Εγκαίνια Ερευνητικού Κέντρου ΓΤΠ στην Αγία Νάπα (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τελέστηκαν απόψε τα εγκαίνια του νέου επαρχιακού Ερευνητικού Κέντρου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στην Αγία Νάπα, η ίδρυση του οποίου αποτελεί πρωτοβουλία του  ΓΤΠ η οποία υλοποιήθηκε με την συνεργασία του Προέδρου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας.

Πρόκειται για το τέταρτο Κέντρο που εγκαινιάζεται Παγκύπρια, μετά την Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα και σύντομα αναμένεται η ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου και στην Πάφο.

7317 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Νέα Αμμοχώστου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια, που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση επιστημόνων, μελετητών, δημοσιογράφων και γενικότερα του κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη στην πληροφορία και στην έρευνα γύρω από σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν την κοινωνία μας και τα οποία διαχρονικά καταγράφηκαν στον κυπριακό Τύπο.

7311 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Νέα Αμμοχώστου

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του ΓΤΠ αρχίζει από το 1878, καλύπτει χρονικά περισσότερο από ένα αιώνα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών γεγονότων και η ευρεία θεματολογία τους συνθέτει στο σύνολό της τη σύγχρονη ιστορία, την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου μας.

7308 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Νέα Αμμοχώστου

Ο Εκπρόσωπος είπε πως ανέκαθεν ο δημοσιογραφικός λόγος περιστρέφεται γύρω από θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος και παρουσιάζει μια ωφέλιμη πολυφωνία, αφού καταγραφεί πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και άλλα γεγονότα της επικαιρότητας και συγχρόνως εποπτεύει προβλήματα που απασχολούν την κάθε κοινωνία. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ο Τύπος αποτελεί κατά γενική ομολογία μία από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης για κάθε ερευνητή.

7296 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Νέα Αμμοχώστου

Σημείωσε πως με τη δημιουργία του Ερευνητικού αυτού Κέντρου προσφέρεται ελεύθερη πρόσβαση σε Εφημερίδες, Φωτογραφίες, Ανακοινωθέντα και Εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ενισχύοντας σημαντικά τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε γραπτές και οπτικές ιστορικές πηγές, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία της γνώσης καθώς και των μέσων για αντικειμενική πληροφόρηση και μελέτη της τοπικής μας ιστορίας.Εξάλλου σε ομιλία της η Διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το Ερευνητικό Κέντρο ΓΤΠ. – Αγίας Νάπας είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης, αφού όλοι οι ερευνητές, οι πολίτες αλλά και οι πολυπληθείς επισκέπτες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αποκτούν εύκολη, άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στον πλούτο του Αρχείου Κυπριακού Τύπου και θα μπορούν πλέον να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση από την πόλη τους.

7289 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Νέα Αμμοχώστου

Αναφέρθηκε επίσης στην σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με στόχο να αποκτήσει η Κύπρος μια ενιαία Στρατηγική στη βάση μελέτης που κατέγραψε την ισχύουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της Κύπρου.

7297 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Νέα Αμμοχώστου

Η μελέτη αυτή πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «Εθνικού Αποθετηρίου» που θα φιλοξενήσει το συνολικό ψηφιακό υλικό της Κύπρου, με αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη και ισόρροπη εικόνα της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

7291 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Νέα Αμμοχώστου

Όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, ο ανάδοχος-αιτητής  του ευρωπαϊκού προγράμματος που θα συγχρηματοδοτήσει με πέραν των 500.000 χιλιάδων ευρώ τη δημιουργία του εθνικού αυτού αποθετηρίου ψηφιοποιημένου πολιτισμού, είναι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ