3η Τεχνική Συνάντηση της Πράξης
«Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός-Αειφόρος Τουρισμός – In-Heritage»- στην Αγία Νάπα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αγίας Νάπας το διήμερο 22-23 Ιουνίου 2022, η 3η Τεχνική Συνάντηση της Πράξης «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός-Αειφόρος Τουρισμός – In-Heritage»- στην Αγία Νάπα, παρουσία των τριών δημάρχων Αγίας Νάπας, Ρεθύμνης και Σωτήρας κ.κ. Χρίστο Ζαννέττου, Γιώργη Μαρινάκη και Γιώργο Τάκκα.
Πρόκειται για το έργο, το οποίο έχει εγκριθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020» όπου στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν οι τρεις Δήμοι και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Ρεθύμνου είναι, αυτή τη φορά, επικεφαλής του εταιρικού σχήματος. Ο συνολικός Προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1.200.810,00€.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στην διήμερη συνάντηση οι εκπρόσωποι παρουσίασαν την μέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών, εξέτασαν το ενδεχόμενο για μελλοντικές συνεργασίες και πραγματοποίησαν επισκέψεις στους χώρους υλοποίησης των δράσεων.
Στις δηλώσεις τους και οι τρεις Δήμαρχοι εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για τη συνεργασία στην υλοποίηση της Πράξης «Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός-Αειφόρος Τουρισμός – In-Heritage», ευχόμενοι αυτή να συνεχιστεί, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των εταίρων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.
Το έργο αφορά την βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους στους τρεις δήμους, στην ανάδειξη και προώθηση των χώρων αυτών και στην ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και εργαλείων με στόχο τον τουρισμό για όλους.
Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν:
• Επεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας σε επιλεγμένους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους των τριών δήμων και δημιουργία προσβάσιμων μακετών και χαρτών επιλεγμένων σημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
• Δράσεις προώθησης και προβολής των προσβάσιμων τουριστικών προορισμών μέσω υλικού δημοσιότητας, προσβάσιμης ιστοσελίδας, και εργαστηρίων ενημέρωσης.
• Κοινό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του «προσβάσιμου τουρισμού», οδηγός των εμβληματικών προσβάσιμων σημείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο νησιών, προτάσεις πακέτων προσβάσιμων τουριστικών διαδρομών.
• Κοινό σύστημα αξιολόγησης της προσβασιμότητας και διάθεσης σήματος πιστοποίησης για «Προσβάσιμος σε όλους χώρος φυσικής ή/και πολιτιστικής κληρονομιάς».
• Δράσεις εκτός διασυνοριακής περιοχής για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, με στόχο την προσέλκυση μιας πολυπληθούς ομάδας-στόχου (των ΑμεΑ), η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προσεγγιστεί, επειδή δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις προσφερόμενες υποδομές και υπηρεσίες.