Καρούσος: «Υπαίθρια δισκοθήκη» η Κύπρος λόγω ηχορύπανσης

Στιγμιότυπο 2018 06 03 20.27.09 Cities, Γιάννης Καρούσος, Ηχορύπανση, Νέα Αμμοχώστου

Του Μαρίνου Παυλικκά | ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 3 Ιουνίου 2018

Ηχορύπανση και πώληση οινοπνευματωδών σε περίπτερα, τα κυριότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος Αγίας Νάπας. Σε άμεση σύσταση Υφυπουργείου Τουρισμού καλεί ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας αποκάλυψε τη στρατηγική του Δήμου για τον τουρισμό μέχρι το 2030. Επενδύονται πέραν των €100 χιλ. για προώθηση μέσω διαδικτύου

«Το μέλλον ανήκει στις πόλεις. Σε πόλεις οι οποίες μπορούν να προσελκύσουν τα πιο λαμπρά μυαλά και να τα ωθήσουν σε ευημερία». Αυτό αναφέρει στην εισαγωγή του το Μανιφέστο του European Cities Marketing τον Μάιο του 2017, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τα Συμβούλια Τουρισμού και τους τουριστικούς οργανισμούς μάρκετινγκ της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από εκατό μεγάλες πόλεις σε 36 χώρες. Βέβαια, οι σημερινές πόλεις ανταγωνίζονται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο για την προσέλκυση επενδύσεων, καταρτισμένου εργατικού δυναμικού και φυσικά επισκεπτών.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα ο ανταγωνισμός καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερος ένεκα της παγκοσμιοποιημένης βιομηχανίας του τουρισμού, της ευκολίας των μετακινήσεων και του τεράστιου όγκου πληροφόρησης και διαφημίσεων. Ως εκ τούτου, η παραδοσιακή προβολή μίας ποστκάρτ ή ενός μνημείου έχει λιγότερη σημασία από αυτήν καθαυτή την αγνή αίσθηση της κουλτούρας και του τοπικού στοιχείου που ψάχνει να βρει ο επισκέπτης και για τα οποία αξίζει να αφιερώσει χρόνο, χρήμα και κόπο.

Παράδειγμα η Αγία Νάπα

Βασικοί πυλώνες της νέας στρατηγικής τουρισμού είναι, μεταξύ άλλων, η αειφόρος ανάπτυξη, το διεθνές μπράντινγκ, και οι έξυπνες πόλεις. Τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως έλαβε σοβαρά υπόψη του ο Δήμος της Αγίας Νάπας κατά την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Μάρκετινγκ, το οποίο έχει ήδη εκπονήσει και θα ξεκινήσει να το υλοποιεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος του Δήμου της Αγίας Νάπας είναι η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό στη χώρα μας, που θέλει το τουριστικό θέρετρο της επαρχίας Αμμοχώστου να καταστεί μέχρι το 2030 σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου και σε έναν από τους τρεις πιο σημαντικούς προορισμούς για διασκέδαση και παραλίες.

Με την απόφασή του αυτή ο Δήμος Αγίας Νάπας επενδύει ένα ποσό της τάξης των εκατό χιλιάδων ευρώ για την προώθηση και προβολή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στο Διαδίκτυο, μέσω νέων πρακτικών μάρκετινγκ, δηλαδή, και δείχνει τον δρόμο στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού αλλά και στη χώρα μας για τη νέα στρατηγική προώθησης τουρισμού. Μέσα από αυτήν τη στρατηγική, η πόλη θα αποκτήσει το δικό της μπράντινγκ «Always Ayia Napa», θα προσελκύσει νέες αγορές, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, ο Λίβανος και το Ισραήλ, ενώ θα αλλάξει την ήδη υπάρχουσα εικόνα της.

Τα προβλήματα που επιλύθηκαν

Ο αγώνας της Αγίας Νάπας για ριζική ανατροπή της διεθνούς εικόνας της ήταν δύσκολος και επίπονος. Δύσκολος γιατί χρειάστηκε αριθμός έργων από τη δημοτική Αρχή, ώστε να δημιουργήσει σημεία αναφοράς, και επίπονος γιατί ο Δήμος έριξε γροθιά στο κατεστημένο των νυχτερινών κέντρων, των καταστημάτων και των επιχειρηματιών.

Στον αγώνα αναμόρφωσης της εικόνας της Αγίας Νάπας προστέθηκε αριθμός έργων, με στόχο να δημιουργηθούν σημεία αναφοράς πέραν του ήλιου και της θάλασσας, αλλά και της διασκέδασης, που μέχρι πρότινος ήταν οι μοναδικοί και αποκλειστικοί λόγοι επιλογής της πόλης ως ταξιδιωτικού προορισμού. Δημιουργήθηκε το Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής Αγίας Νάπας, το οποίο σήμερα αριθμεί εκατόν ογδόντα έξι έργα από εκατόν πενήντα πέντε δημιουργούς από κάθε γωνιά της Γης, το Πάρκο Κάκτων και άλλων Παχυφύτων, το Περιβαλλοντικό Κέντρο στο Εθνικό Δάσος του Κάβο Γκρέκο, η ποιότητα των ξενοδοχειακών μονάδων αναβαθμίστηκε χάρη στις ανακαινίσεις και επεκτάσεις αλλά και με την ανέγερση νέων πολυτελών μονάδων, τα διαμερίσματα στο Κέντρο άρχισαν να μετατρέπονται σε μπουτίκ ξενοδοχεία, βελτιώθηκε το αίσθημα ασφάλειας και ελέγχου, αφού έγινε αύξηση στον αριθμό των δημοτικών λειτουργών που είναι επιφορτισμένοι για έλεγχο, ενώ σύντομα αναμένεται να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και η πρόταση για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε πλατείες και δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, καταπολεμήθηκε η οπτική ρύπανση, αφού ο Δήμος ξεκίνησε εκστρατεία για αφαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, οι παραλίες περιήλθαν στα χέρια του Δήμου με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη, ενώ νέες επενδύσεις, όπως το μεγαλεπήβολο έργο του Naguib Sawiris, αξίας διακοσίων πενήντα εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να προσελκύσουν νέους επενδυτές.

«Υπαίθρια δισκοθήκη»

Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, σε δηλώσεις του στη «Σ», ανέφερε πως το κυριότερο πρόβλημα που δεν κατάφερε να λύσει η χώρα μας, και γίνεται «ρεζίλι διεθνώς», είναι η ηχορύπανση, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Κύπρος έχει μετατραπεί σε «υπαίθρια δισκοθήκη». Λόγω των κενών στη νομοθεσία, η εκπομπή μουσικής σε ορισμένες περιπτώσεις ξεφεύγει, με τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους να εκφράζουν σφοδρά παράπονα για την ηχορύπανση μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως αναφέρει ο κ. Καρούσος, η υπάρχουσα νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί, και θα πρέπει άμεσα η Βουλή να προχωρήσει με την εφαρμογή νέας νομοθεσίας που να θέτει φραγμό στην ακατάσχετη εκπομπή μουσικής κατά τις πρωινές ώρες. Παράλληλα, ο κ. Καρούσος επαναφέρει το θέμα της πώλησης αλκοολούχων ποτών από τα περίπτερα.

Όπως αναφέρει, η πώληση οινοπνευματωδών ποτών (περιεκτικότητας μέχρι 5%) όπως μπύρες, από τα περίπτερα, έχει μετατρέψει αυτά τα υποστατικά σε μπυραρίες, και κερδοσκοπούν εις βάρος των επιχειρηματιών που επενδύουν μεγάλα ποσά για τη λειτουργία μιας μπυραρίας. Άλλο πρόβλημα που παραμένει, αναφέρει, είναι η μετάβαση τουριστών στα κατεχόμενα, αφού οι αριθμοί της Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύουν μόνο αφίξεις και όχι χώρο διαμονής, με αποτέλεσμα να μη διαφαίνεται ο αριθμός επισκεπτών που μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Πανάκεια το Υφυπουργείο Τουρισμού

Κατά τον Γιάννη Καρούσο, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού έχει κάνει τον κύκλο του και θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Όπως ανέφερε στη «Σ», η ύπαρξη Υφυπουργείου Τουρισμού θα έλυνε τα προβλήματα αυτά, καθώς θα υπήρχε πολιτικός προϊστάμενος αλλά και πολιτική βούληση για αντιμετώπισή τους. Επεσήμανε, μάλιστα, πως η Κύπρος συγκυριακά έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό τουριστών τα τελευταία χρόνια, αφού εκεί οδήγησαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις τής Μέσης Ανατολής.

Παρατήρησε, δε, πως η επανεμφάνιση φθηνών προορισμών, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αξία του ρουβλιού έναντι του ευρώ, έχουν μετακινήσει στις χώρες αυτές τους Ρώσους επισκέπτες, με αποτέλεσμα πολλοί τουριστικοί πράκτορες να καταγράφουν σήμερα μείωση μέχρι και 50% στη ρωσική αγορά. Εάν υπήρχε ορθή και δομημένη στρατηγική για τον τουρισμό, ανέφερε, καθώς και Υφυπουργείο εξαρχής, τότε η χώρα μας θα είχε τη δυνατότητα να προχωρεί με μελετημένες κινήσεις προώθησης.

Επιγραμματικά αξίζει να αναφερθεί πως στηριζόμενος ο Δήμος Αγίας Νάπας στην Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό μέχρι το 2030, έχει προχωρήσει με άλλα σημαντικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, όπως μεταξύ άλλων η δημιουργία πανεπιστημιακής μονάδας αμερικανικών και λιβανέζικων συμφερόντων, η δημιουργία θεματικών παραλιών, το υπαίθριο αμφιθέατρο, η μετατροπή σε έξυπνη πόλη, η δημιουργία τεχνητού υφάλου και η μετατροπή σε Eco Destination σε ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει μαζί με το Παραλίμνι και τη Λάρνακα, με ένα κονδύλι των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για τους δύο Δήμους της επαρχίας Αμμοχώστου, με στόχο τη μετατροπή των οργανικών αποβλήτων των ξενοδοχείων σε κομπόστ.

Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 3 Ιουνίου 2018