Την πρώτη σύντομη επιμορφωτική συνάντηση προσωπικού, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 02 Νοεμβρίου 2018, είχαν μεταξύ τους οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου και δέκα εκπαιδευτικοί πέντε αντίστοιχων σχολείων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Ρουμανία, Λιθουανία, Αυστρία, Πολωνία και Ιταλία).
Η συνάντηση έγινε μέσα στα πλαίσια του έργου «My Roots Become Our Wings – Travel Agency» «Οι Ρίζες μου Γίνονται τα Φτερά Μας – Ταξιδιωτική Εταιρεία» που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Δράση KA2 – Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης για τις σχολικές χρονιές 2018-2020.
Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας- Αντώνη Τσόκκου, κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου η συγκεκριμένη σύμπραξη των έξι αυτών ευρωπαϊκών σχολείων έχει ως στόχο, να εμβαθύνει σε καλές πρακτικές συμπερίληψης (good practices for social/ inclusion/inclusive education), με πλήρη σεβασμό στη διαφορετικότητα και ετερότητα. Οι δραστηριότητες του προγράμματος απευθύνονται τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στα παιδιά, ώστε να βοηθήσουν τις σχολικές τους κοινότητες να γίνουν συμπεριληπτικά περιβάλλοντα στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία.
Τα συμπεριληπτικά σχολεία όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου είναι αυτά που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες και δίνουν τις ίδιες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος, αναπηρίας, μαθησιακών αναγκών ή οποιωνδήποτε άλλων ειδικών συνθηκών της ζωής τους. «Σε σχολεία πολυπολιτισμικά, όπως αυτά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MRBOW-TA» ανέφερε, «νοιαζόμαστε για όλα τα παιδιά και για όλα νοιαζόμαστε στον ίδιο βαθμό».
Στόχος μας πρόσθεσε είναι«όλα τα παιδιά, μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες-ρουτίνες (icebreakers / energisers/team-building activities), με τη χρήση της τεχνολογίας, με κατάλληλα ερεθίσματα και μέσα, να νιώθουν χαρούμενα, να αισθάνονται ότι ανήκουν κάπου, να νιώθουν περήφανα και όχι μειονεκτικά για τις ρίζες τους (τη χώρα καταγωγής και την κουλτούρα των γονιών τους), να έχουν κίνητρα να ανοίξουν τα φτερά τους για να πετύχουν τους στόχους τους στη χώρα που ζουν, σε μια Ενωμένη Ευρώπη».
Η συντονίστρια του προγράμματος Δρ. Λάμπρη Τρισόκκα ανάφερε ότι κατά την πρώτη επιμορφωτική συνάντηση προσωπικού, πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικές ημερίδες από εκπαιδευτικούς του σχολείου με ειδίκευση στη συμπεριληπτική εκπαίδευση (Inclusive Teaching and Learning Practices for Inclusive School Communities, Social Inclusion Vs. Factor X), δειγματικά μαθήματα σε διάφορες τάξεις του σχολείου (μάθημα διδασκαλίας της Ελληνικής ως 2ης Γλώσσας, μάθημα διδασκαλίας της Αγγλικής ως ξένης γλώσσας, μάθημα Ρομποτικής για να μάθουν τα παιδιά την Ιστορία της Κύπρου), διαδραστικές δραστηριότητες που ετοίμασε η κάθε τάξη του σχολείου, αλλά και το σχολείο ως σύνολο (Φεστιβάλ Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Εθίμων της Κύπρου), με κύριο στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και προβληματισμών.
Κατά την πενθήμερη παραμονή τους στην Κύπρο οι εταίροι εκπαιδευτικοί, επισκέφθηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής την επαρχία Αμμοχώστου. Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν το πρόβλημα της Κύπρου, τις ρίζες της, την ιστορία, την παράδοσή της, τα αρχαιολογικά της μνημεία που προστατεύονται από την ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και τα αξιοθέατα και τη φυσική της ομορφιά.
Σε δηλώσεις τους οι συνεργάτες εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους από τη φιλοξενία, αλλά και από την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, το οποίο όπως σημείωσαν «προσπαθεί να είναι συμπεριληπτικό σχολείο στην πράξη και σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής ζωής και όχι μόνο στη θεωρία». Η επόμενη συνάντηση-ανταλλαγή εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί στην Αυστρία τον Μάρτιο του 2019.
Famagusta.News
Discussion about this post