Δεν μπορεί μονομερώς να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας, δεν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα η τουρκική πλευρά

DSC 8244 scaled Οδόφραγμα Δερύνεια
©Famagusta.News

Δεν μπορεί να γίνει μονομερώς άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας από την τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, δηλαδή την μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου, δηλώνει στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο για άνοιγμα του οδοφράγματος αύριο Δευτέρα, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η συγκατάθεση και των δύο πλευρών. Η ε/κ πλευρά, η οποία έχει ολοκληρώσει τα έργα στην περιοχή εδώ και καιρό, κατέστησε σαφές ότι μόνο με μετακίνηση του τουρκικού φυλακίου, όπως ήταν τα συμφωνηθέντα, το οδόφραγμα μπορεί να λειτουργήσει.

«Εάν μετακινήσουν το φυλάκιο (οι Τούρκοι), ναι, το οδόφραγμα μπορεί να ανοίξει και αύριο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η ίδια πηγή.

Τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν αρμοδίως στο ΚΥΠΕ την Παρασκευή ότι καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει ενημερώσει την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ότι ανοίγει το οδόφραγμα της Δερύνειας και το ίδιο επανέλαβαν και σήμερα . “Δεν υπήρξε οποιαδήποτε αλλαγή σε ό,τι αφορά την κατάσταση”, ήταν η λακωνική δήλωση.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη ο οποίος επανέλαβε ότι εμείς είμαστε πανέτοιμοι εδώ και μήνες για άνοιγμα, καθώς ολοκληρώθηκαν τα έργα και στη νεκρή ζώνη.

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι την Παρασκευή έγινε συνάντηση με τα Ηνωμένα Εθνη τα οποία και δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν οτιδήποτε επίσημο.

Επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή γίνονταν στην περιοχή πολλές οικοδομικές εργασίες, οι οποίες δεν έχουν γίνει τόσο καιρό. Εκτίμησε ότι μάλλον αύριο αυτό που θα γίνει είναι ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα από τ/κ πλευράς.

“Την Παρασκευή γίνονταν όντως πολλές εργασίες που δεν είχαν γίνει τόσο καιρό και με γυμνό μάτι μπορούμε να δούμε τι γίνεται, το οδόφραγμα απέχει μόλις εκατό μέτρα από το σημείο που σταματά η λεωφόρος Αμμοχώστου. Φαίνεται ότι έγινε διασύνδεση και με ηλεκτρισμό”, ανέφερε.

Famagusta.News / ΚΥΠΕ