CEO Ayia Napa Marina: Πώς η Κύπρος θα καταστεί διεθνής προορισμός μαρίνων

cache 1920x1080 Analog medium 245329 108290 2542020 AyiaNapaMarina, Nea Ammochostos, Μαρίνα Αγίας Νάπας, Νέα Αμμοχώστου, Σταύρος Καραμοντάνης

Σε νηπιακά στάδια ανάπτυξης βρίσκεται η Κύπρος ως διεθνής προορισμός για μαρίνες, ενώ με τις κατάλληλες αναπτύξεις που έχουν τροχοδρομηθεί μπορεί η χώρα μας να καταστεί κόμβος εξυπηρέτησης σκαφών της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o Σταύρος Καραμοντάνης, CEO της Ayia Napa Marina και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μαρίνων Κύπρου, ο οποίος αναφέρεται στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε η Κύπρος να γίνει ανταγωνιστικός διεθνής προορισμός για μαρίνες.

Ποια είναι τα οφέλη για την κυπριακή Οικονομία και την Κύπρο γενικότερα εάν η χώρα μας καταστεί διεθνής προορισμός για μαρίνες;

Η Κύπρος δεν αναγνωρίζεται ούτε εντάσσεται στους βασικούς διεθνείς προορισμούς Yachting. Αποτελούμε, λοιπόν, πρακτικά ένα νέο άνοιγμα προς τις διεθνείς αγορές για Μαρίνες, βρισκόμενοι ακόμη σε νηπιακά στάδια ανάπτυξης. Σε συνδυασμό με το αυταπόδειχτο γεγονός ότι η ανάπτυξη μαρίνων και συναφών λειτουργειών, προϋποθέτει τη σύμπραξη (PPP- Public Private Partnership) δημόσιου και ο ιδιωτικού τομέα, πρέπει να ακολουθηθεί μια από κοινού στοχευμένη στρατηγική, για την επίτευξη του κοινού στόχου, δηλαδή την εδραίωση της Κύπρου, ως σοβαρού ναυτικού προορισμού. Είναι αναντίλεκτο ότι σε τέτοια περίπτωση, οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις θα είναι πολυπλεύρως και ποικιλοτρόπως θετικές και το κέρδος θα είναι δεδομένο για όλους (ιδιώτες – δημόσιο – κοινωνικοί εταίροι).

Η πολλαπλότητα των οφελών μπορεί να αποτυπωθεί κάλλιστα στο παράδειγμα της Μαρίνας της Αγίας Νάπας. Ένα έργο που έχοντας σήμερα ολοκληρωμένη την πρώτη του φάση – δηλαδή τα Λιμενικά Έργα και τις Υποδομές και είναι έτοιμο να υποδεχτεί σκάφη – έχει απορροφήσει κεφάλαια έως σήμερα της τάξης των €175 εκατ., με την καθαρή εισροή ξένων κεφαλαίων να ξεπερνά τα €150 εκατ. Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του οφέλους, πριν καν αναλογιστεί τις υπόλοιπες ευεργετικές συνέπειες που αντανακλούν σε νέες θέσεις εργασίας, σε επιπρόσθετη φορολογία, στον εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, στην ώθηση της οικοδομικής βιομηχανίας, στην αναβάθμιση και στην παροχή ευκαιριών στη τοπική κοινωνία κλπ. Στο υπό αναφορά έργο, η τελική επένδυση θα ξεπεράσει τα €320 εκατ., ενώ σε παρόμοια έργα, όπως για παράδειγμα η Μαρίνα Λεμεσού έχουν επενδυθεί πέραν των €350εκ. και στο Παραλίμνι αναμένεται μια επένδυση γύρω στα €110 εκατ.

Οι πιο πάνω αναπτύξεις, αντιλαμβάνεστε ότι έχουν ως πυλώνα και αιτία την γεωγραφική μας θέση, που ελπίζουμε ότι καταλλήλως θα μπορέσει να εξαργυρωθεί, προκειμένου να διαμορφωθούμε σε κόμβο εξυπηρέτησης σκαφών της Ανατολικής Μεσογείου.

Αν γίνουν οι νέες μαρίνες της Πάφου, Λάρνακας και Παραλιμνίου πόσο ολοκληρωμένο θα είναι το οικοσύστημα της Κύπρου; Θα θεωρείται η Κύπρος πλέον ένας αξιόλογος προορισμός για σκάφη και γιοτ;

Ο Σύνδεσμος Μαρίνων χαιρετίζει την στρατηγική υλοποίησης για την κατασκευή και άλλων Μαρίνων, π.χ. Παραλιμνίου, Λάρνακας και Πάφου, αφού για να καταστούμε ως αξιόλογος ναυτικός προορισμός πρέπει να δημιουργήσουμε πολλούς χώρους ελλιμενισμού μαζί με ολοκληρωμένες υποστηρικτικές υποδομές. Μόνο έτσι θα μπούμε δυναμικά στο χάρτη των επιθυμητών προορισμών. Οι ιδιοκτήτες σκαφών επιθυμούν να έχουν επιλογές Μαρίνων στις χώρες που προτίθενται να επισκεφτούν. Αυτό δεν είναι μόνο για το αίσθημα ασφάλειας που αποφέρει η γειτνίαση Μαρίνων υπό τη μορφή των καταφυγίων/ χώρων ελλιμενισμού (ιδανικό να υπάρχει Μαρίνα κάθε 50 ναυτικά μίλια), αλλά και για την γένεση νέων προορισμών μέσω της ποικιλίας σε αυτό τον τομέα που θα μπορεί να παρέχει η χώρα.

Περεταίρω πρέπει επιτακτικά να παραχωρηθούν από το κράτος και τα δέοντα κίνητρα και θεσμικές διευκολύνσεις που θα μας καταστήσουν προτιμητέο προορισμό για τους ξένους, κίνητρα που άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης προσφέρουν, διαφορετικά η όποια προσπάθειά μας να κινδυνεύει άμεσα να πέσει στο κενό.

Αφού έχει είδη δοθεί και χαραχθεί η πολιτική για την ανάπτυξη του Ναυτικού Τουρισμού, τότε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας αλλά και οι αρχές του κλάδου, Υπουργεία και αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κατανοήσουν και να εκτελέσουν την συγκεκριμένη στρατηγική. Προφανώς εντούτοις, την κύρια ευθύνη υλοποίησης και πραγμάτωσης των στρατηγικών και των στόχων, φέρει σε τελική ανάλυση το εκάστοτε Υπουργείο. Είναι ξεκάθαρη ευθύνη του να υλοποιήσει το χαρτοφυλάκιό του, ενώ παράλληλα οφείλει να τροχοδρομήσει και να υποστηρίξει τυχόν υποστηρικτές ενέργειες που χρήζουν έγκρισης της Βουλής, έχοντας τον τελικό ρυθμιστικό και αποφασιστικό λόγο μαζί με όλα τα πολιτικά κόμματα.

Πρώτιστα όμως πρέπει να αναγνωριστούν όλες οι δικές μας αδυναμίες και χωρίς συμπλέγματα, να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, να σεβαστούμε τους ξένους επενδυτές που μας εμπιστεύθηκαν ή θα μας εμπιστευθούν, να υπάρξει σταθερή πολιτική προώθησης των κοινών συμφερόντων με όλους τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς υστεροβουλίες και να παραμερίσουμε τους λαϊκισμούς και να θέσουμε πάνω από όλα την ευημερία του τόπου μας.

Επομένως υπάρχουν δυο κατευθύνσεις. Αφενός μεν αυτή των κινήτρων που θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές για να συμμετάσχουν στην κλήση των προσφορών και αφετέρου δε, αυτή των κινήτρων στη βάση των οποίων θα υπάρξει αδιάλειπτη και συνεχές εμπορία προϊόντων και υπηρεσιών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο InBusinessNews πατώντας ΕΔΩ

Πηγή: InBusinessNews