Αγία Νάπα: Πραγματοποιήθηκε το 1ο Ιατρικό Συνέδριο με θέμα τον καρκίνο

Διακεκριμένοι και κορυφαίοι στην ειδικότητά τους επιστήμονες, παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους όσον αφορά τις σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης του καρκίνου

IMG 1348 exclusive

Ολοκληρώθηκε το 1ο Ιατρικό Συνέδριο με θέμα τον καρκίνο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος «Άρωμα Αγίας Νάπας» Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιώργος Σεφέρης» στην Αγία Νάπα.

IMG 1339 exclusive

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Άρωμα Αγίας Νάπας» Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής κ. Χριστάκης Πίττας ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς ένοιωσε την ανάγκη, μιας και ο καρκίνος έχει μπει σχεδόν σε κάθε οικογένεια και ταλαιπωρεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας καθημερινά, να διοργανώσει το 1ο Ιατρικό Συνέδριο με θέμα τον καρκίνο με προσκεκλημένους διακεκριμένους και κορυφαίους στην ειδικότητά τους επιστήμονες γιατρούς, να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους όσον αφορά τις σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης της ασθένειας, ούτως ώστε όπως είπε «να γίνουμε όλοι κοινωνοί των προοπτικών που ανοίγει η επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση του καρκίνου με τις νέες τεχνικές, τεχνολογίες που έχει σήμερα στη διάθεσή της».

IMG 1341 exclusive

Ο κ. Πίττας αναφέρθηκε επίσης, στο ιστορικό του Συνδέσμου καθώς και στον ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο του αείμνηστο Κίκη Κωνσταντίνου, στην μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το Συνέδριο. Εξέφρασε ακόμη τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον εξοχότατο ΠτΔ κ. Νίκο Χριστοδουλίδη που έθεσε το Συνέδριο υπό την αιγίδα, τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου και στους Αντιδημάρχους των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου για τη στήριξη, τους εκλεκτούς επιστήμονες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν θετικά, στους χορηγούς και υποστηρικτές και όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση του Συνεδρίου.

IMG 1340 exclusive

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε ότι η διοργάνωση του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου αποτελεί μεγάλη τιμή για ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου Αγίας Νάπας και καταδεικνύει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι ο Δήμος δεν πρωτοπορεί μόνο στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά μπορεί να διοργανώσει και να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις και σημαντικά συνέδρια με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και γιατρών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

IMG 1346 exclusive

Ως Τοπική Αρχή πρόσθεσε επικροτούμε και συγχαίρουμε τη διοργάνωση τέτοιου είδους των δράσεων για ενημέρωση του κοινού σε καίρια, ιατρικού περιεχομένου θέματα που αφορούν την υγεία του συνόλου και συνεισφέρουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Κύπριου πολίτη μέσω μιας ασθενο-κεντρικής φιλοσοφίας.

IMG 1347 exclusive

Η σημασία της συνεχούς ενημέρωσης του κοινού συνέχισε καθώς και η παρότρυνση για εθελοντική συνεισφορά του καθενός, αποτελούν αδιαμφισβήτητα εργαλεία στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

IMG 1344 exclusive

Στον χαιρετισμό του τον οποίο διάβασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου «Άρωμα Αγίας Νάπας» Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής κυρία Φλωρεντία Σάββα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου (ΠΙΣ) κ. Πέτρος Αγαθαγγέλου αφού συγχάρηκε τον Σύνδεσμο για την εξαιρετική τους προσπάθεια να θέσουν στο επίκεντρο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας που αγγίζει πολλές οικογένειες στην Κύπρο και διεθνώς ανέφερε ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την αξία της συνεργασίας και της επιστημονικής προόδου για το κοινό καλό.

IMG 1345 exclusive

Ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Παλατές ανέφερε ότι το σημερινό συνέδριο αποδεικνύει την έντονη κοινωνική ευαισθησία των μελών του Συνδέσμου και επεκτείνει τη δράση και το ενδιαφέρον του στους τομείς της υγείας και συγκεκριμένα στο θέμα της ενημέρωσης και καταπολέμησης της μάστιγας του καρκίνου.

IMG 1343 exclusive

Με δεδομένη πρόσθεσε τη ραγδαία αύξηση των ασθενών του καρκίνου και τη γενικότερη ανησυχία και αγωνία γύρω από θέματα πρόληψης, πρωτοβουλίες όπως η σημερινή είναι αναγκαίες και επιτακτικές. Η ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας σημείωσε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με θέματα υγείας και η αντιμετώπισή τους αφορά όλους τους πολίτες.

IMG 1342 exclusive

Μετά τους χαιρετισμούς έκανε τη δική του παρέμβαση ο Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γιώργος Γιωργή με θέμα «Ο Καρκίνος στην Αρχαιότητα» – Η Αντιμετώπισή του από τον Κίκη Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια οι τέσσερεις διακεκριμένοι επιστήμονες γιατροί, ο Δρ Νικόλαος Ζαμπόγλου μίλησε με θέμα, «Νέες Προοπτικές στην Ογκολογία», ο Δρ Εμμανουήλ Γεωργιαννάκης για τον «Καρκίνο του Πνεύμονα – Σύγχρονες τεχνικές χειρουργικές», ο Δρ Παναγιώτης Κύζας ανέπτυξε το θέμα «State-of the-art surgical management of H & N cancer: Pushing the boundaries και Δρ Νικόλαος Σπερνοβασίλης μίλησε με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ιατρική Ευκαιρίες και Προσκλήσεις.

Το συνέδριο που ας σημειωθεί είναι το πρώτο ιατρικό συνέδριο που διοργανώνεται στην Αγία Νάπα και στην Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου διανθίστηκε με δύο τραγούδια από την Νεφέλη Αντωνίου και έγινε απονομή τιμητικών διπλωμάτων και πλακετών στο Δήμαρχο Αγίας Νάπας, στους σύνεδρους και στους υποστηρικτές του Συνδέσμου.