ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Τοποθετείται αύριο το γλυπτό φάλαινας

IMG 4bc673be1962026f092c3d52b176cbb6 V ανακυκλώψαρο, Νέα Αμμοχώστου, ΡΥΠΑΝΣΗ

Γλυπτό φάλαινας στην Αγία Νάπα επισημαίνει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης

Καθώς η εκστρατεία “Keep Our Sand and Sea Plastic Free” ξεκινά ξανά μετά την πανδημία, ένα εντυπωσιακό γλυπτό φάλαινας που φτιάχτηκε από τους μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου επανέρχεται στο προσκήνιο, για να τοποθετηθεί στην Αγία Νάπα με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης.

Η τοποθέτηση του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 η ώρα 18:00-20:00, η εκδήλωση φιλοξενείται από το Δήμο Αγίας Νάπας και υποστηρίζεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, και θα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική και δεξίωση. Επιπρόσθετα, θα υπάρξουν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με το φλέγον θέμα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών μας, και θα πραγματοποιηθεί και καθαρισμός του βυθού από δύτες.

Το γλυπτό φτιάχτηκε από μαθητές και το ονόμασαν “ΕΥΔΟΚΙΑ”, έχει πρακτικό, αλλά και καλλιτεχνικό σκοπό, καθώς θα είναι ταυτόχρονα και σημείο ανακύκλωσης των πλαστικών.

Η εκστρατεία “Keep Our Sand and Sea Plastic Free,” είναι μια πρωτοβουλία του TUI Care Foundation, σε συνεργασία με το Travel Foundation και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), με στόχο την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης από τις παραλιακές περιοχές – ξεκινώντας από την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά και την ευρύτερη περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου – με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική βιομηχανία.

Το Έργο είναι ακόμη πιο κρίσιμο αυτήν την περίοδο δεδομένου του αυξημένου αριθμού των πλαστικών που χρησιμοποιούνται και καταλήγουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα, μιας και τα πλαστικά παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια.

Veronika Blach, Επικεφαλής των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της TUI Care Foundation, δήλωσε:
“Η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά αποτελεί τεράστια απειλή για το φυσικό περιβάλλον όπου στηρίζεται ο τουρισμός. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε, φέρνοντας μαζί τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, τους ΜΚΟ και την κοινωνία για να διασφαλίζουμε ότι θα ανακάμψουμε όσο πιο φιλικά προς το περιβάλλον γίνεται.”

Νικολέττα Ερωτοκρίτου και Κώστας Κασάπης, Συντονιστές Εκπαιδευτικοί για το γλυπτό από το Λύκειο Παραλιμνίου, δήλωσαν:
“Η Ευδοκία, που σημαίνει προσδοκώ, ετοιμάστηκε από μαθητές του Λυκείου Παραλιμνίου με την προσδοκία να συμβάλλουν στην κατάργηση του πλαστικού μιας χρήσης στην περιοχή.”

Katie James, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Προορισμών του Travel Foundation, δήλωσε:
“Αυτό το όμορφο γλυπτό, όχι μόνο θα κρατήσει το ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης ορατό στην Αγία Νάπα, αλλά επισημαίνει πόσο χρήσιμες είναι οι πρακτικές λύσεις. Είναι σημαντικό να προωθήσουμε την μείωση και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων όπου είναι εφικτό και να απορρίπτουμε υπεύθυνα τα πλαστικά μιας χρήσης.”

Famagusta.News