Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου στην Αγία Νάπα η εκδήλωση για να τιμηθεί η μοναδική Μάχη που έγινε στην Αγία Νάπα στις 17 Μαρτίου 1826 μεταξύ των Ελλήνων Επαναστατών και Τούρκων Φρουρών Αγίας Νάπας – Αμμοχώστου.
Με τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Δήμος Αγίας Νάπας και ο Σύνδεσμος «Άρωμα» Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής Αγίας Νάπας, τίμησαν με κάθε λαμπρότητα, για 4η συνεχή χρονιά, τη μοναδική Μάχη που έλαβε χώρα στην Κύπρο μεταξύ Ελλήνων Επαναστατών και Τούρκων Φρουρών Αγίας Νάπας – Αμμοχώστου στις 17 Μαρτίου 1826.
Δείτε πλάνα από την εκδήλωση:
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Χερσαίο Χώρο του Λιμανιού, πλησίον του Μνημείου, το οποίο έχει ανεγερθεί εις ανάμνηση της Μάχης και παρέστη ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.
Το πρόγραμμα άρχισε με την παρέλαση των Σχολείων, Σωματείων, Συλλόγων, τα οποία παρέλασαν μαζί με τα Λάβαρά τους και τις Σημαίες του Αγώνα, ακολούθησε το άναμμα της Φλόγας με το Άγιο Φως από την Παναγία Αγίας Νάπας, το οποίο μετέφεραν στο χώρο της εκδήλωσης εθελοντές δρομείς του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων, η άφιξη και ανάρτηση των Σημαιών Αγώνα 1821, καθώς και η άφιξη διά θαλάσσης της σημαίας του Επαναστατικού Αγώνα 1821 των Κυπρίων Αγωνιστών από ομάδα κολυμβητών του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Άρωμα» Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής Αγίας Νάπας Χριστάκης Πίττας, και ο Πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολης Γιώργος Γεωργής.
Σημαντική και ιστορική στιγμή στην εκδήλωση ήταν η υπογραφή του Πρωτοκόλλου ολοκλήρωσης της διαδικασίας Αδελφοποίησης του Δήμου Αγίας Νάπας και του Δήμου Πωγωνίου, του Δήμου στον οποίο ανήκει η Κοινότητα Δελβινακίου, γενέτειρα του Αρχηγού των Ελλήνων Επαναστατών στη Μοναδική Μάχη που έγινε στην Αγία Νάπας στις 17 Μαρτίου 1826, Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου προβλήθηκε βίντεο με θέμα την Κοινότητα Δελβινακίου.
Μετά την αναπαράσταση της μάχης, ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τον Χορευτικό Όμιλο Δήμου Αγίας Νάπας, το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων» Ξυλοτύμπου, τον Χορευτικό Όμιλο «Η Παράδοση» Λιοπετριού, τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Δάσους Άχνας, τον Πολιτιστικό Όμιλο «Ανάδυση» Παραλιμνίου, τον Χορευτικό Όμιλο «ΘΟΪ» Αυγόρου και από τον Χορευτικό Όμιλο Πωγωνίου – Περιφέρειας Ηπείρου.