Το Κάβο Γκρέκο αποτελεί μια από τις εμβληματικές περιοχές του Δικτύου “Νατούρα 2000” στην Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης στο Κάβο Γκρέκο, ο Υπουργός είπε πως “σήμερα τιμούμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην διατήρηση του φυσικού πλούτου που διαθέτει ο τόπος μας. Η Κύπρος είναι προικισμένη με μια μοναδική βιοποικιλότητα, έχουμε όλοι την υποχρέωση να συμβάλουμε στη διατήρηση της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία αλλά και τις πολιτικές που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση”.
Πρόσθεσε ότι “κορυφαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον ευρωπαϊκό χώρο είναι η δημιουργία του Δικτύου “Νατούρα 2000″. Στην Κύπρο η προσπάθεια για τη δημιουργία του Δικτύου ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και σ’αυτήν την προσπάθεια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Τμήμα Βιολογίας και οι καθηγητές του, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Κυριάκο Γεωργίου” είπε και σημείωσε πως “το Πανεπιστήμιο συνεργάστηκε με φορείς και Υπηρεσίες της Κύπρου, για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον πλούτο των δικών μας περιοχών και τα είδη και τους οικότοπους σ’ αυτές τις περιοχές που θα έπρεπε να ενταχθούν στο δίκτυο “Νατούρα 2000”.
Έκτοτε συνέχισε ο Υπουργός “η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα με τη λειτουργία και την ολοκλήρωση του Δικτύου θεωρούμε ότι μπορούμε να μιλάμε για πολιτικές οι οποίες διασφαλίζουν την διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Χρειάζεται βέβαια πολλή δουλειά, προσοχή, χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια, οι προκλήσεις είναι πολλές, όμως η βούληση μας ιδιαίτερα από το Υπουργείο Γεωργίας είναι δεδομένη, να συνεχίσουμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς για να πετύχουμε τη διατήρηση αυτού του πολύ σημαντικού στοιχείου της εθνικής μας κληρονομιάς”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καδής είπε ότι “σήμερα γιορτάζουμε πανευρωπαϊκά την Ημέρα του Δικτύου “Νατούρα 2000” και ειδικά στον τόπο μας τιμούμε τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Δικτύου. Τους ανθρώπους που πριν από 20 τόσα χρόνια ξεκίνησαν την προσπάθεια και έβαλαν απίστευτο χρόνο και κόπο για να μπορέσει να τεκμηριωθεί η ένταξη των περιοχών της Κύπρου στο Δίκτυο “Νατούρα 2000”.
Ερωτηθείς γιατί η σημερινή εκδήλωση διεξάγεται στο Κάβο Γκρέκο ο Υπουργός απάντησε πως “το Κάβο Γκρέκο αποτελεί μια από τις εμβληματικές περιοχές του Δικτύου “Νατούρα 2000″ στην Κύπρο, φιλοξενεί μια ιδιαίτερα σημαντική βιοποικιλότητα και έχει όλες τις υποδομές που μπορεί να φιλοξενήσουν μια τέτοια εκδήλωση. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, λειτουργεί με τη συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετικής ποιότητας υποδομή που εξυπηρετεί ακριβώς τον σκοπό της”.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Γεωργίου, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι “η Κύπρος πολύ πριν από την ένταξη της το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ήδη έτοιμη και εναρμονισμένη με το Κοινοτικό Κεκτημένο ως προς τη διατήρηση της φύσης και την εφαρμογή τόσο της Οδηγίας που αφορά τους Οικοτόπους όσο και της Οδηγίας για τα πουλιά”.
Πρόσθεσε ότι “οι ιδέες, οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που κάναμε ως επιστήμονες, βρίσκανε πάντοτε γόνιμο έδαφος για να εφαρμοστούν στην Κύπρο μέσα από το τότε Υπουργείο Γεωργίας. Για 20 και περισσότερα χρόνια είχαμε στενή συνεργασία με το Υπουργείο που είχε ένα θετικό αποτέλεσμα στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεωργίου είπε πως “σήμερα το Υπουργείο Γεωργίας κάλεσε όχι μόνο εμένα αλλά και άλλους συνεργάτες από την Αθήνα, για να μας τιμήσει και να αναγνωρίσει το έργο που έχει επιτελεστεί τόσα χρόνια, μαζί με πάρα πολλούς άλλους συναδέλφους από τα διάφορα τμήματα του Υπουργείου”.
Ανέφερε ακόμα ότι “στο Κάβο Γκρέκο έχουν υλοποιηθεί προγράμματα LIFE, έχουν γίνει αποκαταστάσεις οικοτόπων που σήμερα ευημερούν”.
Λίμνη Παραλιμνίου
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα που προέκυψε με τη λίμνη Παραλιμνίου, ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε πως “αυτό έγκειται στο γεγονός ότι λόγω της πολυομβρίας παρουσιάστηκε μεγάλος αριθμός κουνουπιών και θα έπρεπε να τύχει διαχείρισης η παρουσία του νερού στην περιοχή”.
Ο κ. Καδής εξέφρασε ευχαριστίες στον Πτηνολογικό Σύνδεσμο, τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου αλλά και τον Δήμο Παραλιμνίου, γιατί όπως εξήγησε “μέσα από τη συνεργασία τους και μέσα από πνεύμα συναίνεσης και συναντίληψης έχουν συναποφασίσει τα μέσα που πρέπει να ληφθούν και το που μπορεί να φτάσει η απορροή νερού ώστε, αφ’ ενός να διασφαλιστεί η διατήρηση της σημαντικής βιοποικιλότητας της περιοχής και αφ’ ετέρου να περιοριστεί το πρόβλημα με τα κουνούπια. Φτάσαμε σε μια συμφωνημένη διευθέτηση και αυτό δημιουργεί μια ιδιαίτερη ικανοποίηση στο Υπουργείο”.
Famagusta.News