Κάβο Γκρέκο: Πρόστιμο για ανέγερση μονής – Καταγγελίες για αυθαίρετες επεμβάσεις (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σε τερματισμό των εργασιών προχώρησε η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου - Σε αγροτεμάχιο η ανέγερση του έργου υποστηρίζει η εκκλησία

2 exclusive, Εκκλησία

Αυθαίρετες χωματουργικές επεμβάσεις και παράνομες κατασκευαστικές εργασίες για ανέγερση μονής, χωρίς τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις και πολεοδομικές άδειες, εξετάζει το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας στην Αγία Νάπα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για την ανέγερση της Ιεράς Μονής των Αγίων Εφραίμ και Αικατερίνης στην οποία προχωρεί η Εκκλησία Αγίας Νάπας στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο και για την οποία η εφημερίδα Φιλελεύθερος φιλοξενούσε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο “Ιερή παρανομία στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο”.

Σύμφωνα και με το δημοσίευμα, υποβλήθηκαν καταγγελίες στην Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Περιβάλλοντος επισκέφθηκε την περιοχή επιβεβαιώνοντάς τις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επεμβάσεις φαίνεται να διενεργήθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες περιβαλλοντικές εγκρίσεις και οικοδομικές άδειες, ενώ όπως υποστηρίζεται το έργο εμπίπτει εξ ολοκλήρου εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Κάβο Γκρέκο.

3 1 exclusive, Εκκλησία

Ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης ανέφερε ότι έγιναν αυστηρές συστάσεις για άμεση παύση των εργασιών αφού διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες δεν γίνονταν μέσα από τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπηρεσία Θήρας πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη και προχώρησε στην επιβολή εξώδικου ύψους 2.000 ευρώ λόγω της υποβάθμισης βιοτόπου και όχλησης της άγριας πανίδας.

4 1 exclusive, Εκκλησία

Πάντως από την πλευρά της εκκλησίας υποστηρίζεται ότι δεν υπήρξε ούτε περιβαλλοντική επέμβαση, ούτε εκχέρσωση, αλλά ούτε αποψίλωση βλάστησης στο συγκεκριμένο τεμάχιο γης, το οποίο είναι αγροτικό και καλλιεργείται, πράγμα το οποίο διαπιστώνει ότι δεν υπήρξε αποψίλωση βλάστησης.

5 1 exclusive, Εκκλησία

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου πάντως, προχώρησε στον άμεσο τερματισμό των εργασιών ενώ γίνονται διαδικασίες σχετικά με την υποβολή όλων των μελετών για εξασφάλιση αδειοδότησης του έργου.

Πηγή: Τηλεόραση Sigma / Famagusta.News