερη σκέψη, μας είπαν ναι θα σας παρέχουμε τα ασθενοφόρα να συνοδεύουν τους δρομείς, συν τους χορηγούς μας, συνεργάτες και υποστηριχτές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι στο χώρο του ΝΟΛ θα είναι ο Σύνδεσμος «Ύστερα Ήρθε η Άνοιξη», οι οποίοι θα πραγματοποιούν δειγματοληψία για δότες μυελού των οστών, που είναι κάτι πολύ βασικό και αυτό, για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

«Δώσε και μην περιμένεις να πάρεις. Οποιαδήποτε μικρή εισφορά είναι κάτι παραπάνω από το μηδέν, κάτι έχουμε να κερδίσουμε. Έχουμε τη φίλη την Κάλια εδώ, η οποία δίνει και αυτή ένα αγώνα για ζωή, αλλά τι κάνεις; Έρχεται να δείξει και να αποδείξει ότι δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους. Μπορεί να προσφέρει και έρχεται προθυμοποιείται μαζί με τον φίλο το Χρίστο, μαζί με τον Αλέξανδρο και την οικογένειά του, να αποδείξουν ότι εμείς προσπαθούμε, εσύ τι μπορεί να κάνεις; Μπορείς να προσφέρεις; Άρα είναι μεγάλο το μήνυμα και ότι αυτά τα άτομα ναι ανήκουν στην κοινωνία μας και πρέπει να τους αγκαλιάσουμε», πρόσθεσε .

Σε ερώτηση αν ο υπερμαραθώνιος θα καθιερωθεί ως θεσμός, ο κ. Στυλιανού είπε ότι έχει ήδη καθιερωθεί ως θεσμός.

Η Καλλισθένη Χριστοφή, σε καταληκτικό μήνυμα της είπε: «Ας δώσει ο καθένας με την ψυχή του αυτό που μπορεί ούτως ώστε να δούμε μια μέρα ότι ο καρκίνος δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα ζώδιο του ζωδιακού χάρτη».

Ο Σάββας Στυλιανού, σε παρέμβαση του είπε ότι «θα είναι η μεγαλύτερη μας χαρά, να τερματίσουμε και να δούμε ότι εκεί έχει κόσμο, που αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια, αλλά και 10 άτομα να είναι πάλι θα είναι κάποιοι να μας περιμένουν».

«Για μας είναι κέρδος. Πέρσι ήταν πάρα πολύς κόσμος, πολύ συγκινητικές στιγμές, πολλοί από εμάς έκλαιγαν την ώρα του τερματισμού και είπαμε τα καταφέραμε. Αν ο κόσμος το καταλάβει ότι αυτές οι προσπάθειες αξίζουν να επαινούνται και να υποστηρίζονται, τότε ας έρθουν όλοι να μας υποστηρίξουν», κατέληξε.