Ανάσα για τους ξενοδόχους δίνουν βρετανοί και ρώσοι τουρίστες που άρχισαν να ανεβάζουν τις πληρότητες των ξενοδοχείων της Πάφου και της Βρετανίας, αντίστοιχα. Σε συνδυασμό με την αύξηση της εγχώριας τουριστικής κίνησης, οι ξενοδόχοι άρχισαν να εκφράζουν περισσότερη αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν, αν και τα δεδομένα παραμένουν μάλλον αρνητικά.
Το Brexit, η πτώχευση αεροπορικών εταιρειών και το δυναμικό comeback των ανταγωνιστικών προορισμών εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο για τους ξενοδόχους που άρχισαν ήδη να κάνουν προσφορές και να ρίχνουν τις τιμές σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν όχι τόσο το κέρδος τους αλλά τους αριθμούς στα περσινά επίπεδα.
Ελκυστικά πακέτα για να συγκρατήσουμε τους αριθμούς
Στο 70-80% ανήλθαν οι πληρότητες των ξενοδοχείων και στον Πρωταρά και την Αγία Νάπα, το 15θήμερο του καθολικού Πάσχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρο Τάκα.
Πιο ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα για το καλοκαίρι αφού όπως φαίνεται ανακάμπτει η ρωσική αγορά μετά την ελαφριά πτώση πέρσι. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τάκας, αυξητική είναι και η ροή κρατήσεων από ρώσους και για την καλοκαιρινή σεζόν δημιουργώντας την προσδοκία ότι θα καλύψει την απώλεια από τη βρετανική αγορά.
Πιο ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από την κεντρική Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες, είπε.
Ο κ. Τάκας σημείωσε εντούτοις ότι «σε αυτό που εστιάζουμε εμείς για την ώρα είναι να συγκρατήσουμε τους περσινούς αριθμούς, διότι το τοπίο είναι ακόμη ρευστό».
Και εξήγησε ότι «αυτό που πράττουμε ήδη είναι σε στενή συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες να βάλουμε το χέρι στην τσέπη ώστε να καταστήσουμε το πακέτο μας πιο ελκυστικό προσφέροντας κάποιες εκπτώσεις ή προσφορές. Από τη στιγμή που αναμένουμε ότι θα μειωθούν τα κέρδη πρέπει να μην επιτρέψουμε τη συρρίκνωση και των αριθμών διότι αυτό σημαίνει ότι οι τουριστικοί πράκτορες θα αποσύρουν πτήσεις οι οποίες δύσκολα επαναφέρονται».
Αναφερόμενος στο Brexit είπε ότι «είναι λάθος να λέγεται ότι το Brexit επηρεάζει και τους ανταγωνιστές μας, απεναντίας τους βοηθά και αυτό επειδή οι βρετανοί στρέφονται προς την Τουρκία κυρίως επειδή φοβούνται ότι θα έχουν τυχόν επιπλοκές στους ευρωπαϊκούς προορισμούς».
Επέστρεψαν οι βρετανοί στην Πάφο
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης δήλωσε στη StockWatch ότι επειδή το Πάσχα συμπίπτει πάντα με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου είναι φυσικό οι πληρότητες στα ξενοδοχεία να ανεβάζουν ρυθμούς. Ανέφερε, όμως, ότι γενικότερα η κατάσταση όσον αφορά την καλοκαιρινή σεζόν παραμένει αβέβαιη.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του διότι οι βρετανοί τουρίστες τίμησαν και φέτος το Πάσχα τα ξενοδοχεία της Πάφου.
Η πλάστιγγα όμως γέρνει προς τα ξενοδοχεία της Πάφου και για τους κυπρίους οι οποίοι ψηφίζουν Πάφο το Πάσχα, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης και υπενθύμισε ότι όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία προσφέρουν ειδικές τιμές για τους κυπρίους, σημείωσε εντούτοις ότι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι μειωμένες διότι οι κύπριοι συνήθως είναι της τελευταίας στιγμής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι καλές πληρότητες του Πάσχα δεν αποτελούν ένδειξη για την εξέλιξη της θερινής σεζόν.
«Η μείωση στις κρατήσεις για το καλοκαίρι παραμένει γύρω στο 4-5%», ανέφερε και εξήγησε ότι «το μέτρο σύγκρισης, για εμάς είναι η ροή με την οποία έρχονται οι κρατήσεις. Για να διαφοροποιηθεί το σκηνικό θα πρέπει να αλλάξει σημαντικά η ροή. Δηλαδή αν οι κρατήσεις είναι μειωμένες κατά 5% για να καλυφθεί το κενό θα πρέπει η ροή να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καλύψει το κενό και των άλλων ημερών», διευκρίνισε.
«Ευελπιστούμε ότι με την αναβολή του Brexit και τη σταθεροποίηση της στερλίνας θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι και θα κλείσει σημαντικά η ψαλίδα υπέρ μας».
Βελτίωση στη Λάρνακα
Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η Λάρνακα λόγω του Πάσχα κυρίως από τη ρωσική αγορά, ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου.
«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Δεν πρέπει όμως να εξαπατόμαστε ότι θα ανατραπεί εντελώς το κλίμα ειδικότερα από τη βρετανική αγορά, η μόνο χαραμάδα ελπίδας είναι η ρωσική αγορά η οποία ευελπιστούμε ότι θα καλύψει σε μεγάλο μέρος το κενό».
Τουλάχιστον για τη Λάρνακα η μείωση από τη βρετανική αγορά αναμένεται να ξεπεράσει το 20% διότι όπως σημείωσε η κ. Φλωρεντιάδου «δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα μετά την πτώχευση της Germania και το λουκέτο που έβαλε η Cobalt διότι μοιράζεται πλέον τις αεροπορικές θέσεις με την Πάφο».
Σχολίασε επίσης ότι «ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Κύπρου είναι η Τουρκία η οποία αύξησε τον τουρισμό της από τη Βρετανία λόγω των ελκυστικών τιμών που αποτελούν το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους βρετανούς τουρίστες».
Πηγή: Stockwatch
Λευκωσία Παπαγεωργίου Αναστασία Λεωφ. Σταυρού 56, 7Α Στρόβολος 22498307 Μουρούζη Πολυκάρπου Άννα Ανδρέα Αβρααμίδη 23…
Λευκωσία Σαριμπέκοβα Κριστίνα Διγενή Ακρίτα 42, Ενορία Αγ. Βασιλείου Στρόβολος 22270277 Αθανασιάδου Δέσποινα Λεωφ. Αθαλάσσας…
Λευκωσία Παστελλίδου Άντρη Ιφιγένειας 76 Στρόβολος 22378880 Κίτσα Μαρίνα Λεωφ. Κυρ. Μάτση 21Γ & Σάμου…
Σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου έχουν προκύψει, μετά την…
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επιθεώρησε το πρωί της Παρασκευής την περιοχή της κατεχόμενης Μιας…
Πρόνοια για υποχρεωτική πρώτη συνεδρία διαμεσολάβησης πριν από την καταχώριση αγωγής στο δικαστήριο οποιασδήποτε αστικής…