Οι ΥΠΕΞ Ηνωμένου Βασιλείου – Κύπρου συνομίλησαν για την 19χρονη Βρετανίδα

vretanida1 19χρονη Βρετανίδα, Βρετανός ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνομιλία, ΥΠΕΞ

Τις δύο έγνοιες της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση της 19χρονης νεαρής καταδικασθείσας για δημόσια βλάβη, μοιράστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Ο κ. Ράαμπ, η κυβέρνηση του οποίου δέχεται προφανώς έντονες εσωτερικές πιέσεις για να προβεί σε πολιτικές παρεμβάσεις στην Κύπρο οι οποίες να ανατρέψουν το σκηνικό σε βάρος της Αγγλίδας και να οδηγήσουν στην επιστροφή της στο σπίτι της και όχι στη φυλακή, εξέφρασε στον κ. Χριστοδουλίδη τις ανησυχίες του αφενός για την υγεία της νεαρής Αγγλίδας και αφετέρου για τη νομική διαδικασία που ακολουθήθηκε. Όπως είπε σε χθεσινές δηλώσεις του στα βρετανικά Μέσα «τίθενται ξεκάθαρα ερωτήματα για το σωστό της διαδικασίας και για το κατά πόσον εφαρμόστηκαν οι διασφαλίσεις δίκαιης δίκης», προσθέτοντας ότι «οι ανησυχίες που έχουμε έχουν καταγραφεί πλήρως, στιβαρά και κατηγορηματικά στις κυπριακές αρχές».

Γνωστό το σύστημα

Ο κ. Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε μιλώντας στον «Π» αυτό που είπε ο Ντόμινικ Ράαμπ στο BBC και στο Sky News, ότι μίλησαν τηλεφωνικώς και μάλιστα σε πολύ καλό κλίμα. Σε αυτή την επικοινωνία ο ίδιος ο Κύπριος ΥΠΕΞ έδειξε να αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη διάσταση της υπόθεσης, αλλά του μετέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι καθόλου χαρούμενη για τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται γι’ αυτό το θέμα και οι οποίες δυσφημίζουν τη χώρα. Ο κ. Χριστουδουλίδης ανέφερε στον ομόλογό του ότι η Κύπρος βασίζεται στο αγγλοσαξονικό σύστημα δικαιοσύνης, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ως νομικός. Του μετέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης υποδεικνύοντας ότι η 19χρονη εάν πιστεύει ότι δεν έτυχε δίκαιη δίκη έχει την υποχρέωση να το πολεμήσει και προς τούτο είναι διαθέσιμα όλα τα εργαλεία (σ.σ. έφεση και προσφυγή) τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει.

Περί ταξιδιωτικής

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη ο κ. Ράαμπ σε καμία στιγμή της συνομιλίας τους δεν έθεσε ζήτημα έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας κατά των επισκέψεων Βρετανών τουριστών στο νησί σε περίπτωση καταδίκης της νεαρής. Φαίνεται πως οι δηλώσεις τους Βρετανού ΥΠΕΞ μεγεθύνθηκαν γύρω από το θέμα αυτό από τα κυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο εάν παρακολουθήσει κανείς το βίντεο της συνέντευξης πως ο κ. Ράαμπ προσπάθησε να υπεκφύγει του σχετικού ερωτήματος του δημοσιογράφου του BBC λέγοντας πως «πάντα επανεξετάζουμε τις ταξιδιωτικές μας συστάσεις». Συνεπώς δεν φαίνεται να συντρέχει ζήτημα διατάραξης των διπλωματικών σχέσεων Κύπρου και Βρετανίας λόγω της εν λόγω υπόθεσης. Τουλάχιστον όχι προς το παρόν…

Πέρασε το μήνυμα λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο κ. Ράαμπ στις δηλώσεις του στο BBC -σ.σ. είχε προηγουμένως μία μεγάλη συζήτηση για το θέμα του Ιράν και η συζήτηση για την Κύπρο έγινε καταληκτικά και διήρκεσε λίγο παραπάνω από ένα λεπτό- ανέφερε επίσης ότι την περασμένη Παρασκευή μίλησε με τη μητέρα της 19χρονης για να δει ποια περαιτέρω στήριξη μπορεί να προσφέρει το Foreign Office. Πρόσθεσε ότι προτεραιότητά του είναι η επιστροφή της νεαρής στο σπίτι της. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από ακριβώς μία εβδομάδα κρίθηκε ένοχη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στην κατηγορία της δημόσιας βλάβης, δηλαδή ότι προέβη σε ψευδή καταγγελία στην Αστυνομία περί ομαδικού βιασμού της από 12 νεαρούς Ισραηλινούς, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα της απαγγελθεί ποινή.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως η βρετανική πλευρά δεν πρέπει να κάνει κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση έως την ημέρα απαγγελίας της ποινής. «Χρειάζεται», είπε στο Sky News, «πολύ ευαίσθητος χειρισμός για να μην κάνουμε κάτι αντιπαραγωγικό», προσθέτοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν ελέγχει το κυπριακό σύστημα δικαιοσύνης. «Θα τους ενθαρρύνουμε (σ.σ. τους Κύπριους) να κάνουν το σωστό, με τον σωστό τρόπο», συμπλήρωσε στη συνέχεια στο BBC.«Αλλά οι ανησυχίες που έχουμε έχουν καταγραφεί πλήρως, στιβαρά και κατηγορηματικά στις κυπριακές αρχές», κατέληξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: politis