Το νήμα του δρόμου της επιστροφής και της ιστορίας της δικής τους οικογένειας στην προσφυγιά χάραξαν στο πλαίσιο της Δράσης του Υφυπουργείου #ΝΗΜΑΤΑ που βρίσκεται στο Μουσείο «Θάλασσα» η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα. Μαριλένα Ραουνά, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου κ. Γιάννης Καρούσος και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου.
Με ένα νήμα στο χέρι η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα. Μαριλένα Ραουνά, ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Αμμοχώστου κ. Γιάννης Καρούσος και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, χάραξαν στο πλαίσιο της Δράσης του Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων #ΝΗΜΑΤΑ, η οποία βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουλίου στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Μουσείου «Θάλασσα», το δρόμο της επιστροφής αλλά και την ιστορία της δικής τους οικογένειας στην προσφυγιά.
Σε δηλώσεις της η κυρία Ραουνά αφού συγχάρηκε το Υφυπουργείο Πολιτισμού και την Υφυπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Κασσιανίδου για αυτή την μεστή σε συμβολισμό δράση για τη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων από την Τουρκική Εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου ανέφερε ότι ένωσε το νήμα της δικής της επιστροφής σε αυτά τα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις «που κι εγώ θέλω να επιστρέψω, εγώ και τα παιδιά μου».
Πενήντα χρόνια διαίρεσης, πενήντα χρόνια κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους είναι πάρα πολλά και είναι γι’ αυτό τον λόγο πρόσθεσε που η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης εργάζεται για την επανένωση του τόπου μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, το οποίο αποτελεί πέραν και πάνω από όλα ένα ευρωπαϊκό ζήτημα για να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να ζήσουν σε μια επανενωμένη πατρίδα, να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. «Το οφείλουμε στους πρόσφυγες, το οφείλουμε στους ήρωές μας, στους εγκλωβισμένους, στους αγνοούμενούς μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση του τόπου μας».
«Γεννήθηκα το 1983, εννέα μόλις χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή από δύο γονείς πρόσφυγες με καταγωγή από την Αμμόχωστο τη Γιαλούσα τα Γέναγρα τον Ασώματο. Μπορεί να μην έζησα σε αυτά τα χωριά, σε αυτές τις πόλεις αλλά είναι σαν να έζησα εκεί μέσα από τις ιστορίες των γονιών των παππούδων και των γιαγιάδων μου. ΄Ηταν για όλους τους άσβεστος ο πόθος της επιστροφής αλλά και της πίστης ότι μια μέρα θα επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά τους. ΄Εφυγαν όπως τόσοι άλλοι αυτής της γενιάς με άσβεστο τον πόθο και την πίστη της επιστροφής».
Στις δικές του δηλώσεις ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου ανέφερε ότι όλοι έχουμε την υποχρέωση να προβάλλουμε και να αναδείξουμε μαζί την καινοτόμα αυτή δράση του Υφυπουργείου Πολιτισμού με αφορμή τα 50 χρόνια της Τουρκικής Εισβολής και Κατοχής στον τόπο μας.
Αυτή η πρωτοβουλία πρόσθεσε κρατεί άσβεστη τη φλόγα για επιστροφή και ταυτόχρονα τιμά όσους έδωσαν τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα και να παλεύουμε για μια επανενωμένη και Ελεύθερη Κύπρο. Εξέφρασε επίσης, τις εγκάρδιές του ευχαριστίες τόσο την Κυβέρνηση όσο και στην Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων που μέσα από αυτή την πρωτοβουλία στηρίζει αυτές τις προσπάθειες και ο διακαής μας πόθος για επιστροφή και επανένωση της πατρίδας μας θα είναι πάντα στις καρδιές μας.
Το συμμετοχικό έργο τέχνης θα παραμείνει στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα μέχρι το Σάββατο 20 Ιουλίου η ώρα 9.00π.μ, γι’ αυτό καλούνται όλοι οι πρόσφυγες να εισέλθουν στον χώρο και να ενώσουν με ένα νήμα τον τόπο καταγωγής τους με τον τόπο που σήμερα είναι ο χώρος διαμονής τους.