Χρίστος Ζαννέτου: Τί απαντούν οι δικηγόροι του για σημερινά δημοσιεύματα

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι θα παραπεμφθεί αύριο ο δήμαρχος Αγίας Νάπας

Screenshot 14 3 exclusive, Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Δικαστήριο Αμμοχώστου, Χρίστος Ζαννέττου

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι θα παραπεμφθεί αύριο ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέτου, σχετικά με την υπόθεση εξασφάλισης ευρωπαϊκής χορηγίας €765.000 για αναβάθμιση ξενοδοχείου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπόθεση του 2019 που αφορά χορηγία 765 χιλιάδων ευρώ για αναβάθμιση ξενοδοχείου στο οποίο ήταν μέτοχος και διευθυντής της εταιρίας στην Αγία Νάπα.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είναι αντιμέτωπος με αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων πλαστογραφία και απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Σε ανακοίνωση τους οι δικηγόροι του Δημάρχου απαντούν σε σχετικά δημοσίευμα που αφορά την δικαστική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Επειδή σημερινό δημοσίευμα αναφέρεται σε εν εξελίξει δικαστική διαδικασία που καταχωρήθηκε μερικές εβδομάδες πριν από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και αφορά ισχυρισμούς για γεγονότα που έλαβαν χώρα προ δεκαετίας, και πάντοτε σεβόμενοι την εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, θα θέλαμε να καταγράψουμε μόνο τα εξής:

1. Το άρθρο 113 του σχετικού Περί Δήμων Νόμου 52(Ι)/2022 (ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 1.7.2024), το οποίο και επικαλείται το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέρεται και καλύπτει περιπτώσεις καταγγελιών που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από τις αστυνομικές αρχές («Δήμαρχος… εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα…»). Εναντίον του κ. Ζανέττου δεν διερευνάται και δεν υπάρχει εν εξελίξει ανάκριση. Η ανάκριση διενεργείτο για χρόνια και κατέληξε παραμονές των εκλογών σε καταχώριση ποινικής υπόθεσης, η οποία πλέον βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα άσκησης οποιασδήποτε ενέργειας του αρμόδιου Υπουργού και οι οποιεσδήποτε ενέργειες θα πρέπει να σεβαστούν το γράμμα του νόμου και την αρχή της νομιμότητας.

2. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να προβληματίσει ότι, στη βάση της σχετικής διάταξης, ο οποιοσδήποτε κακόπιστος καταγγέλλων μπορεί να απενεργοποιήσει ένα εκλελεγμένο δημοτικό αξιωματούχο, προβαίνοντας σε οποιαδήποτε καταγγελία αδικήματος, το οποίο τιμωρείται με ποινή πέραν των 3 ετών, χωρίς να είναι αναγκαία έστω η άσκηση στοιχειώδους κρίσης των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών ως προς τη βασιμότητα αυτής. Η άνευ κριτηρίων γενικότητα της εν λόγω πρόνοιας, σε συνάρτηση με την δραστικότητα και τις συνέπειες αυτής, καταλήγει, κατά την άποψή μας, ουσιαστικά στην κατάργηση της λαϊκής βούλησης.

3. Επαναλαμβάνουμε, πως πρόθεση του Δημάρχου Αγίας Νάπας είναι η άμεση εκδίκαση της καταχωρηθείσας υπόθεσης, η οποία αφορά γεγονότα προ 12 και πλέον ετών και η οποία διερευνάτο από το 2014 μέχρι και το 2024.»