Υπόθεση “ομαδικού βιασμού”: “Τα ρίχνουν” στην Αστυνομία οι δικηγόροι της Βρετανίδας (ΒΙΝΤΕΟ)

Μη παραδοχή στην κατηγορία της δημόσιας βλάβης απάντησε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου η 19χρονη Βρετανίδα, η οποία κατηγορείται ότι έδωσε ψευδή κατάθεση για βιασμό της από 12 Ισραηλινούς.

Κατά τη σημερινή διαδικασία που ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση η 19χρονη οδηγήθηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου υπό αστυνομική φρούρηση και ύστερα από αρκετό καιρό χαμογελούσε αφού εκεί βρισκόταν και ο πατέρας της.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέγνωσε στην 19χρονη την κατηγορία σύμφωνα με την οποία μεταξύ 17 – 27 Ιουλίου 2019 στο Παραλίμνι εν γνώσει της, έδωσε στην Αστυνομία ψευδή κατάθεση ότι υπέστη ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς ενώ γνώριζε ότι η καταγγελία ήταν ψευδής.

Η κοπέλα απάντησε “Όχι” στην ερώτηση κατά πόσον παραδέχεται την κατηγορία.

Μία εκ των δικηγόρων της νεαρής, η Ρίτσα Πεκρή ζήτησε από την Κατηγορούσα Αρχή όπως της δοθεί όλο το μαρτυρικό υλικό επειδή η ομάδα των δικηγόρων της 19χρονης θα αμφισβητήσει την αυθεντικότητα της κατάθεσης που έδωσε στην Αστυνομία, αφού θεωρεί ότι ασκήθηκε πίεση.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Αγγελική Κάρνου όρισε την 2α Οκτωβρίου 2019 ως ημερομηνία έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας και ρώτησε τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής εάν η κοπέλα θα παραμείνει υπό κράτησης.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι δεν θα επιμείνει να παραμείνει υπό κράτηση η 19χρονη και έθεσε ορισμένους όρους.

Συγκεκριμένα ζήτησε όπως κατατεθεί άμεσα χρηματικό ποσό ύψους 10 χιλιάδων ευρώ, η κοπέλα να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά της έγγραφα, να παρουσιάζεται τρεις φορές την εβδομάδα σε Αστυνομικό Σταθμό και να υπογράφει και να τεθεί το όνομα της στον κατάλογο των ατόμων των οποίων η έξοδος από την Δημοκρατία απαγορεύεται.

Η κα. Πεκρή έφερε ένσταση στην άμεση κατάθεση του ποσού των 10 χιλιάδων ευρώ, αφού όπως εξήγησε η κοπέλα είναι ηλικίας 19 χρόνων και δεν εργάζεται, ενώ οι γονείς της αδυνατούν να δώσουν αυτό το ποσό.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι 10 χιλιάδες ευρώ είναι πολύ μεγάλο ποσό για το αδίκημα που διέπραξε η 19χρονη και εισηγήθηκε την κατάθεση ποσού 5 χιλιάδων ευρώ.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε εγγυήσεις από αξιόχρεους εγγυητές και η κα. Πεκρή, αφού συνομίλησε με τον πατέρα της 19χρονης, ανέφερε ότι μπορούσε να δώσει εγγυήσεις.

Η κα. Κάρνου αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και στο γεγονός ότι η συνήγορος υπεράσπισης της 19χρονης έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας άδεια για να την εκπροσωπήσει Βρετανός δικηγόρος αναγνωρισμένου κύρους.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η κοπέλα δεν παραδέχθηκε την κατηγορία που της απαγγέλθηκε σήμερα και σημείωσε πως η υπόθεση αναμένεται να διαρκέσει λίγους μήνες.

Η Αγγελική Κάρνου ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία της κοπέλας στο Δικαστήριο μέχρι την επόμενη δικάσιμο, αφού, όπως εξήγησε, η ανώτατη από το Νόμο ποινή για τέτοιου είδους αδίκημα, είναι ένας χρόνος φυλάκιση ή/και 1,708 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.

Τελικά η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη αφού κατάθεσε το ποσό των 5 χιλιάδων ευρώ, υπεγράφη εγγύηση για το ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ από αξιόχρεο εγγυητή, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά της έγγραφα, θα παρουσιάζεται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβηττού στη Λευκωσία για να υπογράφει ενώ το όνομα της τοποθετήθηκε στον κατάλογο των ατόμων των οποίων η έξοδος από τη Δημοκρατία απαγορεύεται.

Μετά το πέρας της διαδικασίας ένας εκ των δικηγόρων της 19χρονος που εκπροσωπεί την Οργάνωση “Justice Abroad”, ο Michael Polak, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκεκριμένη Οργάνωση βοηθά τη νεαρή κοπέλα και την οικογένεια της στο συγκεκριμένο θέμα. Η κοπέλα κρατείται σε φυλακή στη Λευκωσία αφού αντιμετωπίζει δικαστική διαδικασία με την αναφορά της για βιασμό της στην Αγία Νάπα και σήμερα παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι η κοπέλα στη σημερινή ακρόαση εκπροσωπήθηκε από μια εξειδικευμένη νομική ομάδα σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ποινικού δικαίου. Ανέφερε ακόμα ότι η 19χρονη δεν παραδέχθηκε ενοχή στην κατηγορία που της απαγγέλθηκε και σημείωσε πως “η υπόθεση θα προχωρήσει σε δίκη. Η κοπέλα υποστηρίζει ότι δεν είπε ψέματα ότι υπέστη βιασμό και πως ασκήθηκε πίεση από την Κυπριακή αστυνομία για να την αναγκάσει να αποσύρει τον ισχυρισμό της για βιασμό”.

Όπως είπε ο κ. Polak “η υποτιθέμενη ανάκληση είναι αναξιόπιστη λόγω των όσων έγιναν στον Αστυνομικό Σταθμό. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει με την διεξαγωγή δίκης εντός δίκης και αυτό συνεπάγεται ότι η Εισαγγελία θα πρέπει να αποδείξει πως η δήλωση ανάκλησης δεν λήφθηκε μέσω πίεσης ή περιστάσεων που ενδέχεται να την καταστήσουν ποινικά αναξιόπιστη”.

Ανέφερε επίσης ότι “στη συνέχεια η υπόθεση θα προχωρήσει σε δίκη όπου η Εισαγγελία θα πρέπει να αποδείξει, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι η κοπέλα είπε ψέματα για το βιασμό της. Η νομική ομάδα της 19χρονης θα υποβάλει στο Δικαστήριο ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν αυτό και ότι αντιθέτως τα αποδεικτικά στοιχεία, τείνουν να δείξουν το αντίθετο, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά των Ισραηλινών τόσο στην Κύπρο όσο και στην επιστροφή τους στο Ισραήλ”.

Σημείωσε ακόμα ότι η νομική ομάδα της νεαρής “σκοπεύει να υποβάλει γραπτές παρατηρήσεις στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να διακόψει την υπόθεση εναντίον της κοπέλας, αφού λάβει υπόψη τα γεγονότα όπως αυτά θα τεθούν στην επιστολή προς αυτόν”.

Ο κ. Polak είπε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση ώστε να δοκιμαστεί η συμμόρφωση των Κυπριακών Δικαστηρίων, στα δικαιώματα που ορίζονται στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα δικαιοσύνης.

Σημείωσε επίσης πως “είναι σημαντικό ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην διακοπή της υπόθεσης εναντίον μιας νεαρής η οποία κατήγγειλε βιασμό της και πέρασε ένα μεγάλο διάστημα στο κρατητήριο ως προφυλακιστέα”.

Ο Βρετανός δικηγόρος εξέφρασε “τη βαθιά ευγνωμοσύνη” της οικογένειας της 19χρονης σε όλους όσοι προσέφεραν χρήματα στην εκστρατεία με την επωνυμία “Go Fund Me” από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα χρήματα αυτά, κατέληξε “θα δοθούν για τη νομική εκπροσώπηση και βοήθεια σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την οικογένεια και σε αυτό που θεωρούν πολύ σημαντικό αγώνα για τα δικαιώματα της κόρης τους”.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ