ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Έντονος προβληματισμός για τη μείωση στις αφίξεις τουριστών

Νέα Αμμοχώστου

Πανικός και απογοήτευση επικρατούν ανάμεσα σε εργαζόμενους, ξενοδόχους αλλά και μικρομεσαίους επιχειρηματίες του τουρισμού και παρεμφερών κλάδων στην Αγία Νάπα, εξαιτίας της εμφανούς κάμψης που παρατηρείται στους αριθμούς κρατήσεων σε κλίνες, σε σχέση πάντα με πέρσι. Μετά από μια τριετία – τετραετία συνεχούς ανόδου στις αφίξεις τουριστών, η φετινή κάμψη, που επηρεάζει ασφαλώς παγκύπρια την τουριστική βιομηχανία, ξυπνά εφιαλτικά σενάρια του παρελθόντος στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Στο οδοιπορικό χθες του «Φ» στην περιοχή, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις όπως κλαμπ και εστιατόρια, ανέφεραν ότι υποχρεώνονται ήδη από τους εργοδότες τους να λαμβάνουν τρία ή και τέσσερα ρεπό τη βδομάδα, καθώς οι προσλήψεις τον Μάρτιο έγιναν με βάση το σενάριο ότι θα ακολουθούσε και φέτος άνοδος στις αφίξεις. Εκτίμηση που δείχνει πως θα διαψευσθεί και έχει ως αποτέλεσμα, σε αρκετές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, να παρατηρείται υπεράριθμο προσωπικό σε σχέση με την κίνηση που έχουν. Κάποιοι επίσης εργαζόμενοι, κυρίως μάγειρες, γκαρσόνια και καμαριέρες έχουν προειδοποιηθεί ότι εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τότε δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος Ιουνίου να απολυθούν από τις εργασίες τους. Σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μας ανέφεραν ότι κατά τον Μάιο υπέστησαν οικονομική ζημιά, καθώς οι κρατήσεις στα υποστατικά τους δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν το προσωπικό που προσέλαβαν τον περασμένο Μάρτιο.

«Εάν απολυθεί κόσμος στο επόμενο διάστημα, τότε στα Κοκκινοχώρια θα πέσει κοινωνική δυστυχία. Πολύς κόσμος περιμένει τη θερινή περίοδο να δουλέψει λίγο στα ξενοδοχεία και να μπορεί να πάρει μετά ανεργιακό επίδομα τον χειμώνα. Όλα δείχνουν πως φέτος επιστρέφουν τα δύσκολα χρόνια του παρελθόντος. Ακούμε πως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι κρατήσεις ίσως κινηθούν κάπως πιο καλά, αλλά από τον Σεπτέμβριο αναμένεται σοβαρή μείωση», ανέφεραν με αγωνία η Άννα – Μαριελένη, η Σωτήρα και η Γεωργία που εργάζονται σε συγκρότημα τουριστικών διαμερισμάτων στη βορειοδυτική περιοχή της Αγίας Νάπας.

Τα ίδια και στο λιμανάκι

Έξι ευρώ ήταν ο τζίρος ενός οδηγού ταξί μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι χθες στην Αγία Νάπα. «Έδωσα τα πέντε για σάντουιτς και αναψυκτικό, χρωστώ τα €50 που πήρα το όχημα στον ηλεκτρολόγο το πρωί», ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ». «Γυρίσαμε στο 2013. Πέρσι και πρόπερσι τον Ιούνιο ήταν πιο υποφερτά τα πράγματα», πρόσθεσαν οι συνάδελφοί του. Ακόμα και στην καρδιά του τουρισμού της Αγίας Νάπας, το γραφικό λιμανάκι, ο διαχειριστής σκαφών αναψυχής μας ανέφερε πως φέτος είναι πιο κάτω η κίνηση σε σχέση με τα δυο προηγούμενα χρόνια. Παρόμοιες απόψεις και έντονο προβληματισμό εξέφρασαν επίσης εστιάτορες, ιδιοκτήτες ενοικίασης οχημάτων και περιπτεράδες στην περιοχή του λιμανιού της Αγίας Νάπας, στο μοναστηράκι, αλλά και ενδότερα του δήμου, δηλαδή στην οδό Γιάννη Ρίτσου και κοντά στο Δημοτικό Σχολείο, όπου επίσης υπάρχουν πολλά τουριστικά συγκροτήματα.

Έμμεσες επιπτώσεις

Υπάλληλοι εταιρειών τροφίμων, ποτών και άλλων αγαθών που τροφοδοτούν εστιατόρια, μίνι-μάρκετ, περίπτερα κ.λπ. στην Αγία Νάπα, τους οποίους συναντήσαμε στους χώρους που κινηθήκαμε, ανέφεραν ότι ένεκα της κατάστασης που φαίνεται να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, απειλούνται ακόμα και οι θέσεις εργασίας τους, αλλά και πολλών υπαλλήλων στον τομέα της παραγωγής τροφίμων. Γιατί, όπως εξήγησαν, οι παραγωγοί τροφίμων, αλλαντικών, φρέσκων ζυμαρικών κ.λπ., προγραμματίστηκαν με προσλήψεις προσωπικού στη βάση μιας μεγάλης σε όγκο τουριστικής περιόδου και κατανάλωσης, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν και αυτές υπεράριθμο προσωπικό.

ΚΑΜΨΗ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Από πλευράς της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Αμμοχώστου, ο εκπρόσωπός της Λάκης Αβρααμίδης επιβεβαίωσε ότι τα στατιστικά αποτελέσματα των δυο δεκαπενθημέρων του Μαΐου δείχνουν κάμψη στις αφίξεις Ρώσων τουριστών, κατά 25% περίπου. Την ίδια ώρα κάμψη δείχνει και η γερμανική αγορά, γύρω στο 18-20%. Ανάκαμψη δείχνουν ίσως άλλες αγορές, αλλά είναι μικρές σε όγκο και δεν ανατρέπουν το μέχρι στιγμής σκηνικό. Ο κ. Αβρααμίδης παρουσιάστηκε, ωστόσο, συγκρατημένα αισιόδοξος για τη συνέχεια και επισήμανε ότι πρόκειται για ένα παγκύπριο ασφαλώς θέμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, είχε προειδοποιήσει με συνέντευξή του στον «Φ» πως η φετινή θερινή τουριστική περίοδος δεν θα ήταν εύκολη.

Πιο δύσκολη η κατάσταση στα ενδότερα του δήμου

Όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση στην «πρώτη γραμμή» της τουριστικής Αγίας Νάπας, δηλαδή, Λιμανάκι, Μοναστηράκι και οδό Καταλυμάτων, η επιβίωση είναι πολύ πιο δύσκολη στη «δεύτερη γραμμή». Έτσι τουλάχιστον χαρακτηρίζουν τις περιοχές τους, οι επιχειρηματίες στις περιοχές οδού Γιάννη Ρίτσου και Αγίας Μαύρης, στην Αγία Νάπα.

«Όταν πάσχει η εμπροσθοφυλακή φανταστείτε τι συμβαίνει στην οπισθοφυλακή. Με €15 ώς €30, άντε €40 τζίρο την ημέρα όλο τον Μάιο, θα μας πάρουν και τις επιχειρήσεις και τα σπίτια μας οι τράπεζες. Ούτε τα ενοίκια και τα έξοδά μας στο σπίτι δεν βγάζουμε», ανέφερε η Μαγδαληνή, ιδιοκτήτρια μίνι-μάρκετ στην περιοχή, μητέρα τριών ανηλίκων παιδιών και μονογονιός. «Πραγματικά βρίσκομαι στα όρια της κατάθλιψης. Είχα πιστέψει πως τα χρόνια που κοιτάζαμε το άδειο ταμείο της ταμειακής μηχανής και δεν ξέραμε πώς θα πληρώναμε τους προμηθευτές, παρήλθαν. Δυστυχώς φαίνεται πως επιστρέφει ο εφιάλτης», σημείωσε.

Πρέπει επίσης να τονισθεί πως στις περιοχές ενδότερα της Αγίας Νάπας, δηλαδή τις βορειοδυτικές γειτονιές όπου κατοικούν κυρίως αυτόχθονες κάτοικοι και λειτουργούν τουριστικές επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς, εκφράζονται κάποια παράπονα και για την υποδομή και εικόνα που διαθέτουν. Π.χ. ανάγκες για βελτίωση του φωτισμού, των πεζοδρομίων, διοργάνωση και εκεί κάποιων δημοτικών εκδηλώσεων και άλλα μέτρα και ενέργειες.

Πηγή: Philenews