Ο Δήμος Αγίας Νάπας εφαρμόζει πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από οργανικά απόβλητα

AYIANAPA2 exclusive, Ανακύκλωση, Περιβάλλον

“Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μείωσης Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων Παραλιακών Ξενοδοχειακών Μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων”, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανακύκλωσης, στην Κύπρο, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα μετά την σημερινή υπογραφή της σύμβασης από το Δήμο Αγίας Νάπας με την Εταιρεία Cypra Bioenergy Ltd για παραλαβή και επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων που συλλέχθηκαν χωριστά.

AYIANAPA1 exclusive, Ανακύκλωση, Περιβάλλον

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος και ο Διευθυντής της Εταιρείας Γιώργος Γεωργίου και συμβάλει στην εκτροπή των οργανικών αποβλήτων ξενοδοχείων και εστιατορίων του Δήμου από το ΧΥΤΥ της Κόσιης.

Μετά την υπογραφή των συμβολαίων, με την πιο πάνω αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας τις προσεχείς ημέρες, θα ξεκινήσει η λειτουργία των 70 συμπιεστών οι οποίοι παραχωρήθηκαν από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφίμων. Οι συμπιεστές βρίσκονται τοποθετημένοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες μονάδες μαζικής εστίασης του Δήμου. Τα οργανικά απόβλητα θα μεταφέρονται στην μονάδα επεξεργασίας για παραγωγή βιοαερίου το οποίο θα αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η σύμβαση αυτή είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για εκτροπή οργανικών αποβλήτων από την ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου, ούτως ώστε η μονάδα να μπορεί να παραλάβει απόβλητα από την επαρχία Λευκωσίας, να υπάρξει συμβολή στους στόχους ανακύκλωσης που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δύναται να κλείσει η ανεξέλεγκτη χωματερή στον Κοτσιάτη. Επιπλέον, με την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας με την πιο πάνω εταιρεία αφού ο Δήμος Αγίας Νάπας θα είναι ο πρώτος Δήμος που θα θέτει σε πλήρη εφαρμογή αυτό το πολύ σημαντικό έργο ανακύκλωσης του Τμήματος Περιβάλλοντος. Με αυτή τη σύμβαση πρόσθεσε, ο Δήμος Αγίας Νάπας θα συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποφυγή επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστώντας με επιπλέον ένα μέτρο το Δήμο Αγίας Νάπας πιο πράσινο.

Ήδη ανέφερε, ο Δήμος συλλέγει 1200 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά και στόχος του είναι να το αυξήσει κατά 5000 τόνους επιπρόσθετα σε οργανικά υλικά με βραχυπρόθεσμο στόχο την μείωση της παραγωγής αποβλήτων. «Με την υλοποίηση του προγράμματος σημείωσε έχουμε θέσει γερά θεμέλια για να καταστεί ο Δήμος μας πράσινος προορισμός».

Σημειώνεται ότι στην 1η φάση του προγράμματος συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Παραλιμνίου και Λάρνακας και στη 2η φάση θα συμμετέχουν οι υπόλοιπες τουριστικές περιοχές.

Famagusta.News