SOS για κεραίες Κάβο Γκρέκο – «Μετακίνηση εδώ και τώρα»

Πνέει τα μένεα ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος για τη ραδιενεργό ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες που είναι εγκατεστημένες στο Κάβο Γκρέκο και οι οποίες όπως αποδεικνύεται από μετρήσεις που έχουν γίνει με πρωτοβουλία του Δήμου βρίσκονται σε άκρως επικίνδυνα επίπεδα για την ανθρώπινη υγεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις μετρήσεις που έγιναν η εκπομπή ακτινοβολίας βρίσκεται μέχρι και 113 φορές πάνω από το ιατρικά επιτρεπτό όριο.

Διαβάστε επίσης:
– Καρούσος για κεραίες Κάβο Γκρέκο: “Τους προκαλώ να κατοικήσουν εκεί” (βίντεο)

Την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας επιβεβαίωσε και ο Ανδρέας Νεοκλέους, Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τις Βιολογικές Συνέπειες των Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, που διεξήγαγε τις μετρήσεις στην περιοχή.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Active (στην εκπομπή Ατζέντα με την Άντρη Δανιήλ) τόσο ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας όσο και ο Καθηγητής που διεξήγαγε τις μετρήσεις για λογαριασμό του Δήμου, ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των κεραιών από την περιοχή, προειδοποιώντας για τον θανάσιμο κίνδυνο, στον οποίο είναι εκτεθειμένοι όσοι βρίσκονται κοντά στις κεραίες.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, σε μικρή απόσταση από τις κεραίες, λειτουργεί στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των στρατιωτών.

Κρατάει… χρόνια αυτή η κολόνια

Το θέμα των κεραιών χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60, ωστόσο μόλις πρόσφατα έγιναν οι σχετικές μετρήσεις που επιβεβαιώνουν την αρχική υποψία που υπήρχε για την επικινδυνότητά τους.

Ο κ. Καρούσος ανάφερε πως η διεξαγωγή μετρήσεων έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Αγίας Νάπας, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα αρκετών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ως εκ τούτου ο Δήμος Αγίας αποτάθηκε σε ειδικούς και τους ανέθεσε τη διεξαγωγή μετρήσεων, οι οποίες κατέδειξαν τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας τα αποτελέσματα κατέδειξαν όχι μόνο ιονίζουσα ακτινοβολία, αλλά και μη ιονίζουσα σε άλλες συχνότητες που φτάνει μέχρι και 1930 φορές πιο πάνω από το επιτρεπτό όριο για την ανθρώπινη υγεία ανάλογα με την απόσταση που υπάρχει από τις κεραίες.

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο στρατιώτες και χιλιάδες τουρίστες

Το Κάβο Γκρέκο βρίσκεται σε εθνικό δασικό πάρκο, ανήκει σε περιοχή Natura 2000 και κατ’ επέκταση σε περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας. Η περιοχή μπορεί να μην είναι κατοικήσιμη, ωστόσο αποτελεί σημείο αναφοράς και καθημερινό πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, λόγω της μοναδικής θέας που προσφέρει.

Σημειώνεται εξάλλου ότι στην περιοχή λειτουργεί Περιβαλλοντικό Κέντρο του Τμήματος Δασών, καθώς και στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των εθνοφρουρών που είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στην περιοχή.

Προειδοποιεί με νομικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις

«Οι κεραίες δεν έχουν καμία θέση στην περιοχή», τόνισε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, αναδεικνύοντας εκτός από την ιατρική και την περιβαλλοντική πτυχή του προβλήματος.

Ήδη ο Δήμος Αγίας Νάπας έχει αποταθεί στα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Υγείας, Μεταφορών και Άμυνας), ζητώντας σε πρώτο στάδιο να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό της λειτουργίας των κεραιών και σε κατοπινό στάδιο να δρομολογηθεί η μετακίνησή τους.

«Ήρθε η ώρα να παρθούν τελεσίδικες αποφάσεις για το θέμα των κεραιών», τόνισε ο κ. Καρούσος, ο οποίος προειδοποιεί με νομικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση για μετακίνηση των κεραιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την εγκατάσταση των κεραιών στην περιοχή δεν ζητήθηκε και δεν δόθηκε άδεια από τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Επικίνδυνη ραδιενέργεια που προκαλεί καρκίνους

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Αντρέας Νεοκλέους, η ομάδα του οποίου διεξήγαγε τις μετρήσεις για λογαριασμό του Δήμου Αγίας Νάπας, επιβεβαίωσε την επικινδυνότητα των αποτελεσμάτων. «Πρόκειται για ραδιενέργεια, η οποία θεωρείται πολύ επικίνδυνη και επιδρά πάνω στα κύτταρα, προκαλώντας καρκίνους», εξήγησε ο Καθηγητής, τονίζοντας ότι για την επικινδυνότητα της ιονίζουσας ακτινοβολίας δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης.

Αναφερόμενος εξάλλου στις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεσή του, ο κ. Νεοκλέους ανέφερε πως η μετακίνηση των κεραιών είναι μονόδρομος. «Η ραδιενεργός ακτινοβολία δεν κόβεται με τίποτα», ανέφερε ο κ. Νεοκλέους και διερωτήθηκε ποια άλλα μέτρα μπορεί να ληφθούν πέραν από τη μετακίνηση των κεραιών.

«Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι μια συνολική μετακίνηση των κεραιών», κατέληξε ο κ. Νεοκλέους, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρέπει να μένει κάποιος για αρκετό χρονικό διάστημα κοντά στις κεραίες αυτές.

Πηγή: Φιλελεύθερος