Καρούσος: “Γνώριζαν όλοι για τη πτώση της ρωσικής αγοράς”

©Famagusta.News
©Famagusta.News

Την εκτίμηση ότι δεν έγιναν από τους αρμόδιους Φορείς και την κυβέρνηση οποιεσδήποτε κινήσεις για προσέλκυση στην Κύπρο τουριστών από άλλες αγορές πλην της Ρωσίας, η οποία παρουσιάζει μεγάλη μείωση, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Καρούσος είπε πως «υπάρχει μεγάλη μείωση στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία και ταυτόχρονα παρατηρείται μείωση στο εισόδημα που αφήνουν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Κύπρο, λόγω και της πτώσης του ρουβλιού».

Πρόσθεσε πως από το 2016 σημείωνε ότι «είχαν μεν γίνει αρκετά για τον τουρισμό, ωστόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή το κλείσιμο των τουριστικών προορισμών της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Μαρόκο, ήταν ο κύριος λόγος για την σημαντική αύξηση τουριστών από τη Ρωσία. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε τότε έπρεπε να αξιοποιηθεί και να βεβαιωθούμε θα συνεχιζόταν η ευκαιριακή αύξηση τουριστών από τη Ρωσία».

Ωστόσο, συνέχισε «δεν έγινε τίποτε, γιατί αφού «έβρεχε» κυριολεκτικά τουρίστες επαναπαυθήκαμε, δεν λύσαμε αρκετά από τα διαχρονικά προβλήματα του τουρισμού, όπως η ηχορύπανση, η οπτική ρύπανση, η ασφάλεια, ο κραχτισμός, η κυκλοφορία τετράτροχων μοτοσικλετών αλλά και η αναρχία που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές εκατοντάδες τουρίστες που μέχρι σήμερα επισκέπτονταν την Κύπρο να σταματήσουν να το πράττουν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως «από τον Ιανουάριο του 2018 γνωρίζαμε όλοι ότι θα υπήρχε πτώση από τη Ρωσική αγορά, αλλά δυστυχώς ούτε ο ΚΟΤ ούτε η κυβέρνηση προέβησαν σε οποιεσδήποτε ενέργειες για προσέλκυση τους. Δεν έγινε ούτε διαφήμιση για προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες έγινε, ούτε τουριστική καμπάνια στη Ρωσία, ούτε προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, ούτε δόθηκαν κίνητρα προς τους τουριστικούς πράκτορες».

Σημείωσε ακόμα ότι «δεν «εκμεταλλευτήκαμε» ούτε την παραλία Fig Tree Bay στον Πρωταρά που ψηφίστηκε ως μία από τις καλύτερες του κόσμου. Καμία διαφήμιση έγινε στην Ευρώπη για το γεγονός ότι τρεις από τις καλύτερες παραλίες της Γηραιάς Ηπείρου και μία από τις καλύτερες του κόσμου βρίσκονται στην Κύπρο, σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα δεν λύθηκε κανένα από τα διαχρονικά προβλήματα ούτε έγινε οποιοδήποτε βήμα για προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες της Ευρώπης και να ανοίξουν άλλες αγορές».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας σημείωσε πως «ακριβώς αυτό το διάστημα διαφάνηκε η απουσία του Υφυπουργείου Τουρισμού, αφού εάν υπήρχε όλα αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί. Εχουμε απλά μία στρατηγική για τον τουρισμό η οποία καταγράφει ξεκάθαρα που είναι τα τουριστικά θέρετρα της Κύπρου και που πρέπει να πάνε».

Εξήγησε ότι «σύμφωνα με αυτή την στρατηγική η Αγία Νάπα μέχρι το 2030 θα πρέπει να μετατραπεί ως ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά τουριστικά θέρετρα σε θέματα παραλιών, θάλασσας και διασκέδασης, βασισμένη σε διεθνή πρότυπα. Εμείς τοπικά αρχίσαμε μεν να εφαρμόζουμε αυτή τη στρατηγική, ωστόσο η εφαρμογή της θα έπρεπε να γίνεται κεντρικά».

Ο κ. Καρούσος διερωτήθηκε «σε ποιες ενέργειες προβαίνει ο ΚΟΤ αφού όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί τη μείωση στην άφιξη τουριστών από τη Ρωσία. Ένα πρόσθετο στοιχείο σ’αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση είναι ότι σταμάτησαν να φτάνουν στη Κύπρο από τη Ρωσία αεροσκάφη τύπου τζάμπο χωρητικότητας 400 και πλέον επιβατών και έρχονται πλέον αεροσκάφη χωρητικότητας 15 0 – 200 επιβατών».

Σε άλλη ερώτηση ο Γιάννης Καρούσος απάντησε ότι «εμείς ως Αγία Νάπα προχωρούμε με τους δικούς μας σχεδιασμούς και με τα έργα που βρίσκονται υπό υλοποίηση όπως η μαρίνα. Επίσης έχουμε ετοιμάσει ένα στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ και βγαίνουμε με διαδικτυακή προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αγίας Νάπας με ένα συγκεκριμένο μήνυμα».

Ανέφερε επίσης ότι «έχουμε στοχεύσει οκτώ συγκεκριμένες αγορές, η κάθε μία με την δική της ιδιαιτερότητα και θα προβάλουμε ξεχωριστά αυτό που χρειάζεται η κάθε αγορά προκειμένου να προβληθεί η Αγία Νάπα. Στόχος μας είναι να πείσουμε αυτές τις αγορές ότι ο Δήμος μας έχει αναβαθμιστεί και αποτελεί εξαίρετο τουριστικό προορισμό για όλους».

Αυτό που λεγόταν διαχρονικά, συνέχισε ο κ. Καρούσος «ότι δηλαδή η Αγία Νάπα μπορεί να μετατραπεί μέχρι το 2030 ως ένα καινούργιο «Μόντε Κάρλο», ένα από τα τρία καλύτερα κοσμοπολίτικα, τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου, βασισμένη σε διεθνή πρότυπα, επιβεβαιώνεται με την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό. Η Αγία Νάπα είναι το μόνο θέρετρο της Κύπρου που θέτει πανευρωπαϊκούς στόχους, πρέπει να δούμε την ποιότητα του τουρισμού και όχι την ποσότητα προχορώντας στην αναβάθμιση ξενοδοχείων, παραλιών και νυχτερινής ζωής, η οποία θα είναι ποιοτική και κοσμοπολίτικη».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως ούτε ο ίδιος ούτε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου «προσεγγίστηκαν από το Υφυπουργείο Πολιτισμού για να αρχίσει η προώθηση των τουριστικών θερέτρων της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας προτάσεις για επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων αλλά και για προσέλκυση τουριστών από νέους προορισμούς και προχωρούμε ανάλογα».

Σημείωσε επίσης ότι «η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμόχωστου προχωρεί με στόχο η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να έχει τη δική της διαδικτυακή προβολή και οι Δήμαρχοι πραγματοποιούν επισκέψεις σε διάφορες χώρες προωθώντας τα τουριστικά μας θέρετρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ