ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτή είναι η μελέτη για τις κεραίες του Δήμου Αγίας Νάπας

Στιγμιότυπο 2018 03 23 19 001 exclusive, Κάβο Γκρέκο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ FAMAGUSTA.NEWS

Τις έντονες ανησυχίες του συνεχίζει να εκφράζει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας σχετικά με τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας που παρουσιάζονται στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι κεραίες των δύο ξένων ραδιοσταθμών από Γαλλία και ΗΠΑ, οι οποίοι αναμεταδίδουν το σήμα τους σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε επίσης:
– Αντιπαράθεση για τις κεραίες του Κάβο Γκρέκο στο στούντιο του Sigma (βίντεο)
– SOS για κεραίες Κάβο Γκρέκο – «Μετακίνηση εδώ και τώρα» (βίντεο)
– Καρούσος για κεραίες Κάβο Γκρέκο: «Τους προκαλώ να κατοικήσουν εκεί» (βίντεο)
– Κάβο Γκρέκο: Σήμα κινδύνου για ραδιενεργές κεραίες

Το θέμα προέκυψε μετά από μελέτη που πραγματοποίησε ο Δήμος Αγίας Νάπας με ειδικό φυσικό, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν και άνοιξαν τον ασκό του αιόλου για τα επιτρεπόμενα εθνικά όρια ακτινοβολίας, όπως αυτά καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας, το Τμήμα Επιθεωρήσεως Εργασίας και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Μάλιστα, ενώ η μελέτη του Δήμου Αγίας Νάπας καταδεικνύει ότι στην περιοχή καταγράφονται υπερβολικά υψηλές τιμές καρκινογόνου ραδιενεργού μη ιονίζουσας ακτινοβολίας εντούτοις το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών απαντά πως οι τιμές οι οποίες προσμετρούνται κάθε έξι μήνες δεν αφορούν την ραδιενεργή ακτινοβολία αλλά την ιονίζουσα ακτινοβολία, της οποίας μάλιστα οι τιμές είναι χαμηλές αφού λαμβάνονται υπόψη οι τιμές που έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας.

Χάσμα με τις μετρήσεις του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών


ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Μέτρηση Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, Ραδιενεργού Ακτινοβολίας και έντασης μικροκυμάτων

  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
  • ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 300 ΜΕΤΡΑ
  • ΕΝΤΑΣΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ (ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ 27MHz ΜΕΧΡΙ 2.5MHz): 400 ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΟΡΙΟ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΣ ΙΟΝΙΖΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ: 92 mrem per year

1 EΡΕΥΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ 1 exclusive, Κάβο Γκρέκο

2 EΡΕΥΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ 1 exclusive, Κάβο Γκρέκο

3 EΡΕΥΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ 1 exclusive, Κάβο Γκρέκο


ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Μέτρηση Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων

  • ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ: 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
  • ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 249 ΜΕΤΡΑ
  • ΕΝΤΑΣΗ Η/Μ ΠΕΔΙΟΥ: 36 ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
  • ΕΝΤΑΣΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: 91 ΦΟΡΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, σκοπός των μετρήσεων που διενεργούνται κάθε έξι μήνες είναι η αξιολόγηση της έκθεσης του κοινού από τις εκπομπές του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι αυτή που περιγράφεται στη Σύσταση της CEPT/ECC/REC/(02)04 με τίτλο “Measuring Non-Ionizing electromagnetic Radiation (9 kHz – 300 GHz)”. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων έτυχαν επεξεργασίας όπως καθορίζεται στην Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο “Σύσταση 1999/519/ΕΚ του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 1999 περί του περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (0 Hz – 300 GHz)”. Παράλληλα έγινε και εύρεση της συνεισφοράς των άλλων πηγών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο εν λόγω σταθμός στο φάσμα συχνοτήτων 30 MHz – 3 GHz (τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και άλλες). Τέλος, γίνεται σύγκριση των μετρήσεων με τα επίπεδα αναφοράς που δίδονται από τη Σύσταση 1999/519/ΕΚ τα οποία έχουν υιοθετηθεί ως Εθνικά Όρια Έκθεσης.

Αποτελέσματα Μέτρησης ΗΜ Πεδίων (Τ.Η.Ε.)

Στο σημείο κοντά στο σταθμό Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός – SOMERA διεξήχθησαν 5 μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 30 MHz – 3000 MHz. Οι μετρήσεις λαμβάνουν υπόψη τις εκπομπές από όλους τους σταθμούς ραδιοεπικοινωνίας στο κάθε σημείο μέτρησης. Ακολούθως, σε κάθε σημείο μέτρησης, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται συγκρίνεται με τα Εθνικά Όρια Έκθεσης (επίπεδα αναφοράς της Σύστασης 1999/519/ΕΚ) και υπολογίζεται ο Συντελεστής Έκθεσης (Exposure Quotient). Ο Συντελεστής Έκθεσης ακολούθως συγκρίνεται με τη μονάδα. Εάν ο Συντελεστής έκθεσης είναι μικρότερος της μονάδας (<1), τότε η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεωρείται ‘κάτω από το όριο’, ενώ όταν ο συντελεστής έκθεσης είναι μεγαλύτερος της μονάδας (>1), τότε η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεωρείται “πάνω από το όριο”.

Από τις μετρήσεις στα συγκεκριμένα σημεία προκύπτουν οι πιο κάτω Συντελεστές Έκθεσης:

Σημείο Μέτρησης 1:

Στο σημείο μέτρησης 1 η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου που εκπέμπεται συνολικά από όλες τις συνεισφέρουσες πηγές ήταν 1.36 φορές κάτω από τα Εθνικά Όρια Έκθεσης.Παρομοίως, η ένταση του μαγνητικού πεδίου από όλες τις συνεισφέρουσες πηγές ήταν 7.91 φορές κάτω από τα Εθνικά Όρια Έκθεσης.

Συντελεστής Έκθεσης (EQ) για το ηλεκτρικό πεδίο = 0.73321
Συντελεστής Έκθεσης (EQ)% για το ηλεκτρικό πεδίο = 73.321% eq4 exclusive, Κάβο ΓκρέκοΣυντελεστής Έκθεσης (EQ) για το μαγνητικό πεδίο = 0.12636
Συντελεστής Έκθεσης (EQ)% για το μαγνητικό πεδίο = 12.636% eq2 exclusive, Κάβο Γκρέκο

α2 1 exclusive, Κάβο Γκρέκο
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στιγμιότυπο 2018 03 23 19.17.16 exclusive, Κάβο Γκρέκο

Famagusta.News