Η Αγία Νάπα φιλοξένησε τον 11ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Είκοσι επτά συνολικά κυπριακά οινοποεία βαβεύτηκαν κατά τον φετινό 11ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στην Αγία Νάπα.

Κατά την εκδήλωση απονεμήθηκαν μετάλλια για 52 διαγωνιζόμενους κυπριακούς οίνους ενώ ειδικές διακρίσεις απονεμήθηκαν για τις κυπριακές ποικιλίες Μαραθεύτικο, Μωροκανέλα, ντόπιο μαύρο, Ξυνιστέρι και Σπούρτικο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ομίλου Οινοφίλων “Βάκχος” Αμμοχώστου, Δρ Μιχάλης Ζουβάνης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής επαρχίας Αμμοχώστου και Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Ανδρούλα Γεωργίου και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξη ςκαι Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας εξήρε του κυπριακούς οίνους ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είκοσι τρία εκατομμύρια ευρώ έχουν ενισχύσει τον αμπελοοινικό τομέα μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης της Αμπελουργίας για την περίοδο 2014-2018.

Τα βραβεία απένειμαν ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας Ανδρούλα Γεωργίου, οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης και Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας, ο Πρόεδρος της ΤΕΒΕΑ Πέτρος Πέτρου και η Οινολόγος μέλος της Επιτροπής Οινολόγων και Διευθύντρια της Γαλλικής Ένωσης Οινολόγων Beatrice DA ROS.

Κατά τον 11ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωργίας συμμετείχαν 34 κυπριακά Οινοποιεία με 167 οίνους.

Χορηγός Επικοινωνίας ήταν το συγκρότημα ΔΙΑΣ.

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας κ. Κώστα Καδή, στην τελετή Βράβευσης του 11ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου

Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι ανάμεσα σε οινοποιούς, σε ειδήμονες του αμπελοοινικού τομέα και σε οινόφιλους γενικότερα, για να προσφωνήσω την τελετή Βράβευσης του 11ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, ενός θεσμού που έχει καταξιωθεί και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα οινικά δρώμενα της Κύπρου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω για την πραγματική βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη του αμπελοοινικού τομέα και κάθε προσπάθειας προβολής των Οίνων της Κύπρου.

Γνωρίζω ότι οι σύγχρονοι Οίνοι της Κύπρου βρίσκονται σε εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας και μπορούν να συγκριθούν ευνοϊκά στον διεθνή ανταγωνισμό. Απόψε βραβεύονται οι «καλύτεροι των καλυτέρων» Οίνων της Κύπρου, ως επιστέγασμα του κόπου, του μόχθου, και των συνεχών προσπαθειών των Κυπρίων Οινοποιών αλλά και κατ’ επέκταση των αμπελουργών μας που παράγουν το πρωτογενές υλικό.

Οι ποιοτικές εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί στο πλαίσιο του 11ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, η συμμετοχή 34 Οινοποιών που αποτελεί για τέταρτη συνεχή χρονιά αριθμό ρεκόρ για τον τόπο και ο μεγάλος αριθμός διαγωνιζόμενων οίνων που φτάνει τους 167, αποτελούν στοιχεία που καταδεικνύουν την επιτυχία του θεσμού αυτού. Το οινικό αυτό γεγονός, αποτελεί από μόνο του ορόσημο για τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου. Είναι όμως ορόσημο και για πολλούς άλλους λόγους. Πρωτίστως διότι συμβάλλει στην καλλιέργεια ενός κλίματος ευγενούς συναγωνισμού μεταξύ των οινοποιών για την ποιοτική καταξίωση. Εμπεδώνεται παράλληλα η σημασία που πρέπει να αποδίδεται στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των Οίνων της Κύπρου. Από τη δυναμική προβολή και επικοινωνία όλων των εκδηλώσεων δημιουργείται ένα θετικό ρεύμα υπέρ των Ποικιλιακών Οίνων, των Οίνων που χαρακτηρίζονται ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, αφού αυξάνεται η αναγνωρισιμότητα και κατοχυρώνεται η οινική ταυτότητα στο μυαλό του καταναλωτή.

Σίγουρα, αυτό που αναμένεται για να ολοκληρωθεί ο θετικός αντίκτυπος είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς των Οίνων της Κύπρου. Στα αξιοσημείωτα του φετινού Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου είναι η συνεχής στήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου και η παρουσία της γαλλίδας οινολόγου κυρίας Beatrice Da-Ros, η οποία είναι η απεσταλμένη πραγματογνώμονας του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου και έχει ορισθεί ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής.

Θεωρώ υποχρέωση μου, ως πολιτικός Προϊστάμενος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, να τονίσω την αξία της προσπάθειας που γίνεται για τον ολικό επαναπροσδιορισμό της μάρκας «Οίνος Κύπρου». Στην προσπάθεια αυτή, σημαντική δεν είναι μόνο η αρωγή των 23 εκατομμυρίων ευρώ του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης της Αμπελουργίας για την περίοδο 2014-2018, και άλλων τόσων που αναμένεται να περιλαμβάνονται στη νέα προγραμματική πενταετία 2019-2023, αλλά κυρίως η προστιθέμενη αξία που επιδιώκεται μέσω αυτού του Προγράμματος ώστε η Κύπρος να συνεχίσει την αναπτυξιακή πορεία ως χώρος παραγωγής ποιοτικού οίνου.

Στόχος και προσπάθεια μας είναι να καταστεί η αμπελοοινική Κύπρος περισσότερο ελκυστική προς τον ντόπιο καταναλωτή, να απευθυνθεί στον ξένο επισκέπτη με μια πρόταση καθαρά τοπικού χαρακτήρα και να επιδιώξει την αειφορία στον αμπελοοινικό τομέα. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, παρέχει εναλλακτικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ενίσχυση του τοπικού προφίλ που έχουν αναπτύξει οι Οίνοι της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια στη βάση του μοναδικού «terroir» της χώρας μας. Ένα «terroir» με ιστορικό αυτόριζο αμπελώνα χωρίς φυλλοξήρα, με μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, και με την Κουμανδαρία ναυαρχίδα της κυπριακής οινικής παραγωγής ποιότητας.

Καταληκτικά, συγχαίρω και ευχαριστώ όλους τους συντελεστές του Διαγωνισμού και ευελπιστώ ότι σύντομα θα καταστεί διεθνής, τοποθετώντας την οινική Κύπρο ακόμη πιο ψηλά. Συγχαίρω επίσης τους βραβευμένους οινοποιούς και τους εύχομαι καλή συνέχεια. Νιώθω, επίσης, την υποχρέωση να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Γεωργίας για την υποδειγματική οργάνωση όλων των εκδηλώσεων αλλά και όλους τους συνδιοργανωτές του 11ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου.

Famagusta.News