O Δήμος Αγίας Νάπας συνεχίζει την εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού

imagew 12 Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμος Αγίας Νάπας εφαρμόζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το θεσμό του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού.

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα που είχε πέρσι, η υλοποίηση του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού, ο Δήμος Αγίας Νάπας προχωρεί και φέτος στην εφαρμογή του. Μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός θα συνεχίσει να επιστρέφει στους δημότες, υπό τη μορφή έργων ανάπτυξης, την ετήσια ρευστότητα ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, που προέκυψε από την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων από την κυβέρνηση».

Όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος «πρόκειται για μία μοναδική ενέργεια για τα κυπριακά δεδομένα, στο πλαίσιο της οποίας πέρσι προτάθηκαν και υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησής τους τέσσερα συνολικά έργα. Πρόκειται για τη δημιουργία στεγάστρου και αλλαγή πατώματος στο Νηπιαγωγείο Αγίας Νάπας, που ήταν πρόταση του Συνδέσμου Γονέων του Νηπιαγωγείου και η εφαρμογή στεγάστρου στο γήπεδο καλαθόσφαιρας και δημιουργία αναγνωστηρίου στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας «Αντώνη Τσόκκου», εισήγηση που υποβλήθηκε από το Σύνδεσμο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου».

Επίσης «γίνεται αναβάθμιση/ανακαίνιση του κτιρίου για στέγαση παιδικής Λέσχης του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ ) Αγίας Νάπας, που ήταν πρόταση του ΣΚΕ, ενώ σε υλοποίηση βρίσκεται και η αναβάθμιση εξοπλισμού παραλίας εισήγηση που υποβλήθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων Αμμοχώστου».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας εξέφρασε «ικανοποίηση για την εφαρμογή μιας ακόμα πρωτοπόρας επιτυχημένης ενέργειας του Δήμου. Μέσω του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού οι δημότες συμμετέχουν στον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Δήμου, αφού προτείνουν και έχουν λόγο στην επιλογή και στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων» είπε και πρόσθεσε πως «ουσιαστικά οι δημότες συμμετέχουν έμπρακτα και διεξοδικά στην ανάπτυξη του Δήμου».

Ο κ. Καρούσος υπενθύμισε ότι «η ιδέα ξεκίνησε μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Δήμων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας αποφάσισε όπως η ετήσια ρευστότητα ύψους 200 χιλιάδων ευρώ που προέκυψε από τη σχετική εξαγγελία, επενδυθεί σε έργα με τη συμμετοχή των δημοτών».

Θεωρούμε, συνέχισε «ότι ο θεσμός αυτός θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός σε όλους τους Δήμους και αυτή θα είναι μία από τις προτάσεις που θα στείλουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση πρέπει να έχει φρέσκες ιδέες που θα είναι προς το συμφέρον της κάθε τοπικής κοινωνίας και αυτές θα προκύψουν από το δημόσιο διάλογο που επιβάλλεται να γίνεται”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε ότι «έχει δημοσιοποιηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσής του Δήμου Αγίας Νάπας η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους δημότες, τα οργανωμένα σύνολα και τον κάθε ενδιαφερόμενο για την εφαρμογή του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, ο μέγιστος προϋπολογισμός για κάθε πρόταση δεν θα υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες ευρώ, ενώ κάθε πρόταση/εισήγηση πρέπει να είναι αναλυτική και εμπεριστατωμένη, με ανάλυση του κόστους και του προϋπολογισμού».

Οι προτάσεις που τηρούν τα κριτήρια, συνέχισε «θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες να τις ιεραρχήσουν και να ψηφίσουν την εισήγηση της προτίμησης τους. Ακολούθως όλα τα στοιχεία θα προωθηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις».

Οι προτάσεις/εισηγήσεις πρέπει να υποβληθούν γραπτώς και να βρίσκονται στο κιβώτιο προσφορών του Δήμου Αγίας Νάπας ή να σταλούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο grammatia@agianapa.org.cy μέχρι τις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης 31ης Ιανουαρίου.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ