ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Τρείς επιχειρήσεις βραβεύτηκαν για τη συμβολή τους στη μείωση της παράκτιας ρύπανσης

epixeiriseis kipros 1 Νέα Αμμοχώστου

Πέντε παράκτιες επιχειρήσεις βραβεύθηκαν για τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, ύστερα από διαγωνισμό στο πλαισίου του πρωτοποριακού προγράμματος «Zero Waste Beach», μια πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και του Ιδρύματος Coca-Cola.

Στόχος του διαγωνισμού, ήταν η ανάδειξη των βιώσιμων πρακτικών που εφαρμόζουν οι παράκτιες επιχειρήσεις για την αποτελεσματική μείωση των πλαστικών αποβλήτων τους.

Τα βραβεία απένειμε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σε επίσημη τελετή βράβευσης «Zero Waste Beach Awards 2018», που πραγματοποιήθηκε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη,

Στην ομιλία του κατά την τελετή ο κ. Καδής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην πλήρη απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το δρόμο όπως είπε, έδειξε η μεγάλη απήχηση που είχε στο κοινό η δράση για μείωση της χρήση πλαστικής σακούλας στα ταμεία υπεραγορών και άλλων εμπορικών καταστημάτων, που οδήγησε σε μείωση σε ποσοστό πέρα του 80%.
Παράλληλα, ανέφερε, το Υπουργείο διεξάγει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, μέσω του ερευνητικού προγράμματος MELTEMI, στο οποίο βασικός εταίρος είναι και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας «ΑΚΤΗ».

Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι επικεφαλής 13 χωρών-εταίρων στο Πρόγραμμα Interreg Med Blueislands, το οποίο καλείται να διαχειριστεί κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Μεσογείου, όπως η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και των αποβλήτων και ο βιώσιμος τουρισμός. Μετρήσεις και καταγραφές που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, σημείωσε, έδειξαν ότι το ποσοστό απόρριψης πλαστικών στις θάλασσες και στις παραλίες διπλασιάζεται κατά την τουριστική περίοδο, ενώ όλες οι αναλύσεις δειγμάτων άμμου παραλίας που λήφθηκαν από τις περιοχές μελέτης, έδειξαν παρουσία μικροπλαστικών. Για την περίπτωση της Κύπρου οι αναλύσεις δειγμάτων άμμου έδειξαν παρουσία 17 περίπου αντικειμένων μικροπλαστικών ανά κιλό άμμου.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης της θάλασσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης. Όπως εξήγησε, το 90% των σκουπιδιών που βρίσκονται στις θάλασσες και στους ωκεανούς είναι πλαστικά, τα οποία μένουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και από εκεί εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου, μέσω της κατανάλωσης αλιευμάτων. Πρόσθεσε πως τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως ποτήρια, καλαμάκια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, αποτελούν τα αντικείμενα που εμφανίζονται συχνότερα στις παραλίες και αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό των θαλάσσιων απορριμμάτων. Η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, σημείωσε, και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων απορριμμάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στη δική της ομιλία, η Ακτομηχανικός και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα των δράσεων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του «Zero Waste Beach» θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη πολιτικών και την υλοποίηση περαιτέρω στοχευμένων δράσεων. Στόχος των συντελεστών, είπε, είναι να καταστούν θεσμός τα βραβεία για τις παράκτιες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Α/φοι Λανίτη, Κάλια Πατσιά, συνεχάρη επίσης, όλες τις επιχειρήσεις και όλους όσοι συντάχθηκαν εθελοντικά στην προσπάθεια για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Η κ. Πατσιά εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τη δράση του Κέντρου Μελετών και Ερευνών ΑΚΤΗ, με τη στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για την ευαισθητοποίηση του κοινού, των τοπικών αρχών, αλλά και των παράκτιων επιχειρήσεων.

Το Βραβείο Βιωσιμότητας, απονεμήθηκε στον όμιλο KANIKA HOTELS & RESORTS που αποτελείται από έξι ξενοδοχεία: Alexander the Great Beach Hotel (Πάφος), Elias Beach Hotel (Λεμεσός), Olympic Lagoon Resorts (Αγία Νάπα), Olympic Bay (Αγία Νάπα), Olympic Lagoon Resort (Πάφος) και Amavi Hotel (Πάφος).

Το Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας έλαβε το ATLANTICA SUNGARDEN HOTEL (Αγία Νάπα). Το Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης απονεμήθηκε στον όμιλο OCEAN BASKET, που αποτελείται από δέκα εστιατόρια, σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, με τα τέσσερα από αυτά, να βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές (Πάφος, Λεμεσός, Λάρνακα, Αγία Νάπα).

Έπαινοι απονεμήθηκαν στο AMMOS BEACH BAR (Λάρνακα) και στο AQUAMARE BEACH HOTEL & SPA (Πάφος).

Βραβεύθηκαν, επίσης, για την υποστήριξη τους στις δράσεις του προγράμματος «Zero Waste Beach» αλλά και για τη γενικότερη δράση τους για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων, ο Δήμος Γεροσκήπου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας και το Πράσινο Σημείο Κολώνης στην Πάφο.

Σημειώνεται πως 54 παράκτιες επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό με συγκεκριμένες πρακτικές που εφαρμόζουν. Η αξιολόγηση έγινε στη βάση τριών κριτηρίων της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, της κοινωνικής ευθύνης και της βιωσιμότητας. Ειδικότερα, λήφθηκε υπόψη κατά πόσο οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε ποικίλες δραστηριότητες, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα πλαστικά απορρίμματα και αν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με ευθύνη προς την κοινωνία, αναπτύσσοντας παράλληλα συνεργασίες με άλλους φορείς για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Επιπρόσθετα, αξιολογήθηκε το αν εφαρμόζουν πρακτικές, στη βάση ενός αειφόρου μοντέλου δραστηριοτήτων με μακροπρόθεσμους στόχους και αποτελέσματα.