Η Πρέσβειρα του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Κύπρο, Natalie Jaarsma και ο Δήμαρχος της Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος σας προσκαλούν στην τελετή των εγκαινίων της Έκθεσης « Η Ιστορία της Ζωής της Άννας Φράνκ – Αφήστε με να είμαι ο εαυτός μου» που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Θάλασσα στην Αγία Νάπα την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 7μ.μ.
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος. Φοιτητής θα διαβάσει ένα απόσπασμα από το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.
Θα ακολουθήσει ομιλία της Πρέσβειρας της Ολλανδίας. Φοιτητής θα
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 7 Νοεμβρίου – Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2017
Εκπαιδευτική έκθεση
“Αφήστε Με να Είμαι ο Εαυτός Μου” – Η Ιστορία της Ζωής της Άννας Φρανκ αφηγείται την ιστορία της Άννας Φρανκ και του Ολοκαυτώματος και προκαλεί τους επισκέπτες να εξετάσουν πιο γενικά θέματα όπως είναι η ταυτότητα, οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις. Η έκθεση εγκαινιάστηκε επίσημα στο 2015 και έκτοτε βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου του Σπιτιού της Άννας Φρανκ στο εξωτερικό.
Ιστορικό Περιεχόμενο
Το ιστορικό μέρος της έκθεσης “Αφήστε Με να Είμαι ο Εαυτός Μου” βοηθά στους επισκέπτες να ταυτιστούν με την προσωπική ιστορία της Άννας Φρανκ. Μεγάλου μεγέθους φωτογραφίες απεικονίζουν τα ευτυχισμένα πρώτα παιδικά χρόνια της Άννας στη Φρανκφούρτη, και στη συνέχεια τη μετανάστευση της οικογένειας στο Άμστερνταμ. Με διαδοχικό τρόπο, η έκθεση συνδέει την προσωπική ιστορία της οικογένειας Φρανκ με τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής: την άνοδο των Ναζί, τη Γερμανία την απομόνωση και τις διακρίσεις κατά του εβραϊκού πληθυσμού, με τελικό αποκορύφωμα το Ολοκαύτωμα.
Κάποιες ενότητες της έκθεσης περιέχουν εικόνες του σπιτιού στο κέντρο του Άμστερνταμ όπου η οικογένεια Φρανκ κρύφτηκε για περισσότερα από δυο χρόνια. Αυτές οι ενότητες περιέχουν επίσης εικόνες και κείμενα για τον εξωτερικό κόσμο εκείνης της εποχής: παρουσιάζουν την Ολλανδία υπό την κατοχή των Ναζί, τις απελάσεις και τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
Η Άννα Φρανκ σήμερα
Το σύγχρονο τμήμα της έκθεσης περιλαμβάνει ιστορίες νέων ανθρώπων σήμερα. Διερευνά τέσσερα γενικά θέματα τα οποία αντλήθηκαν από την ιστορία της Άννας Φρανκ:
• Ταυτότητα: πώς αντιλαμβανόμαστε τη δική μας ταυτότητα; Είναι διαφορετική από το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι;
• Τα άτομα ως μέλη ομάδας: σε ποια ομάδα ανήκουμε; Πώς μας χαρακτηρίζουν οι άλλοι;
• Διακρίσεις; Τι συμβαίνει όταν δεν μας αποδέχονται οι άλλοι;
• Ανταπόκριση: Τι μπορούμε να κάνουμε κατά των διακρίσεων;
Η έκθεση οργανώνεται στη Αγία Νάπα από την Πρεσβεία της Ολλανδίας σε συνεργασία με το Σπίτι της Άννας Φρανκ στο Αμστερνταμ.