Τί απαντά το Υπ. Γεωργίας για επιπτώσεις μαρίνας Αγίας Νάπας

Η μαρίνα Αγίας Νάπας χωροθετείται εξολοκλήρου εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα πουλιά Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι, η οποία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, καθώς η συγκεκριμένη θέση επιλέγηκε το 2001 πολύ πριν την ένταξη της περιοχής στο Δίκτυο. Η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας στον συγκεκριμένο χώρο, ήταν γνωστό από το στάδιο εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ότι θα επιφέρει σοβαρές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Λιοπετρίου – Αγίας Θέκλας και πιο συγκεκριμένα στο είδος Βραχοπλουμίδι, καθώς και σε είδη του Κόκκινου Βιβλίου της Χλωρίδας της Κύπρου, όπως διαπιστώθηκε στην Έκθεση της Δέουσας Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το έργο Makronissos Marina Ltd.

Η Μελέτη Δέουσας Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΔΕΕΠ) από την προτιθέμενη δημιουργία μαρίνας στην Αγία Νάπα υποβλήθηκε τον Ιούνιο 2013 (από μία ομάδα πέντε μελετητών) και τα συμπληρωματικά στοιχεία της ΜΔΕΕΠ υποβλήθηκαν τον Μάρτιο 2014 (από μια ομάδα πέντε μελετητών). Η Έκθεση Δέουσας Εκτίμησης εκδόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος τον Νοέμβριο 2014.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής (ο οποίος συμμετείχε στην πενταμελή ομάδα των μελετητών του έργου), αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του Περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζωής Νόμου, αξιολογήθηκαν δεόντως οι επιπτώσεις του έργου στα είδη και οικοτόπους των ειδών της ΖΕΠ και σύμφωνα με την αξιολόγηση, οι επιπτώσεις αναμένονταν να είναι αρνητικές και μη αναστρέψιμες για το βραχοπλουμίδι, το οποίο διαχειμάζει στην περιοχή και αποτελεί το είδος χαρακτηρισμού της ΖΕΠ.

Δεδομένης της προαναφερόμενης αξιολόγησης και ελλείψει εναλλακτικών θέσεων ανάπτυξης, σημειώνει, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για χαρακτηρισμό του εν λόγω έργου ως έργο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 20/8/2014 (στο οποίο συμμετείχε ο τότε υπουργός Παιδείας και μέλος της αρχικής ομάδας μελετητών που εκπόνησε τη ΜΔΕΕΠ). Στο αιτιολογικό περιλαμβάνονται λόγοι κοινωνικής ή οικονομικής φύσεως, για να μπορέσει να προχωρήσει στην αδειοδότησή του.

Σύμφωνα με τον Περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζωής Νόμου θα πρέπει να ληφθεί κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής του δικτύου Natura 2000.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην ένταξη άλλης περιοχής στο Δίκτυο Natura 2000 ως αντισταθμιστικό. Ως αντισταθμιστικό για την απώλεια του ενδιαιτήματος του συγκεκριμένου πτηνού έχει διευρυνθεί η ΖΕΠ του Κάβο Γκρέκο (περιοχή Κέρμια – Άμμος του Καμπούρη), ώστε να συμπεριλάβει περιοχή κατάλληλη για τη διαβίωση του εν λόγω είδους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί για τα πιο πάνω.

Στις 19/10/2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή προς τις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας με την οποία επεσήμανε κάποια σημεία, προκειμένου να βοηθήσει τις κυπριακές Αρχές να διασφαλίσουν την πλήρη τήρηση της διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 6.4 της Οδηγίας για τους Οικοτόπους. Επιπλέον, ζήτησε όπως επανεξεταστεί η πληρότητα των αντισταθμιστικών μέτρων που λήφθηκαν, καθώς επίσης τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων ΖΕΠ της Αγίας Θέκλας, αλλά και της ΖΕΠ του Κάβο Γκρέκο από τις παράνομες δραστηριότητες.

Η Δημοκρατία βρίσκεται σε επαφή με τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν έχει ακόμα αποστείλει επίσημη απάντηση στην εν λόγω επιστολή, αφού τα αντισταθμιστικά μέτρα και τα μέτρα αποκατάστασης μελετώνται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ως αρμόδια Αρχή για τη διαχείριση της πτηνοπανίδας. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εντοπίζει σωρεία σοβαρών λαθών και παραλείψεων κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής εκτίμησης και έγκρισης της Μαρίνας Μακρόνησος στην Αγία Νάπα, εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Αγία Θέκλα – Λιοπέτρι. Μέσα από την επιστολή διαπιστώνεται ότι για την Κομισιόν δεν έκλεισε το θέμα της Μαρίνας Μακρόνησος στην Αγία Νάπα και ταυτόχρονα επιστήνει την προσοχή για μελλοντικά έργα στην περιοχή, παραπέμποντας προφανώς στο γκολφ Αγίας Νάπας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Η Μπέσυ Μάλφα αποκάλυψε ποιο είναι το πραγματικό της όνομα

Η Μπέσσυ Μάλφα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Στούντιο 4», μίλησε μεταξύ άλλων για…

13 Δεκεμβρίου, 2024

Survivor: Ο Νίνο Νικολαΐδης είναι ο μεγάλος νικητής

Το Survivor ολοκληρώθηκε για τη φετινή σεζόν με τον Νίνο Νικολαΐδη να είναι ο μεγάλος…

13 Δεκεμβρίου, 2024

Γεράσιμος Ανδρεάτος: Δεύτερο διαζύγιο για τον τραγουδιστή

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος πήρε διαζύγιο από τη δεύτερη σύζυγό του, με την είδηση να επιβεβαιώνεται…

13 Δεκεμβρίου, 2024

Μπασάρ αλ Άσαντ: Σε μυστική έπαυλη στη Μόσχα, θα έχει πρόσβαση στην περιουσία των 2 δισ. δολαρίων

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη Συρία για πάνω από δύο δεκαετίες, βρίσκεται…

13 Δεκεμβρίου, 2024

Αύξηση στην επιβατική κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου

Ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 21,14% μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2024 σε σύγκριση με…

13 Δεκεμβρίου, 2024

Το 35% των θανάτων στην Κύπρο αποδίδεται σε καθοριστικούς παράγοντες υγείας

Το 35% όλων των θανάτων στην Κύπρο αποδίδονται σε καθοριστικούς παράγοντες υγείας, που σχετίζονται με…

13 Δεκεμβρίου, 2024