Απέκτησε και η Αγία Νάπα τη δική της “Παραλία Χωρίς Πλαστικό”

Η παραλία «Αμμος του Καμπούρη» είναι η πρώτη «Παραλία Χωρίς Πλαστικά» στην Αγία Νάπα στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με το έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free”

cebb985b885bcf5f905f4418f3041ce9 exclusive, Παραλίες

Η παραλία «Αμμος του Καμπούρη» είναι η πρώτη «Παραλία Χωρίς Πλαστικά» στην Αγία Νάπα στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με το έργο “Keep our Sand and Sea Plastic Free”.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «η υλοποίηση της παραλίας είναι χορηγία του Beyond Plastic Med (BeMed), όπου υποστηρίζει δράσεις ενάντια της πλαστικής ρύπανσης στην Μεσόγειο».

Προστίθεται ότι η ιδέα της «Παραλίας Χωρίς Πλαστικά» που είναι πρωτοβουλία του έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free”, ενθαρρύνει και διευκολύνει τους επισκέπτες της παραλίας να αποφεύγουν τη χρήση του πλαστικού μιας χρήσης, ώστε να μειωθεί η πλαστική ρύπανση, κυρίως στις θάλασσες.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου εξέφρασε «περηφάνια για το γεγονός ότι ο Δήμος θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα BeMed, που στοχεύει στην μείωση της πλαστικής ρύπανσης».

«Γνωρίζουμε ότι η θάλασσα της Μεσογείου, είναι γεμάτη πλαστικά και είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε άμεσα» είπε και σημείωσε ότι «προστατεύοντας αυτό τον φυσικό θησαυρό διασφαλίζουμε το τουριστικό μας προϊόν για τις μελλοντικές γενναίες ντόπιων και ξένων επισκεπτών».

Η Παναγιώτα Κουτσόφτα, επιστημονική συνεργάτιδα του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free» είπε πως «ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 5 γραμμάρια πλαστικό κάθε βδομάδα, δηλαδή το μέγεθος μιας πλαστικής κάρτας. Η μείωση της πλαστικής ρύπανσης πλέον, αφορά τον καθένα από εμάς και όλοι έχουμε ενεργό ρόλο να διαδραματίσουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου».

Πρόσθεσε ότι «το να έχει ο επισκέπτης της παραλίας μαζί του ένα επαναχρησιμοποιήσιμο παγούρι, είναι μια πολύ απλή καθημερινή κίνηση. Αυτό όμως μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην μείωση της πλαστικής ρύπανσης και κατ’ επέκταση στο πλαστικό που καταλήγει στο φυσικό περιβάλλον και το στομάχι των καταναλωτών, μέσω των ψαριών που τρώνε».

Σημειώνεται ότι στις παραλίες της Αγίας Νάπας έχουν τοποθετηθεί ψύκτες νερού και με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο Δήμος στοχεύει στο να έχουν οι επισκέπτες πρόσβαση σε δωρεάν, παγωμένο και φιλτραρισμένο νερό. Μια πολύ απλή κίνηση που μπορεί να μειώσει την χρήση εκατοντάδων πλαστικών μπουκαλιών νερού κάθε μέρα.

Άλλη δράση είναι η δημιουργία σημείων καπνιστών για συλλογή των αποτσίγαρων, τα οποία είναι τα κυριότερο απόρριμμα που συλλέγεται από τις παραλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, περιέχει πλαστικό και είναι τοξικό για το περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ