ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Παρουσίασε το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο

Ανακοινώθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στη Λευκωσία από τον Δήμο Αγίας Νάπας η δημιουργία του πρώτου για την Κύπρο αλλά και για τη Μεσόγειο Υποβρυχίου Εικαστικού Μουσείου.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα της ΠΟΕΔ στη Λευκωσία, στην παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, της Διευθύντριας του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Μαρίνας Αργυρού, του Λειτουργού του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και Συντονιστή υλοποίησης του έργου Γιώργου Παγιάτα και του Δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσου.

Το Υποβρύχιο Εικαστικό Μουσείο παρουσίασε ο παγκοσμίου φήμης Βρετανός καλλιτέχνης Jason deCaires Taylor , ο οποίος, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος, θα επιμεληθεί και το έργο που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο όραμα της Αγίας Νάπας.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, στη διάσκεψη τύπου για το υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής που θα δημιουργηθεί στην Αγία Νάπα

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του πρώτου υποβρύχιου μουσείου γλυπτικής στη Μεσόγειο, το οποίο θα δημιουργηθεί στην Αγία Νάπα από τον καλλιτέχνη Jason Decaires Taylor. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στηρίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του έργου αυτού, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και θα ενισχύσει περαιτέρω την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στον τόπο μας. Οι επισκέπτες της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής τεχνητών υφάλων στην Αγία Νάπα θα απολαμβάνουν εικαστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν στόχο να αναβαθμίσουν τη θαλάσσια ζωή, αφού θα αποτελούν ταυτόχρονα και τεχνητούς υφάλους.

Αυτό που διακρίνει τον καλλιτέχνη Jayson Taylor, δεν είναι μόνο τα ξεχωριστά γλυπτά του, αλλά και οι ευαισθησίες και ανησυχίες του γύρω από την υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος, την υπεραλίευση και την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων, που αποτελούν δυστυχώς παγκόσμια φαινόμενα. Κοιτάζοντας τα έργα που ο καλλιτέχνης έχει ολοκληρώσει σε επτά διαφορετικές περιοχές του κόσμου, είναι προφανές ότι η τέχνη αποτελεί γι’ αυτόν ένα ισχυρό μέσο για να περάσει σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά μηνύματα.

Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται ότι χιλιάδες κύπριοι και ξένοι επισκέπτες θα απολαμβάνουν το πρωτότυπο έργο του Jason. Εμείς θα στηρίξουμε έμπρακτα το μοναδικό αυτό έργο, αφού είναι επιτακτική η ανάγκη να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και ευθύνη την περιοχή στην οποία θα τοποθετηθούν τα έργα στη θάλασσα. Για τον λόγο αυτό, θα προχωρήσουμε άμεσα στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα προσφέρει ασφάλεια στα έργα και θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε οι επισκέπτες της περιοχής να απολαμβάνουν εικαστικές παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου, ενώ απρόσκοπτα θα αναπτύσσεται η βιοποικιλότητα στον χώρο του τεχνητού υφάλου.

Κλείνοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τον καλλιτέχνη κ. Jayson Taylor που μας τιμά επιλέγοντας την Κύπρο για να δημιουργήσει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στη Μεσόγειο. Ευχαριστώ, επίσης, τον Δήμο Αγίας Νάπας που θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το έργο και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κύριο Γιάννη Καρούσο, που στήριξε αυτή τη μοναδική προσπάθεια. Ευχαριστίες απευθύνω και στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, που συντονίζει το έργο.

Famagusta.News

Ροη Ειδησεων

Επ. Αμμοχώστου: Οι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών και οι μάχες των κομμάτων

Στη μάχη αναμένεται να ριχτούν οι υποψήφιοι των δημοτικών εκλογών την 9η του ερχόμενου Ιουνίου…

5 Μαΐου, 2024

Βήματα: Πόσα να κάνετε για καλύτερη υγεία, αδυνάτισμα, ευεξία

Ενώ όλοι έχουμε ακούσει ότι πρέπει να κάνουμε καθημερινά 10.000 βήματα, ο αριθμός αυτός μπορεί…

5 Μαΐου, 2024

Παραλίμνι: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Κυριακή του Πάσχα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο δήμος Παραλιμνίου διοργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα για την…

5 Μαΐου, 2024

Αγία Νάπα: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Κυριακή του Πάσχα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Αγίας Νάπας διοργανώνει πλούσιο μουσικό χορευτικό πρόγραμμα…

5 Μαΐου, 2024

Λεμεσός: Επεισοδιακή νύχτα – Έκαψαν μέχρι και περιπολικό (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Επεισοδιακή ήταν η νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα, σε μία περίπτωση στον Ύψωνα…

5 Μαΐου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Με τιμές έφθασε το Άγιο Φως (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τιμές έφθασε το Άγιο Φως στην Κύπρο από τα Ιεροσόλυμα το απόγευμα του Σαββάτου.…

4 Μαΐου, 2024