Δεν θα επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών, είπε απόψε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως οφείλουμε να αγωνισθούμε και να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές ελεύθερη και δημοκρατική.
Σε ομιλία του στην εκδήλωση καταδίκης της συνεχιζόμενης κατοχής και των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «η πολιτική που ακολούθησαν οι κατά καιρούς κυβερνώντες ή συγκυβερνώντες είτε του προσκηνίου είτε του παρασκηνίου, όχι μόνο δεν έφερε πιο κοντά την ημέρα της επιστροφής των νόμιμων κατοίκων της, αλλά αντίθετα φέρνει ακόμα πιο κοντά τον εποικισμό της. Όχι μόνο δεν έφερε τη λύση πιο κοντά αλλά έφερε την Τουρκία ένα βήμα μακριά από τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και της υλοποίησης του επεκτατικού της σχεδιασμού».
Έκανε λόγο για «πρόχειρη» πολιτική διαχείριση του θέματος της Αμμοχώστου, και είπε πως «δώσαμε στην Τουρκία την ευκαιρία να αξιοποιεί το θέμα της Αμμοχώστου για να μας οδηγεί σε συνεχείς υποχωρήσεις. Εγκαταλείψαμε δύο ισχυρά πολιτικά και διπλωματικά όπλα, τη συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979, η οποία αναφέρει την κατά προτεραιότητα επιστροφή της Αμμοχώστου ανεξάρτητα από την έκβαση της συνομιλιών και το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1984, που καλεί την Τουρκία να επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων της κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ».
Αφού ανέφερε πως «η Τουρκία ως πολιτικά και στρατιωτικά υπέρτερη απορρίπτει κάθε λογική λύση», ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως «συστηματικά προωθεί με την ανοχή των κύκλων που προκάλεσαν την κρίση στην Κύπρο, το σχέδιο της για την επιβολή αρχικά της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά όλη την Κύπρο, μέχρι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για πλήρη ενσωμάτωσή της στην Τουρκία, για να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία λόγω των ενεργειακών πηγών της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, και των θαλασσίων συγκοινωνιών λόγω της διώρυγας του Σουέζ».
Σημείωσε, ακόμα, ότι «με την ανεύρεση φυσικού αερίου και τη πιθανή διέλευση αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ευρασία προς την Ευρώπη, αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Η θαλάσσια επέκταση της Τουρκίας και ο έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου θα την καταστήσει μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «σήμερα η Τουρκία επιδιώκει την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου πολιτειακού μορφώματος που να της επιτρέπει να υλοποιήσει το στόχο της».
Αναφερόμενος στην διεκδίκηση λύσης του Κυπριακού ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως πρέπει η λύση αυτή να είναι «δημοκρατική, λειτουργική, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Σήμερα, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος «με πρόσχημα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται μια δήθεν κινητικότητα για συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για ρύθμιση των δήθεν προβλημάτων, αφήνοντας όμως στο περιθώριο την Κύπρο».
Όσον αφορά τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα, όπως κάποιοι προτείνουν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως αυτό «θα αποτελέσει ακόμα ένα σοβαρό λάθος τακτικής. Στην ουσία θα συναινέσουμε ο διάλογος να συνεχίσει στο πλαίσιο που επιθυμεί η Τουρκία το οποίο, είτε θα οδηγήσει σε λύση τουρκικών προδιαγραφών, είτε σε αντίθετη περίπτωση να επωμισθεί την ευθύνη του αδιεξόδου η δική μας πλευρά».
Ανέφερε ακόμα ότι «η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 44 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή η διαμόρφωση ενιαίας πολιτικής Κύπρου – Ελλάδας είναι αναγκαία και απαραίτητη και οι δύο χώρες επιβάλλεται να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού τους ρόλου στην περιοχή».
Πρέπει να γίνει κατανοητό, είπε «ότι ο αγώνας αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού είναι κοινός. Η Κύπρος δεν είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο του Ελληνισμού, αλλά το τελευταίο και εάν χαθεί η μάχη της Κύπρου θα χαθεί και η μάχη της Θράκης και του Αιγαίου και η συρρίκνωση του Ελληνισμού θα είναι αναπόφευκτη».
Σήμερα, συνέχισε «οφείλουμε όσοι πραγματικά νοιαζόμαστε για μέλλον της πατρίδας μας να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε μια λύση Τουρκο-ΝΑΤΟικής έμπνευσης, μιας λύσης για την υλοποίηση της οποίας υπήρξαν οι αλλεπάλληλες συνομωσίες της 10ετίας 1964-1974 που κατέληξαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα δεδομένα της εισβολής και ότι θα αγωνισθούμε για μια δημοκρατική λύση η οποία να διασφαλίζει σε όλους τους πολίτες της ίσα δικαιώματα και ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι δεν θα κάνουμε «υποχωρήσεις προς την Τουρκία για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των σχεδιασμών της σε βάρος της πατρίδας μας». Σημείωσε πως «σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση που θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία».
Δεν θα επιτρέψουμε, είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία «να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών. Οφείλουμε να αγωνισθούμε και να την παραδώσουμε στις μελλοντικές γενιές και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική, όπως την οραματίσθηκαν και για την πραγματοποίησή της αγωνίσθηκαν μέχρι την τελευταία τους πνοή επώνυμοι και ανώνυμοι ήρωες του 1955–59, του 1963-64, του 1974».
Famagusta.News / ΚΥΠΕ