Τελέστηκε στην Αγία Νάπα το μνημόσυνο του ήρωα Λουκά Α. Λουκά (ΕΙΚΟΝΕΣ)

DSC 1173 Εθνικό Μνημόσυνο, ΕΟΚΑ

“Ο δρόμος της αρετής και της ελευθερίας, ο δρόμος του χρέους και του καθήκοντος είναι δύσβατος και τραχύς και για να τον επιλέξεις και να τον διαβείς χρειάζεται αγώνας αδυσώπητος ενάντια στον εαυτό σου, ενάντια στο φόβο, ενάντια στο θάνατο. Οι λίγοι, οι εκλεκτοί που μπορούν να επιλέξουν αυτόν το δρόμο, ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση, καταξιώνουν την ανθρώπινη ζωή στήνουν σε ψηλή κορφή το τρόπαιο της νίκης κατά της ζωής και του θανάτου, παραμένουν φωτεινά μετέωρα ηθικού κατορθώματος, οδηγοί και οδοδείκτες για το παρόν και το μέλλον”.

DSC 1067 Εθνικό Μνημόσυνο, ΕΟΚΑ

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Λάρνακας κ. Ζαχαρίας Ζαχαρίου στο Εθνικό Μνημόσυνο του ηρωικού αγωνιστή της Αγίας Νάπας Λουκά Α. Λουκά, το οποίο τελέστηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας.

DSC 1065 Εθνικό Μνημόσυνο, ΕΟΚΑ

Του αδικοχαμένου παλικαριού της ΕΟΚΑ, του μεγάλου μάρτυρα της λευτεριάς, ο οποίος όπως σημείωσε ο κ. Ζαχαρίου με την προσφορά του συνέβαλε τα μέγιστα στην ευόδωση του μεγάλου, Εθνικοαπελευθερωτικού μας Αγώνα.

DSC 1074 Εθνικό Μνημόσυνο, ΕΟΚΑ

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Λάρνακας αφού σκιαγράφησε τον ήρωα και τα γεγονότα όπως διαδραματίστηκαν και που οδήγησαν στο θάνατό του εξήρε τη θυσία του, τονίζοντας ότι η επίσημη πολιτεία και ο Κυπριακός Ελληνισμός , υποκλίνονται στο μεγαλείο της προσφοράς και του αγώνα του. όπως επίσης, στο ήθος και στην προσφορά της οικογένειάς του.

DSC 1285 Εθνικό Μνημόσυνο, ΕΟΚΑ

 

“Η ελευθερία και η σωστή προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας” σημείωσε, “θα είναι η πιο σωστή δικαίωση της θυσίας του ήρωα, θα είναι η πιο σωστή εκπλήρωση του χρέους μας απέναντι στους ήρωες που έπεσαν για την ελευθερία. Και για την εκπλήρωση αυτού του ιστορικού χρέους θα αγωνιζόμαστε με πίστη, με συνέπεια, με θάρρος και αποφασιστικότητα”.

DSC 1086 Εθνικό Μνημόσυνο, ΕΟΚΑ

Διαβεβαίωσε επίσης, πως η θυσία του ήρωα δεν θα πάει χαμένη όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι κόποι και όσες προσπάθειες κι αν χρειαστούν και εξέφρασε τη σιγουριά του πως η Κύπρος μας θα επανενωθεί και άνεμος ελευθερίας και ειρήνης θα πνέει απ’ άκρη σ’ άκρη σ’ όλο το νησί μας”.

DSC 1093 Εθνικό Μνημόσυνο, ΕΟΚΑ

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε στους παρευρισκόμενους ο κ. Ζαχαρίου όταν αναφέρθηκε τι είπε ο ήρωας με έντονο ύφος στην αδελφή του μόλις αντιλήφθηκε τι θα του συνέβαινε. “Αν έρτουν ό,τι τζιαι να μου κάμουν, μεν γελαστείς να κλάψεις γιατί εν να τες φάεις πον’ να με αφήσουν” και αυτό καταδεικνύει ανέφερε ότι δεν ήθελε την αδελφή του να φανεί αδύναμη μπροστά τους.

DSC 1088 Εθνικό Μνημόσυνο, ΕΟΚΑ

Στο Μνημόσυνο παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας/Αμμοχώστου και της Εκκλησίας Παναγίας Αγίας Νάπας ο Πρωτοπρεσβύτερος Πάτερ Βασίλειος, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Λάρνακας κ. Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Καρούσος, εκπρόσωποι κομμάτων, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, του Αστυνομικού Διευθυντή Αμμοχώστου, τοπικών φορέων και οργανώσεων, εκπαιδευτηρίων της Αγίας Νάπας και της Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου.

DSC 1093 Εθνικό Μνημόσυνο, ΕΟΚΑ

Στο καλλιτεχνικό μέρος μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας – Αντώνη Τσόκκου διάβασαν κείμενα και απήγγειλαν ποιήματα, την επιμέλεια των οποίων είχαν οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου και έπαιξε στο πιάνο και τραγούδησε πατριωτικά τραγούδια η νεαρή τραγουδίστρια Παντελίτσα Παπαγεωργίου.