Χρύσανθος Ζαννέττος και Νίκος Κέττηρος συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Λύσης

Ο Δήμαρχος τους μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος 

viber image 2020 11 30 17 24 08 ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΥΣΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΕΤΗΡΟΣ, Χρύσανθος Ζαννέτος

Συνάντηση είχε ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος και ο Λυσιώτης Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκος Κέττηρος με τον Δήμαρχο Λύσης, κύριο Ανδρέα Καουρή.

Ο Δήμαρχος τους μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος  και συζήτησαν τους πρακτικούς τρόπους που θα μπορούσαν να προωθηθούν.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας και ο Βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, υποσχέθηκαν να προωθήσουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους τα θέματα που έθιξε ο Δήμαρχος.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου Λύσης:
Ο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΖΑΝΝΕΤΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΕΤΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΥΣΗΣ
Ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος και ο Λυσιώτης Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκος Κέτηρος επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι τον Δήμαρχο Λύσης Ανδρέα Καουρή στα προσωρινά γραφεία του Δήμου στη Λάρνακα και συζήτησαν μαζί του προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός Δήμος μας και γενικότερα ο προσφυγικός κόσμος και με ποιους πρακτικούς τρόπους θα μπορούσαν να προωθηθούν.
Ο Δήμαρχος Λύσης, αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για το ενδιαφέρον, του επεσήμανε βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος και γενικότερα ο προσφυγικός κόσμος.
​Ο ​Δήμαρχος Λύσης ζήτησε την εκ βάθρων επανεξέταση του ρόλου και της αποστολής των προσφυγικών Δήμων σε μια εποχή που ταλανίζει τους πρόσφυγες, ιδιαίτερα αυτούς που εξακολουθούν να διαμένουν στους Συνοικισμούς που κτίστηκαν πριν σαράντα τόσα χρόνια.
Η σύνθεση του προσφυγικού κόσμου είπε, ο Ανδρέας Καουρής, έχει αλλάξει ριζικά μετά από σαρανταέξι χρόνια και θα πρέπει το επίσημο κράτος να ξανακοιτάξει τα προβλήματά του εξ’ υπαρχής πάνω στα νέα δεδομένα.
Μερικά βασικά προβλήματα που ο Δήμαρχος επεσήμανε στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ είναι τα ακόλουθα:
1. Η ενίσχυση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών των προσφυγικών Δήμων και της υποδομής τους.
2. Η επιθεώρηση και επιδιόρθωση των σπιτιών στους προσφυγικούς Συνοικισμούς
3. Να ενισχυθούν οι προσπάθειες των προσφυγικών Δήμων για διατήρηση των παραδόσεων και των αξιών της γενέθλιας γης και της μεταλαμπάδευσή τους στις νέες γενιές των προσφύγων, ώστε να κρατηθεί άσβεστη η φλόγα της επιστροφής που είναι ο βασικός λόγος και αποστολή των προσφυγικών Δήμων.
4. Να επανεξετασθεί εκ βάθρων ο ρόλος και η αποστολή των προσφυγικών Δήμων με την ανάλογη κυβερνητική αρωγή, σαρανταέξι χρόνια μετά τον βίαιο ξεριζωμό και την προσφυγοποίηση.
5. Να προωθηθεί το θέμα του αποχαρακτηρισμού των χωραφιών των Λυσιωτών που βρίσκονται υπό αγγλική διοίκηση στις Βάσεις αλλά δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν λόγω των παρεμβάσεων των κατοίκων της περιοχής, πίσω από τους οποίους βρίσκεται ο κατοχικός στρατός. Η τελική διευθέτηση εκκρεμεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Το όλο θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων και αναμένεται να επανέλθει σύντομα σε νέα συνεδρία.
6. Η βοήθεια σε νέα προσφυγικά ζευγάρια.
Ο Επαρχιακός Γραμματέας και ο Βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, υποσχέθηκαν να προωθήσουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους τα θέματα που έθιξε ο Δήμαρχος.
Famagusta.News